Ustvarjalna ekipa Žogice Marogice / Foto: Tina Dokl

Odpihnili Zmaja

Žogica Marogica v izvedbi GUD Kranjski komedijanti je barvita, kot je barvit širni svet.

Polni dvorani Kulturnega doma v Stražišču je v nedeljo seveda uspelo odpihniti hudobnega Zmaja Tolovaja in njegovo zmajčjo družino ter rešiti Žogico Marogico iz njihovega gnezda. Ogledali smo si namreč premierno uprizoritev gledališko-lutkovne predstave GUD Kranjski komedijanti o dedku, babici in radoživi Žogici Marogici.

Najbrž ga ni med nami, ki ne bi poznal zgodbice o dveh starcih, ki sta si kupila boben in lajno, da bi z njima pregnala dolgčas, a jima je to uspelo šele, ko je skozi okno priletela Žogica Marogica, bitjece z vsemi človeškimi lastnostmi. Tudi tako lastnostjo, da se – medtem ko sta babica in dedek z doma in po nerodnosti razbije vrč – pusti zmaju prepričati, da gre z njim. Uboga starca ob vrnitvi najdeta prazen dom, a ne obupata, ampak se odpravita iskat svojo Žogico Marogico. Semafor, prodajalec goriva, strašilo, kužek, ptiček … jima eden za drugim kažejo pot do zmaja. Ko najdeta njegovo gnezdo, žogico lahko reši le še veter. In otroci znajo še kako pihati, če je treba.

Igrico je po motivih originalnega besedila Jana Malika priredil in režiral Rastislav Rastko Tepina, zvočno podobo je po glasbi Bojana Adamiča pripravil Dejan Mesec, za otrokom prijazno živopisno likovno podobo in sceno, ki je enostavna, a zelo učinkovita, pa je poskrbela Petra Alič. V približno štirideset minut dolgi predstavi gledališki oder bodisi z igro bodisi z animacijo obvladujejo izkušeni Tina Primožič, Marko Kavčič, Jelka Štular in sestri Ajša in Ajda Tepina. Žogica Marogica je odslej doma v GUD Kranjski komedijanti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Otroški tek gamsa Janeza

Rekreacija vedno bolj postaja del življenja številnih družin. Skupaj pridejo tudi na športno-družabne prireditve. Ena takšnih je bila v soboto na Pokljuki. Prvi del je bil tekaško obarvan. Najpre...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Baltič ni več trener blejskih odbojkarjev

Iz vodstva moštva ACH Volley so danes sporočili, da so prekinili sodelovanje z dosedanjim glavnim trenerjem ekipe Dragutinom Baltičem.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Po gradu smo se otroci vozili s kolesi

Franc Kersnik z Brda pri Lukovici, najstarejši še živeči vnuk pisatelja Janka Kersnika in lastnik gradu Brdo, jutri praznuje svoj devetdeseti rojstni dan.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Ni se nam več treba boriti golih rok

Obrambni minister Karl Erjavec te dni v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji na Brdu gosti kolege ministre evropskih držav.

Splošno / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Vprašanja in pobude

(Iz gradiva za sejo občinskega sveta)

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Tako na Kosovu kot na Koroškem

Zdi se, da si v tem težkem času za Srbe med Slovenci skoraj nihče ne postavlja vprašanja (vsaj na glas ne), ki je več kot na mestu: jim lahko ob izgubi Kosova pomagamo še drugače, kot da jim (s figo v...