Z domačega vrta

V zadnjem mesecu se je skoraj v vsakem gospodinjstvu govorilo o kopanju krompirja. Kot kaže, je bila letošnja letina solidna. Najbolj okusen je mlad pečen krompir, a ker peka v pečici ne pride vedno v poštev, ga lahko spečemo kar v ponvi in je ravno tako okusen in hrustljav. Druge pridelke z vrta pa lahko izkoristimo za pripravo zelenjavnega raguja s piščancem.

Za pripravo krompirja z zelenjavo potrebujemo: mlad krompir, rdečo papriko, bučko, olivno olje, sol.

Krompir dobro operemo in skrtačimo. Narežemo ga na manjše rezine. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in jo namastimo z olivnim oljem. Dodamo krompir in ga pečemo v pokriti posodi, dokler se ne zmehča. Proti koncu peke ga posolimo in dodamo pripravljeno zelenjavo. Pokapljamo še z žlico olivnega olja, premešamo in pečemo v odkriti ponvi, da se zelenjava lepo zapeče. Postrežemo zraven pečenega mesa ali ribe.

Za pripravo zelenjavnega raguja s piščancem potrebujemo: 1 file piščančjih prsi, 1 bučko, 1 rumeno papriko, 1 korenje, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek drobnjaka, 1 šopek svežega majarona, olivno olje, sol in poper.

Zelenjavo operemo, odstranimo semena ter narežemo na rezine. Piščančje prsi operemo in narežemo na 3 centimetre debele rezine, posolimo in popopramo. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja in na njem popečemo meso. Dodamo pripravljeno zelenjavo in premešamo. Potresemo z mleto rdečo papriko, narezanim drobnjakom in majaronom. Temperaturo štedilnika znižamo in pokrijemo posodo. Dušimo 15 do 20 minut oz. toliko časa, da se zelenjava zmehča. Po potrebi še dosolimo ali popopramo. Serviramo k izbrani prilogi, kot so testenine ali riž.

Nasvet: Za bolj kremast in bogat okus na koncu kuhanja v omako vmešamo še malo kisle smetane ali smetane za kuhanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:17

Odškodnine, ki še kar čakajo

Slovenski finančni minister Dušan Mramor februarja letos, ko je prišel v Bruselj na sestanek evroskupine, do Grčije in njene vlade ni bil čisto nič prijazen. Očital jim je, da so pri iskanju kompro...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:46

Taša po dveh letih znova na odru

V Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah bo to nedeljo ob 19.30 koncert Nataše Vester Trseglav, ki deluje pod umetniškim imenom Taša. Vsestranska glasbenica, pevka in pianistka se tako po dveh leti...

Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:44

Ovčar Marko na Breznici

V Gledališču Julke Dolžan so pripravili odrsko uprizoritev Jalnove kmečke povesti.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:42

Pridelava zelišč

Zgornje Gorje – V Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah bo v torek, 14. februarja, ob 9.30 predavanje o pridelovanju zelišč. Predavala bo kmetijska svetovalka Tatjana Grilc.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:41

Ekološko pridelovanje je korak naprej

Kranj – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pripravilo v sredo, 15. febru...

Kultura / sobota, 11. februar 2017 / 18:40

Od pekov do kovačev

V Galeriji Kranjske hiše je na ogled manjša razstava na temo Obrti v Kranju v Prešernovem času. Prednjačile pekarije in gostilne.