Ustvarjalna trojica letošnje čokoladne večerje: Uroš Štefelin, Jorg Zupan in Igor Jagodic

Vsak festival si zasluži premiero

Tako so napovedali letošnjo čokoladno večerjo, ki jo je prvi dan že osmega Festivala čokolade v Radovljici gostila Vila Podvin v Mošnjah.

Tokrat je glavna kuhalnica Vile Podvin Uroš Štefelin v goste povabil dva Gorenjca: Igorja Jagodica, ki ga večina že dobro pozna in ga najdemo v kuhinji ljubljanskega Strelca, in Jorga Zupana iz ravno tako ljubljanske restavracije Atelje, ki ga še spoznavamo. Tako Štefelina kot Zupana pa trenutno lahko spremljamo tudi v vlogah žirantov oziroma sodnikov v prvi sezoni kuharskega šova Mali šef Slovenije na Pop TV.

Festival čokolade v Radovljici se je med drugim tako tudi letos začel z uvodno čokoladno večerjo, pri kateri nam že ime pove, kaj je bila glavna sestavina ali pa osnovna spremljevalka na krožnikih – čokolada, seveda.

Letos so kuharski mojstri pri jedeh morda stavili bolj na njeno diskretnost, okusi na krožnikih so bili kar močni, nekatere jedi drzne in izven vajenih okvirjev (gorenjskih) brbončic. Ampak če pripravljaš jed s čokolado, potem ti v pravzaprav že ne preostane drugega, kot da razmišljaš drugače in se lahko hitro znajdeš na poligonu kulinaričnega eksperimentiranja.

Namesto vinske spremljave so šesthodni meni čokoladne večerje kombinirali s pivi Pelicon iz Ajdovščine, in to uspešno.

Kuharski mojstri so pripravili po dve jedi, uvod pa zaupali Urošu Štefelinu. Začel je s srninim tatarjem in prahom kakavovih zrn, kasneje pa postregel še z ocvrtimi vampi, jih kombiniral s temno čokolado in jedli smo jih tudi tisti, ki vampov sicer ne jemo.

Novinec v tovrstni kombinaciji treh kuhalnic Jorg Zupan se je najprej predstavil z zelenjavno toplo predjedjo. Krožnik je vseboval kolerabo, listnati ohrovt, ho­landsko omako in belo čokolado; kasneje pa je kombiniral črno čokolado, jagnje in sipo z rahlo pikantno omako mole, ki izvira iz Mehike.

Jagodic se je pri glavnem krožniku poigral s kopunom, gosjimi jetri in čokolado ter kakavovimi zrni, pa seveda sladica je bila njegova. Tu pa je uporabil belo čokolado in pripravil ganaš iz bele čokolade, jogurta in pasijonke, ki so mu na krožniku delali družbo še sladoled iz pečene banane, lešniki, čokoladna pena in omaka iz pasijonke in banane.

Gostiteljica Marcela Klofutar pa je poskrbela za priljubljeno žrebanje, ki ga gostje na tovrstnih večerjah z veseljem čakajo, saj srečnežem naključno izžrebane številke na lističih prinašajo predvsem okusne nagrade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

O pravicah evropskih državljanov

Kranj – Pod sloganom Evropsko državljanstvo … ne le besede, temveč dejanske pravice se po slovenskih mestih odvija informacijska kampanja Evropske unije, v okviru katere informirajo in oza...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 25. januar 2017 / 22:26

Najdlje so se zadržali pri Nami

Škofjeloški občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli skoraj 22 milijonov evrov težak proračun za letošnje leto skupaj z amandmajem, s katerim so za 15 tisoč evrov povečali sredstva za Loški muzej....

Nasveti / sreda, 25. januar 2017 / 22:23

Vaniljeva sladica brez peke

Bila je dilema, tiramisu ali kremne rezine. Prednost tiramisuja je predvsem v tem, da ne potrebujemo pečice, saj moramo za kremne rezine speči listnato testo. Pri kremnih rezinah je priprava kreme...

Šport / sreda, 25. januar 2017 / 22:22

Jeseniški hokejisti po rednem delu tretji

Jesenice – Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so v soboto odigrali zadnjo tekmo v rednem delu Alpske hokejske lige. Na domačem ledu so gostili EC Bregenzerwald in zmagali s 5 : 0 (3 : 0, 2 : 0, 0 :...

Razvedrilo / sreda, 25. januar 2017 / 22:20

Odpihnili Zmaja

Žogica Marogica v izvedbi GUD Kranjski komedijanti je barvita, kot je barvit širni svet.

Kronika / sreda, 25. januar 2017 / 22:18

Padel z ledenega slapa

Gozd - Martuljek – V četrtek popoldne se je zaradi padca pri plezanju v zaledenelem slapu Lucifer v Gozdu - Martuljku huje poškodoval plezalec. Zaradi odloma ledu pod njim je padel več deset metrov...