Nagrajeno Podbreško potico bo pokusil tudi papež
Kraljica Festivala velikonočne potice je Podbreška potica Marije Štaut. Podbreške gospodinje bodo potico dale na okušanje jutri tudi v Kranju ob zaključku festivala keramike Kroginkrog, na velikonočno soboto pa bo šestnajst Podbreških potic podarjenih najvišjim predstavnikom Svetega sedeža.
Zmagovalka v konkurenci 54 potic na tretjem festivalu velikonočne potice je Podbreška potica Marije Štaut z nadevom suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji. A tudi ostale podbreške gospodinje, ki so sodelovale na festivalu – Jana Aljančič, Bernarda Mihelič, Erna Mokorel in Ivanka Kne – so bile za znamenite potice odlično ocenjene.
Podbrezje, Otočec – V organizaciji Term Krka je včeraj na Gradu Otočec potekal tretji Festival velikonočne potice z dobrodelno noto, saj so vse razstavljene potice po prireditvi ponudili po simbolični ceni, izkupiček pa bodo namenili družinam iz socialno šibkejšega lokalnega okolja. Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka, je ocenila najboljše potice. Zmagovalka v konkurenci 54 potic je Podbreška potica Marije Štaut z nadevom suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji. A tudi ostale podbreške gospodinje, ki so sodelovale na festivalu – Jana Aljančič, Bernarda Mihelič, Erna Mokorel in Ivanka Kne – so bile za znamenite potice odlično ocenjene. Naj spomnimo, da so bile podbreške gospodinje za Podbreško potico že lani nagrajene z več priznanji, najboljša med vsemi ocenjevanimi poticami pa je bila potica Irene Zupan, nadevana s suhimi jabolčnimi krhlji.
Podbreško potico bodo jutri dopoldne lahko okušali obiskovalci zaključka festivala keramike Kroginkrog na Glavnem trgu v Kranju. Šestnajst potic pa bodo na velikonočno soboto podarili najvišjim predstavnikom Svetega sedeža in 13 visokim vatikanskim dostojanstvenikom (papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu XVI., kardinalu dr. Francu Rodetu ...), s katerimi sodeluje Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu. Kot je pojasnil Jernej Jeglič iz Interesnega združenja Podbreška potica na nedavni novinarski konferenci v Kulturnem domu v Podbrezjah, bo vsaka potica vložena v posebno darilno škatlo in opremljena z oštevilčenim certifikatom.
V Podbreško potico, ki so jo prvič predstavili lani konec marca, je položene veliko ljubezni in pa recept, ki je malo drugačen, kot smo ga vajeni za potice. Recept ima lahko tri različne nadeve: suhe jabolčne krhlje, suhe krhlje hrušk viljamovk in suhe tepke s suhimi jabolčnimi krhlji. Surovine za nadeve prideluje in predeluje dvanajst podbreških kmetov (pirina moka, kravje mleko, surovo maslo, kisla smetana, kokošja jajca, gozdni med ...) in tudi sadjarstvo ima v Podbrezjah tradicijo. Mojstrice peke Podbreške potice so v letu dni osvojile številne nagrade, odlične ocene, pohvale, odzive doma in v tujini in njihovo potico predstavile na več prireditvah, kot je poudaril Jernej Jeglič. Septembra so jo okušali tudi evropski poslanci v Strasbourgu.
Vsaka mojstrica mora pri peki upoštevati 17 osnovnih kriterijev, pečena mora biti v enotnih potičnicah iz žgane gline. Več kot sto Podbreških potic so že spekle certificirane mojstrice, z njo že postrežejo v nekaterih restavracijah. V trgovinah ta potica ni naprodaj, lahko pa se naroči. Prispevek zanjo je trideset evrov. Kot je znano, Kranj kandidira za evropsko prestolnico kulture 2025, članica projektne skupine Zala Orel je povedala, da v projekt kot primer povezovanja dobrih praks vključujejo tudi Podbreško potico.
Mojstrice peke potice pa ne mirujejo, zakopale so se še v druge stare domače recepte z vizijo, kako bi lahko ponudile še kak drug okus. Veronika Aljančič preizkuša nadev z (razkoščičenimi) suhimi slivami z orehovim jedrom v sredini, Barbara Pogačnik pa nadev iz suhih češenj. Podbreške gospodinje, kmetovalci in Kulturno društvo Tabor Podbrezje so povezani v Interesno združenje Podbreška potica.