Z vrta na krožnik

Pa je le prišel čas v leta, ko lahko na vrtu dobimo že kar nekaj sveže zelenjave in si pripravimo okusen obrok.

Za pripravo lososa z bučkino rižoto potrebujemo: 4 fileje lososa, 300 g srednjezrnatega riža, 1 bučko, 1 korenje, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 6 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, sol, 2 žlici olivnega olja.

Fileje lososa operemo, osušimo ter posolimo z obeh strani. Česen olupimo in nasekljamo. Korenje in bučko operemo ter narežemo na manjše kocke. Riž speremo pod tekočo vodo. V posodi na žlici olivnega olja prepražimo česen. Ko ta zadiši, dodamo korenje in nato še bučko. K zelenjavi stresemo opran riž in prepražimo. Zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Po tem času potresemo s peteršiljem, če je treba, dosolimo in premešamo. Rižoto pokrijemo in pustimo stati deset minut. Ko rižota počiva, spečemo fileje lososa. Ponev dobro segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo fileje lososa s kožo navzdol (koža se dotika ponve). Pečemo dve minuti, nato obrnemo in pečemo še dve do tri minute na drugi strani. Pečene fileje položimo na krožnik, pokrijemo in pustimo stati pet minut. Na krožnike nato serviramo rižoto in nanjo položimo pečene fileje lososa.

Za pripravo piščančjih beder z zelenjavo potrebujemo: 1 kg piščančjih beder, 3 čebule, 2 korenčka, pol glavice brokolija, 4 stroke česna, sol, 1 žličko karija, 1 žlico olivnega olja

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in potresemo s karijem. Česen in čebulo olupimo ter sesekljamo. Korenje in brokoli operemo, korenje narežemo na kolesca, brokoli pa razdelimo na manjše cvetove. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo piščančja bedra. Nato dodamo česen in čebulo ter prepražimo, da vse skupaj zadiši. Zalijemo z belim vinom, in ko to izhlapi, dodamo korenje. Posodo pokrijemo in dušimo trideset minut. Po tem času dodamo brokoli, dobro premešamo, po potrebi dodatno začinimo in posolimo in kuhamo še deset minut. Postrežemo k izbrani prilogi.

Nasvet: Namesto belega vina lahko uporabimo tudi jušno osnovo ali vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. julij 2017 / 10:19

Požar, hidranti pa povsem suhi

Samo debelo so v nedeljo popoldne pogledali kranjski gasilci, ko so prihiteli na kraj požara v Čirčah, iz vseh treh hidrantov pa ni pritekla niti kaplja vode.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Osvežimo se z ribezom

Sveže ali posušene ribezove liste ali jagode poleti uporabimo za osvežilne in poživljajoče čajne mešanice. Iz jagod si pripravimo tudi osvežilni ribezov sok, dodajmo jih v sadne solate ali iz njih sku...

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Spremenili obdavčljivi znesek subvencij

Vlada je iz obdavčitve izvzela plačila za hribovska in druga območja s težjimi pridelovalnimi razmerami.

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Čadoničeva bo še vodila veterinarsko upravo

Ljubljana – Vlada je na četrtkovi seji ponovno imenovala dr. Vido Čadonič Špelič za generalno direktorico republiške veterinarske uprave. To funkcijo opravlja že od leta 2004 dal...

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Prejeli bodo izpolnjene ugovore

Ljubljana – V drugem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2008, ki jih je davčna uprava poslala zavezancem 8. maja, je bilo tudi 7036 izračunov, pri katerih ni upoš...

Kranj / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Na Primskovem odprli prenovljeni Mercator

Kranj – V soboto dopoldne so ob Domu krajanov na Primskovem odprli prenovljeno trgovino Mercator, ki so jo nekoliko povečali in obogatili njeno ponudbo.