Andrej Žvanut

Mesni rokenrol

Letos avgusta 7 Burger iz Kamnika praznuje peti rojstni dan. Odločili so se, da petletniku nazdravijo javno: na svojem dvorišču so organizirali veliko rokovsko zabavo. Nastopila je tudi prepoznavna slovenska rokovska skupina San Di Ego.

Andrej in Mojca Žvanut sta tista, ki se podpisujeta pod 7 Burger, Andrej pa je glavni »krivec« za okusne burgerje. Ne izhaja iz kulinaričnih vrst, njegova glavna dejavnost je ozvočenje, a do kreiranja burgerjev goji posebno strast. In če temu dodamo še talent, ki mu ga očitno ne manjka, pa pozitivno trmo – saj ko se neke stvari loti, jo zelo natančno razišče, potem ni čudno, da je bila rojstnodnevna zabava 7 Burgerja dobro obiskana.

Pravi, da sodelujejo tudi s slovenskimi malimi pivovarji, posebno vez pa gojijo z domačo Maister Brewery, kjer so zvarili pivo, prav za k njihovim burgerjem.

»V redni ponudbi imamo sedem burgerjev, ob posebnih priložnostih – kot je ta – pa pripravimo tudi kakšno specialiteto, kjer pa si damo duška z raznimi sestavinami. Tokrat je to Hellraiser,« razlaga Andrej. Namreč, pri njih dobijo burgerji imena po znanih grozljivkah, trilerjih, iz sveta legendarnih metal bendov. In Hellraiser je naslov trilerja, ki so ga v slovenščino prevedli z Gospodar pekla. V njem najdemo vrhunsko meso angus, pečeno na njihovih žarih, dimljene čilije in seveda posebno omako, ki je pri burgerjih vedno pomembna. Obiskovalci zabave pa so lahko poskusili še enega novinca: Madbringer – tako se je imenoval drugi studijski album slovenske težkometalske skupine Pomaranča. Tu pa so vrhunskemu mesu delali družbo praženi jurčki in prav posebna omaka.

7 Burger je bil del prvega vala odprtij tovrstnih lokalov pri nas. V Ljubljani se je sicer odprl lokal z burgerji, 7 Burger v Kamniku so odprli mesec dni kasneje. Po pol leta, letu dni pa je začelo število tovrstnih lokalov naraščati.

Ljudje najbolj poznajo njihov osnovni 7 Burger. »Je tudi najbolj dodelan, najbolj predstavlja nas – vse, kar delamo,« meni Andrej. Vedno pa se v receptih za dober burger najdejo male skrivnosti mojstrov, a pri njih je zelo pomembno, da je vrhunsko meso pečeno na pravih žarih, Andrej pa stavi tudi na harmonijo okusov; da se na koncu vse sestavine med seboj povežejo v celoto.

In če se vrnemo k zabavi: večerni del rojstnodnevne rok »fešte« so dopolnili še nastopi dveh predskupin, dolenjskih DeBeat ter Moravčanov Mates, višek pa je bil zagotovo nastop znanih San Di Ego. A že takoj ko so na oder prišli DeBeat, smo vedeli, da se Kamničanom obeta glasbeni dogodek za sladokusce. Prišli pa niso samo domačini, slavje je privabilo ljubitelje roka, mesnih dobrot in piva tudi z drugih krajev Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 4. maj 2019 / 09:37

Glasbena srečanja v Crngrobu

Crngrob – Majska glasbena srečanja v Crngrobu so ciklus štirih koncertov, namenjenih promociji restavriranja Janačkovih baročnih orgel iz leta 1742. V domači cerkvi bodo gostili številne glasbenike...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...