Bistro Sonet
V središču Kranja je vrata nedavno odprl Bistro Sonet. Gre za novo kulinarično zgodbo, ki so jo ob odprtju povabljeni navdušeno pozdravili in ji za popotnico zaželeli uspeh in srečo. Tudi v Kranj se pomlad rada vrača in središče mesta se je vsako leto razveseli.
Mesto Kranj je ena tistih slovenskih Trnuljčic, ki se skuša prebuditi iz trdega sna že nekaj let. Prebuja se sicer, a precej počasi in bolj na obroke. V središču mesta so redki lokali, ki odprejo svoja vrata in preživijo; so pa tudi taki, ki vztrajajo. Prave kulinarične ponudbe niti ni, pa čeprav ima skoraj vsaka hiša svoj lokal, vendar so to predvsem kavarnice, kavarne in bari. Na prste ene roke pa lahko naštejemo še nekaj starih znancev, kot sta to recimo Mlečna restavracija in gostilna Kot, pa še ta sta bolj ob vhodu v center mesta. Potem se je v pritličju hotela Actum odprl Sonet, restavracija, ki je bila namenjena tistim, ki so jih zanimali bolj izbrani okusi, a tudi ta je pred kratkim zaprla svoja vrata. Sedaj pa se v njenih prostorih predstavlja nova kulinarična zgodba, Bistro Sonet. Zavel je svež veter, zgodbo pišejo ljudje z drugačno kulinarično idejo.
Cilj ekipe Bistroja Sonet je imeti najboljša kosila v Kranju. »Najkvalitetnejša,« razloži Aco Trampuž, ki še na kratko pove, da je zgodba Bistroja Sonet neke vrste »start up«, kjer se upi polagajo na novo ekipo, ki ima zato pri vodenju, sestavi jedilnikov in odločanju o sami ponudbi lokala oziroma bistroja precej svobode.
Bistro Sonet je za prve goste odprl svoja vrata v začetku aprila, uradno odprtje pa doživel nedavno. Povabljeni so se razveselili nove živahnosti in optimizma, ki je bil prav nalezljiv.
Del bistroja predstavlja tudi kavarnica, ima pa kar dve terasi. Na eno se lahko obiskovalci umaknejo v zatišje stranskih ulic mesta, druga pa ponuja pogled na glavno ulico v središču mesta – in če bi bil center živahnejši, bi bilo posedanje ob kavi in opazovanje okolice zanimivejše. Tako pa tovrsten spomin vzbudijo le sončne in toplejše sobote, ko so dopoldnevi res taki, da lahko uporabimo izraz, da mesto živi.
Kot smo že omenili, se po novem v Bistroju posvečajo predvsem kosilom, ponudba je bogatejša, sladice delajo sami. Zahtevnejši se lahko odločite za večerjo po naročilu, izbirate lahko tudi med degustacijskimi meniji. Glavna kuharja sta svoje znanje nabirala v različnih kuhinjah, tudi v tujini. Mirza Baktašević in Sergej Nezirović sta nasmejana in polna optimizma; podobno tudi ostala ekipa, ki ji tako prijaznost kot vljudnost nista tuji.