Mladi, nadarjeni fotograf Nik Bertoncelj / Foto: osebni arhiv

Prisluhni glasbi

Nik Bertoncelj z Jesenic je star komaj devetnajst let, pa nocoj odpira že svojo trinajsto samostojno razstavo. Njen naslov je Prisluhni glasbi, na ogled pa so fotografije s koncertov.

Slovenski Javornik – V kulturnem domu na Slovenskem Javorniku nocoj odpirajo fotografsko razstavo Prisluhni glasbi enega najbolj nadarjenih mladih jeseniških fotografov, komaj 19-letnega Nika Bertonclja. Na ogled bodo fotografije rokovskih koncertov in koncertov klasične glasbe, dodal pa je še fotografije (jeseniških) glasbenic, ki jih je fotografiral v studiu.

To bo že trinajsta samostojna razstava mladega fotografa, ki si je prvi fotoaparat kupil, ko je imel štirinajst let, in se takrat tudi včlanil v fotografski krožek na Osnovni šoli Koroška Bela. Mentor Sandi Novak ga je spodbujal na fotografski poti, leta 2016 se je tako včlanil tudi v Fotografsko društvo Jesenice. Začel je sodelovati na natečajih in razstavah in pobirati nagrade; do danes se jih je nabralo že več kot štirideset doma in v tujini. Pri komaj petnajstih je na Koroški Beli že imel prvo samostojno razstavo, pri Farnem kulturnem društvu so prepoznali njegovo nadarjenost in tako je postal tudi njihov uradni fotograf in arhivar. Razstavljal je tudi v Mladinskem centru Jesenice, kjer vodi tudi fotogalerijo, v domovih starostnikov na Jesenicah in v Kranjski Gori, sodeloval je z jeseniškim gledališčem, bolnišnico ... Kot pravi, ima rad vse zvrsti fotografije, od studijske prek reportažne do portretne. A če bi moral izbirati, najraje fotografira ljudi.

Ob tem je zanimivo, da Nik ni obiskoval srednje fotografske šole, temveč je letos zaključil vzgojiteljsko smer na Srednji šoli Jesenice. Odločitve ne obžaluje, pravi, saj je v štirih letih resneje začel fotografirati dogodke na Jesenicah in tako nabirati izkušnje. Obenem je prepričan, da je pri fotografiji najbolj pomembno učenje skozi prakso. Trenutno fotografira pod okriljem jeseniškega fotografskega studia Foto Vidmar. Poleg portretov in studijskih fotografij se zdaj preizkuša tudi kot poročni fotograf, poseben izziv pa mu predstavlja fotografiranje dojenčkov. Je pa tudi ljubitelj potovanj, potoval je po Islandiji, Škotski, Veliki Britaniji, kjer so nastale čudovite potopisne fotografije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / nedelja, 26. maj 2013 / 07:00

Sprejeli prostorski načrt za nekdanjo vojašnico

Škofja Loka - Občinski svet v Škofji Loki je po drugi obravnavi sprejel usklajeni predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje nekdanje vojašnice. Na severovzhodnem delu je...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Tržiške poletne prireditve

"Za vsakogar nekaj: pridite in poglejte," pravijo v Tržiču in vas že danes zvečer vabijo v družbo Veselih Begunjčanov, jutri pa v Kovor na veliko vrtno veselico.

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Zasipški dnevi ob krajevnem prazniku

Zasip - Krajevna skupnost Zasip in Kulturno umetniško društvo Zasip skupaj z drugimi društvi vabita danes, v petek, 5. avgusta, in jutri, v soboto, 6. avgusta, na prireditve, ki...

Prosti čas / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Karaoke in pop ter rock na Bledu

Ploščad Trgovskega centra Bled danes zvečer gosti Video karaoke, jutri pa Sten Band, pop in rock bend. Oboje se bo začelo ob 21. uri, v primeru dežja pa tako karaoke kot konc...

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Na beljaškem sejmu tudi Gorenjci

Na tradicionalnem beljaškem sejmu šeg in navad je bil minuli ponedeljek slovenski dan, predstavile pa so se tudi občine Kranj, Bled in Mengeš.

Zanimivosti / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Ramazan med jeseniškimi muslimani

V nedeljo po sončnem zahodu se je za muslimane začel ramazan, mesec posta. Od zore do mraka se postijo muslimani po vsem svetu, tudi številni na Jesenicah.