Pehtranova potica

Zakaj letos ne bi bila za veliko noč na mizi pehtranova potica s skuto?

Za pripravo pehtranove potice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 50 g sladkorja, 50 g masla, 6,5 dl mleka, 2 jajci, 2 žlici ruma, 1 žličko soli; za nadev: 250 g skute, 200 g kisle smetane, 150 g sladkorja, 2 jajci, 3 pesti nasekljanega svežega pehtrana.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas ter potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z 2 dl mlačnega mleka in pustimo stati 10 minut, da vzhaja. Maslo raztopimo in ohladimo. V večjo skledo ali na čisto delovno površino presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in okrog potresemo s soljo. V jamico dodamo preostali sladkor, jajci, rum in ohlajeno raztopljeno maslo. Prilijemo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo mesimo toliko časa, dokler ne postane voljno in se ne prijema več sten posode. Nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 45 minut (naraste naj na dvojno količino).

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in rumenjake. Nato vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje potice: Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel približno pol centimetra. Premažemo ga s pripravljenim nadevom in posujemo s pehtranom. Zapognemo stranske robove in zvijemo v potico. Potico položimo v model in jo večkrat prebodemo. Pustimo jo vzhajati še pol ure. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno eno uro. Po potrebi jo pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati 20 minut. Nato jo zvrnemo na rešetko in pustimo, da se do konca ohladi.

Nasvet: Po nadevu potresemo še z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v rumu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:21

Bolno vrbo zamenjali z brezo

Kranj – Vrbe ni več, zdaj tam raste breza, bi za potrebe tega članka lahko parafrazirali znamenito izjavo pokojnega Jožeta Pučnika. Pred časom so namreč pred Prešernovim gledališčem v Kranju odstra...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:23

Martin in Eva od boja za življenje do boja za medalje

To je zgodba dvojčkov Martina in Eve Močnik iz Radomelj. Rojena sta bila kot nedonošenčka prvega novembra pred osemnajstimi leti, tehtala sta komaj dobrih devetsto gramov. Danes sta uspešna športnika,...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:20

Uspešna družinska podjetja

Izšla je osma knjiga Družinsko podjetništvo Slovenije, ki predstavlja deset uspešnih podjetniških zgodb, med njimi štiri z območja Gorenjske.

Nasveti / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:20

Fantje, čas je za akcijo

November, zdaj že bolje znan kot movember, je mesec, namenjen moškemu zdravju. Letošnja tema je rak mod, ki je pogostejši med mlajšimi moškimi. Društvo OnkoMan je pripravilo vseslovensko kampanjo. Nje...

Slovenija / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:19

Ne zatirajte ga, ampak se ga naučite

Tako je v 19. stoletju dejal koroški pisatelj, pesnik in učitelj, nazadnje pa duhovnik Vinzenz Rizzi (1816–1856), ki se je rodil v Špitalu ob Dravi, nato pa je živel in se šolal v Ljubljani, kjer j...

Nasveti / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:13

Porast virusnih obolenj pri otrocih

Poleg respiratornega sincicijskega virusa (RSV) med najmlajšo populacijo krožijo še drugi virusi. Znaki pri večini virusov so enaki. Ko otrok zboli, naj ostane doma in naj ne hodi v vrtec, starše pozi...