Pehtranova potica

Zakaj letos ne bi bila za veliko noč na mizi pehtranova potica s skuto?

Za pripravo pehtranove potice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 50 g sladkorja, 50 g masla, 6,5 dl mleka, 2 jajci, 2 žlici ruma, 1 žličko soli; za nadev: 250 g skute, 200 g kisle smetane, 150 g sladkorja, 2 jajci, 3 pesti nasekljanega svežega pehtrana.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas ter potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z 2 dl mlačnega mleka in pustimo stati 10 minut, da vzhaja. Maslo raztopimo in ohladimo. V večjo skledo ali na čisto delovno površino presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in okrog potresemo s soljo. V jamico dodamo preostali sladkor, jajci, rum in ohlajeno raztopljeno maslo. Prilijemo še vzhajan kvas in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo mesimo toliko časa, dokler ne postane voljno in se ne prijema več sten posode. Nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 45 minut (naraste naj na dvojno količino).

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in rumenjake. Nato vmešamo še sneg iz beljakov.

Sestavljanje potice: Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo debel približno pol centimetra. Premažemo ga s pripravljenim nadevom in posujemo s pehtranom. Zapognemo stranske robove in zvijemo v potico. Potico položimo v model in jo večkrat prebodemo. Pustimo jo vzhajati še pol ure. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno eno uro. Po potrebi jo pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati 20 minut. Nato jo zvrnemo na rešetko in pustimo, da se do konca ohladi.

Nasvet: Po nadevu potresemo še z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v rumu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Faila je dobrotnica leta 2007

Faila Pašić Bišić z Jesenic je postala dobrotnica leta 2007 po izboru revije Naša žena, ki že 14 let nagrajuje "ljudi odprtih rok".

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Anaboliki namesto videokaset

Cariniki v kranjski izpostavi so v blagovni pošiljki, ki je s hitro pošto prispela iz Švice, našli prepovedane snovi, so danes sporočili s carinske uprave.

Šport / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Mojca in Boža odlični med svetovno elito

Da so naše smučarke iz pravega testa, smo se med drugim lahko prepričali tudi na letošnjem svetovnem veteranskem prvenstvu v alpskem smučanju, ki je bilo od 9. do 13. marca v italijanskem Piancav...

Nasveti / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Klopne bolezni puščajo trajne posledice

Pomlad ne prinese samo veselja z aktivnostmi v naravi, pač pa tudi klope. Najbolj nevarni, lahko celo usodni bolezni, ki ju klopi prenašajo, sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza. Za prveg...

Kranj / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Da bo voda še tekla iz pip ...

Mestni svet bo danes obravnaval tudi predlog povišanja cen komunalnih storitev.

Žiri / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Spravljivo o sosedih doma

Dogovor o gradnji doma za starejše v Žireh je nujen, so prepričani žirovski občinski svetniki. Brez soglasja sosedov doma morda nikoli ne bo.