Jogurtova torta z breskvami

Z vsakim sadežem je tako rekoč mogoče pripraviti torto. In ker je sedaj sezona breskev, je prav, da uporabimo prav te.

Za pripravo jogurtove torte z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlička pecilnega praška; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instant želatine, 3 žlice sladkorja. Za breskovo kremo: 4 večje breskve, 2 žlici sladkorja, 2.5 dcl smetane, 20 g instant želatine; za breskvin preliv: 4 večje breskve, 6 listov želatine (ali 20 g instant želatine); dodatno: 1,5 dl sadnega kompota, 2 žlici sadne marmelade za biskvit.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjake in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava breskove kreme: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. S pomočjo mešalnika jih zmeljemo v kašo in jim primešamo želatino. Smetano stepemo ter jo dodamo k breskovi kaši.

Priprava breskovega preliva: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. Kuhamo jih v kozici 10 minut, da se zmehčajo ter jih nato zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožamemo in vmešamo v kuhano breskovo kašo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo jogurtovo kremo in nato še breskovo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo prelijemo še breskov preliv. Torta naj stoji v hladilniku nekaj ur ali čez noč. Ko je povsem ohlajena in kompaktna, ji odstranimo tortni obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu. Če so breskve dovolj sladke, sladkorja v breskovi kremi in prelivu ne potrebujemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 17. januar 2017 / 22:48

Na telefonu, tudi ko vozijo

Porazen že začetek štirinajstdnevnega nadzora nad uporabo mobilnikov v prometu

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 14. junij 2018 / 20:16

Promet na Veliko planino bodo omejili

Veliko planino ob poletnih koncih tedna obišče tudi po pet tisoč obiskovalcev na dan, zaradi česar so preobremenjeni tako nihalka kot dostopna cesta in vsa parkirišča. Občina Kamnik bo zato cesto do R...

Kronika / četrtek, 14. junij 2018 / 20:15

Sjekloča in Bunc nista goljufa

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z oprostilno sodbo končalo sojenje Rajku Sjekloči in Matjažu Buncu zaradi domnevne goljufije pri načrtovanju medicinskega centra v Šmartnem pri Cerkljah.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:14

Plesni večer nad Kranjem

Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Kranj je ob petdesetletnici poslovanja povabila na ples s podelitvijo priznanj za okrogle jubileje. Plesni večer je bil v Hotelu Bellevue na Šmarjetni Gori na...

Šport / četrtek, 14. junij 2018 / 20:11

Rekordno število atletov

Atletski klub Triglav je pripravil že 24. mednarodni atletski miting, udeležilo pa se ga je več kot devetsto mladih atletov in atletinj.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:10

Polanc na Seuška rine

Hozentregarji so s pesmijo Moja dohtarca zmagovalci letošnjega 18. Večera slovenskih viž v narečju, Ansambel dveh dolin pa je kot zmagovalec občinstva prejel priljubljenega vandrovčka.