Letos je bil poudarek na Okusih Bleda. / Foto: Tina Dokl

Na Bledu razvajali okus obiskovalcev

Na letošnjih Blejskih dnevih so obiskovalcem ponudili možnost, da Bled spoznajo tudi prek izdelkov lokalne domače obrti in lokalnih umetnikov ter kulinarike, značilne za to območje.

Bled – Blejski dnevi so se letos predstavili v nekoliko spremenjeni podobi, saj njihov prvotni namen ni več privabljanje gostov, kot je bilo to v časih, ko na Bledu še niso vsako leto presegli milijon nočitev gostov. Zdaj želijo obiskovalcem Bled predstaviti tudi na način, kot ga mogoče še niso spoznali, je pojasnila Romana Purkart iz Turizma Bled. Letos je bil zato poudarek na Okusih Bleda in izdelkih, ki jih ponujajo pod destinacijsko blagovno znamko Bled Local Selection oziroma Blejski lokalni izbor.

Izdelke pod omenjeno blagovno znamko je bilo mogoče najti na šestih stojnicah. Med drugim so premierno predstavili vodo Blejko, ki jo polnijo pod Dobrčo, tam kot nekdaj vodo Julijana. Kot so pojasnili pri omenjeni stojnici, jo odlikuje prebavilom prijazen pH 7,7. »Vsebuje veliko mineralov in jo je mogoče dobiti tudi v gazirani obliki.« Različica Blejka life pa vsebuje še CBD, kar ugodno vpliva na imunski sistem, so še zagotovili pri omenjeni stojnici. Kot novost so letos predstavili še brisače in majice s potiskom, na katerih je stilizirana podoba Arnolda Riklija z njegovo zgodbo. Na modernejši način, kot hipsterja, je prek njegove podobe na majici in brisači Riklija predstavila akademska slikarka Anja Tolar. Vsako leto se kaj novega trudijo ponuditi tudi v Turističnem društvu Zasip, v katerem obujajo tradicijo pridelovanja jedi iz prg oziroma suhih tepk, po katerih je bila v preteklosti poznana njihova vas. Poleg ostalih dobrot je bilo tako mogoče tokrat poskusiti tudi palačinke, ki so jih poimenovali prgačinke, saj jih pripravljajo s hruševo vodo in malo prgine moke ter postrežejo z marmelado iz tepk. Predstavili so še novo otroško knjigo Bojane Pipan Tepke iz Zasipa, ki so jo izdali v okviru Kulturno-umetniškega društva Zasip. Zelo živahno je bilo tudi v okolici stojnic, pri katerih je bilo mogoče spoznavati okuse Bleda. Lokalni gostinci so namreč pripravljali jedi, ki so značilne za to območje, a v novi preobleki, je razložila Romana Purkart. Med drugim so gostom ponudili novo blejsko sladico, ki so jo poimenovali zeleno srce, Turistično društvo Bled pa je pripravljalo tradicionalno jed posmoduljo.

Tako pestro kot pod odrom je bilo tudi dogajanje na glavnem odru na jezerski promenadi, kjer so se med drugim predstavili zmagovalci letošnjega Blejskega zlatega mikrofona in številni priznani slovenski glasbeniki. Že tradicionalno je Blejske dneve popestrila Godba Gorje, gasilci iz Podhoma so tudi letos predstavili gašenje po starem. Veliko pozornosti vsako leto pritegnejo še lučke na gladini jezera, za katere vsako leto poskrbi domačin Andrej Vidic. Tako kot že nekaj let zapored pa je tudi letošnja prireditev potekala v skladu s konceptom »zero waste« oziroma brez odpadkov, saj so vso hrano in pijačo stregli v biorazgradljivi embalaži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 24. oktober 2013 / 12:44

Triglavova mlada skakalna ekipa najboljša

Mislinja - V Mislinji je potekalo državno prvenstvo v smučarskih skokih za mladince do 20 let. Zmage v posamični konkurenci je razveselil Anže Lanišek (Mengeš), ki je vodil že po prvi seri...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 18. junij 2013 / 19:46

Na nekaj križiščih ne bodo delovali semaforji

Kranj - Po obvestilu Elektro Gorenjske na nekaterih križiščih v Kranju jutri, 19. junija 2013, zaradi vzdrževalnih del na elektroenergetskem omrežju ne bodo delovali semaforji. Izklop bo med 5.00 i...

Kranj / torek, 18. junij 2013 / 14:02

Ustvarjajo nove zgodbe

Brdo pri Kranju - Posestvo Brdo je konec tedna zaživelo v različnih pravljicah; cvetlični, umetniški, poročni, Zoisovi, družinski. »Ustvarjamo nove zgodbe. Protokolarni objekt Brdo je včas...

Razvedrilo / torek, 18. junij 2013 / 13:53

Ponovno na Gorenjskem

Na Zgornji Beli so se za gostilno pri Bizjaku že petnajstič srečali vinarji in gostinci. Srečanja so se udeležili tako Brici kot Štajerci in Gorenjci. Druženju je vreme prizaneslo, ob nogometu, bal...

Splošno / torek, 18. junij 2013 / 13:48

Ko ni Luka, zmaga Jan

Bled – Na letošnji tradicionalni junijski mednarodni veslaški regati na Bledu je nastopilo več kot štiristo veslačev iz enajstih držav, žal pa na tekmah nismo videli našega trenutno najboljšega, Lu...

Bled / torek, 18. junij 2013 / 13:44

Več kot pol milijona evrov za dobrodelnost

Bled - Slovenski rotarijci so se minulo soboto na Bledu zbrali na letni konferenci, v okviru katere so predstavili svoje dobrodelne dejavnosti v minulem letu. Po besedah Tine Žitnik iz dis...