Z vrta na krožnik

Pa je le prišel čas v leta, ko lahko na vrtu dobimo že kar nekaj sveže zelenjave in si pripravimo okusen obrok.

Za pripravo lososa z bučkino rižoto potrebujemo: 4 fileje lososa, 300 g srednjezrnatega riža, 1 bučko, 1 korenje, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 6 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, sol, 2 žlici olivnega olja.

Fileje lososa operemo, osušimo ter posolimo z obeh strani. Česen olupimo in nasekljamo. Korenje in bučko operemo ter narežemo na manjše kocke. Riž speremo pod tekočo vodo. V posodi na žlici olivnega olja prepražimo česen. Ko ta zadiši, dodamo korenje in nato še bučko. K zelenjavi stresemo opran riž in prepražimo. Zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Po tem času potresemo s peteršiljem, če je treba, dosolimo in premešamo. Rižoto pokrijemo in pustimo stati deset minut. Ko rižota počiva, spečemo fileje lososa. Ponev dobro segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo fileje lososa s kožo navzdol (koža se dotika ponve). Pečemo dve minuti, nato obrnemo in pečemo še dve do tri minute na drugi strani. Pečene fileje položimo na krožnik, pokrijemo in pustimo stati pet minut. Na krožnike nato serviramo rižoto in nanjo položimo pečene fileje lososa.

Za pripravo piščančjih beder z zelenjavo potrebujemo: 1 kg piščančjih beder, 3 čebule, 2 korenčka, pol glavice brokolija, 4 stroke česna, sol, 1 žličko karija, 1 žlico olivnega olja

Piščančja bedra operemo, osušimo ter jih posolimo in potresemo s karijem. Česen in čebulo olupimo ter sesekljamo. Korenje in brokoli operemo, korenje narežemo na kolesca, brokoli pa razdelimo na manjše cvetove. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo piščančja bedra. Nato dodamo česen in čebulo ter prepražimo, da vse skupaj zadiši. Zalijemo z belim vinom, in ko to izhlapi, dodamo korenje. Posodo pokrijemo in dušimo trideset minut. Po tem času dodamo brokoli, dobro premešamo, po potrebi dodatno začinimo in posolimo in kuhamo še deset minut. Postrežemo k izbrani prilogi.

Nasvet: Namesto belega vina lahko uporabimo tudi jušno osnovo ali vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:46

Ustavljanje izjemno nevarno

V poletnih mesecih je na slovenskih avtocestah več prometa in posledično se lahko zgodi tudi več okvar vozil. V družbi Dars in na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 23. junij 2020 / 14:23

Letos imeli »vznemirljivo« šolo

Jutri se zaključuje šolsko leto, ki je bilo letos res nekaj posebnega, sta v svojem nagovoru šolarjev, njihovih staršev in učiteljev poudarila predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraž...

Gospodarstvo / torek, 23. junij 2020 / 14:22

Priznanja gorenjskim oljarjem

Kranj – Na Ptuju bi morala biti v sredini maja tradicionalna državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov z naslovom Dobrote slovenskih kmetij, a so jo zaradi epidemije covida-19 prestavili na 5....

Kronika / torek, 23. junij 2020 / 14:21

Smrtna nesreča motorista

Žiri – Minulo nedeljo nekaj po poldnevu se je na Selu pri Žireh smrtno ponesrečil motorist. V ovinku je izgubil nadzor nad motornim kolesom in po drsenju trčil v kombi, ki je vozil nasproti. Motori...

Kranjska Gora / torek, 23. junij 2020 / 14:21

Policija uživa ugled in zaupanje

Ob dnevu državnosti in v spomin na dogodke ob mejnem prehodu Rateče v času vojne za Slovenijo je ob spominskem obeležju v Ratečah potekala slovesnost s kulturnim programom.

Gorenjska / torek, 23. junij 2020 / 12:29

Včeraj več okužb, a razloga za zaskrbljenost (še) ni

Večina okužb je uvoženih iz okoliških držav ali pa gre za primere, povezane z njimi. Kljub nekoliko večjemu številu okužb pa razmere za zdaj niso skrb vzbujajoče, pravi epidemiolog Mario Fafangel.