Simpatični vandrovček je šel letos v roke Ansambla dveh dolin. / Foto: Primož Pičulin

Polanc na Seuška rine

Hozentregarji so s pesmijo Moja dohtarca zmagovalci letošnjega 18. Večera slovenskih viž v narečju, Ansambel dveh dolin pa je kot zmagovalec občinstva prejel priljubljenega vandrovčka.

S podelitvijo nagrad se je v športni dvorani Trata pri Škofji Loki zaključil tradicionalni Večer slovenskih viž v narečju. Zmagovalci večera so ansambel Hozentregarji, ki jim je strokovna komisija za skladbo v selškem narečju Moja dohtarca (avtor glasbe in priredbe Simon Šubic, avtor besedila Miha Zabret) dodelila nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Lenart Rupar je po razglasitvi povedal: Res smo presrečni. Tretjič smo se udeležili tega festivala – v tretje gre rado. Strokovna komisija je ugotovila, da smo pokazali ta pravo energijo, note so se prav izpele, tako da najlepša hvala!

Občinstvo je najbolj navdušil Ansambel dveh dolin, ki je za skladbo v poljanskem in selškem narečju Polanc na Seuška rine prejel nagrado občinstva, z njo pa tudi prehodni leseni kip vandrovček, delo slikarja in kiparja Petra Jovanoviča. Vodja ansambla Peter Debeljak je bil presrečen in prijetno šokiran. Za šegavo skladbo je prejel tudi nagrado za najboljše novo narečno besedilo. Besedila sta ocenjevala Francka Benedik in Igor Pirkovič, ki sta zapisala, da Debeljak na šaljiv način in na svojem primeru prikaže pregovorne nepremostljive razlike med tistimi iz Selške in onimi iz Poljanske doline. Zgodba ima uvod, zaplet in razplet, njeno vsebinsko sporočilo pa ruši stereotipe. Ko gre za ljubezenske iskre, ki preskočijo, se namreč poje največ zarečenega kruha.

Nagrado za najboljšo melodijo je prejel Slavko Plut za skladbo Jest sm čiste Šokc, ki so jo v belokranjskem narečju zapeli in zaigrali Mladi Belokranjci in Martin Špringer Huč. Slavko Plut je sicer 45 let igral v ansamblu Slavček, tokrat pa se je poskusil še kot pisec in komponist. V Škofji Loki je bila podeljena tudi Vodovnikova nagrada, ki jo za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil poklanja Društvo pesnikov slovenske glasbe, v sodelovanju z občino Zreče. Plaketo je letos prejel Milan Jež.

Sicer se je pred polno dvorano predstavilo osem ansamblov z novimi narečnimi narodno-zabavnimi skladbami. Poleg že omenjenih so v notranjskem narečju oziroma v narečju, ki ga govorijo v okolici Gročane pri Trstu, prepevali Brkinci, gorenjsko narečje je zastopal ansambel Kerlci, v koroškem narečju so Pvavinski abuhi sporočali, da bodo naslednjič raje dvakrat premislili, Me tri do polnoči pa so zapele po pohorsko. Narečja škofjeloškega območja je poleg Ansambla dveh dolin in Hozentregarjev zastopal tudi ansambel Odklop.

V revijalnem delu je nastopil ansambel Galop, ki je lani z gorenjsko Ajga punca osvojil nagrado občinstva, nato pa je publiko navdušil še Alpski kvintet, ki je že pol stoletja eden najuspešnejših slovenskih narodno-zabavnih ansamblov. Dogajanje na odru so popestrili tudi plesalci Folklornega društva Škofja Loka pod vodstvom Marka Krajnika. Vsi nastopajoči so v spomin prejeli ročno izdelan srček – dražgoški kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov. Priljubljena prireditev, ki so jo sproščeno povezovale voditeljice Radia Sora Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternel, je posnela tudi TV Golica, kjer si jo bo kmalu mogoče ogledati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 24. julij 2022 / 22:20

Verjamem vate (1)

Tudi na območju širše Gorenjske so primeri uspešnega vključevanja oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v družbo in delo.Slednje je namen Društva Verjamem vate s sedežem v Domžalah,...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 25. avgust 2012 / 07:00

Slikarji na Goršetovem domu

Na Vrbnikovi domačiji v Svečah/Suetschach v Rožu/Rosental, ki jo je leta 1973 kupil slovenski kipar France Gorše in jo preuredil v galerijo, vrt pa je spremenil v galerijo z doprsnimi kipi znanih...

Šport / sobota, 25. avgust 2012 / 07:00

Naj se dokažejo mladi

Tako pred novo tekmo ekipe Triglava, ko v nedeljo v Kranj prihaja ekipa Gorice, pravi trener kranjskega Triglava Siniša Brkič.

Splošno / sobota, 25. avgust 2012 / 07:00

Dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

Kamnik - Študijski center za narodno spravo letos že četrtič zaznamuje vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritativnih režimov (23. avgusta). Letošnjo sloves...

Zanimivosti / sobota, 25. avgust 2012 / 07:00

Anketa: Na vrt le zjutraj in zvečer

Čeprav se bliža konec avgusta in so pasji dnevi že za nami, pa vročina kar noče popustiti. Suša je na njivah, vrtovih, vsi se skrivamo pred sončnimi žarki. Tokrat smo o tem, kako prenašajo vročino in...

Gorenjska / sobota, 25. avgust 2012 / 07:00

Tudi do 15.800 vozil dnevno

Poletje na gorenjski avtocesti so zaznamovale tudi več kot deset kilometrov dolge kolone vozil pred predorom Karavanke. Ob bolj obremenjenih dnevih so našteli več kot petnajst tisoč vozil.