Avtor dokumentarca Toni Cahunek in ustanovitelj ŠKL Vojko Korošec

Liga, ki je zaznamovala generacije

Šolska košarkarska liga je v petindvajsetih letih delovanja po vsej Sloveniji združila 350 tisoč mladih. Ob obletnici konec aprila v kinematografe prihaja dokumentarec ŠKL – Šport tisočerih obrazov Tonija Cahunka.

Veste, kaj združuje Jako Lakoviča, Boštjana Nachbarja, Uroša Slokarja, Erazma Lorbka in Primoža Brezca? Poleg tega, da so bili vsi slovenski reprezentanti, ki so si ustvarili uspešne kariere v najboljših evropskih klubih ali celo v NBA, jim je skupno tudi nastopanje v Šolski košarkarski ligi, ki jo srednješolski in osnovnošolski športni navdušenci poznajo preprosto pod kratico ŠKL.

ŠKL letos praznuje četrt stoletja, odkar so bile v sezoni 1994/95 odigrane prve tekme lige, ki je iz osnovnošolske in srednješolske košarke naredila spektakel s svojo oddajo, časopisom, ki je izhajal v nakladi 12 tisoč izvodov, in finalom v polni Hali Tivoli.

Zgodbo lige pripoveduje dokumentarni film ŠKL – Šport tisočerih obrazov, ki je poleg knjige Franja Modrijana ugledal luč sveta ob obletnici. Avtor dokumentarca, ki bo 25. aprila prišel na redni spored kinematografov po vsej Sloveniji, je Kranjčan Toni Cahunek, ki je tudi sam prve korake v svetu medijev naredil prav po zaslugi ŠKL.

Šolska košarkarska liga je od svojih začetkov do danes povezala okoli 350 tisoč mladih, ki so lahko pokazali svoje raznovrstne talente. Košarki so kasneje pridružili odbojko, nato nogomet in nazadnje igro med dvema ognjema ter številne druge spretnostne igre, ki so vključile mlajše generacije osnovnošolcev. V ŠKL so se kalili tudi člani navijaških in pom pon skupin, med katerimi so se nekatere okitile celo z naslovi svetovnih prvakinj. Brez ŠKL ne bi bilo Žabcev in Dunking Devils in še marsikatere druge akrobatske skupine. V eni izmed njih je nastopal tudi Škofjeločan Jan Oblak, ki danes brani mrežo Atletica iz Madrida. Poleg športnikov pa so se v okviru ŠKL kalili tudi fotografi, snemalci in novinarji. Med njimi poleg Cahunka tudi športna novinarja RTV Slovenija Aleš Potočnik in Tomaž Hudomalj ter glasbenika Tanja Žagar in Jani Pavec.

Kot je v dokumentarnem filmu povedal ustanovitelj ŠKL Vojko Korošec, so organizatorji v projekt dali dušo, mladim pa priložnost, da razvijejo svoje talente. Na vrhuncu popularnosti ŠKL skorajda ni bilo mogoče najti mladostnika, ki ne bi bil na tak ali drugačen način povezan z vseslovenskim programom, ki je kmalu prerasel meje države in se razširil tudi na področje Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Da je ŠKL liga, ki je zaznamovala generacije, je jasno razvidno iz Cahunkovega dokumentarca. Avtor je iz več sto ur dokumentarnega gradiva ustvaril uro in pol trajajoč dokumentarec, v katerem nastopijo tudi Dirk Novitzki, Tina Maze, Goran Dragić, Sani Bečirović, Zmago Sagadin … Celo trenutno naš najbolj »vroč« športnik Luka Dončić je del Cahunkovega dokumentarca. Čeprav še v naročju očeta Saše – pa je že kazal zanimanje za košarko.

ŠKL danes ne deluje več v takšnem obsegu kot v svojih najboljših letih. Deloma zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, predvsem pa zato, ker država za uspešen projekt ni nikoli našla primerne sistemske rešitve. Morda pa bo prav dokumentarni film pripomogel k njegovi ponovni oživitvi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Anketa: Ob prostih dnevih z domačimi

Letošnji prazniki ob dnevu upora proti okupatorju in prazniku dela bodo za večino kar dolgi. Kako jih bodo preživeli, smo tokrat povprašali na Bledu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 19. december 2014 / 13:35

Ovadba zaradi spornih poslov

Gorenjski kriminalisti so zaradi velikega oškodovanja jeseniške bolnišnice kazensko ovadili več oseb.

Razvedrilo / petek, 19. december 2014 / 13:27

Lajf taprav

Skupina Špica je še pred letošnjim poletjem posnela simpatičen videospot za zelo dobro sprejeto pesem Lajf taprav. »Skladba govori o nostalgiji študentskih let, pripoveduje zgodbo, kako smo žuriral...

Kultura / petek, 19. december 2014 / 13:08

Koncert za božič miru

Gimnazija Škofja Loka v soboto, 20. decembra, ob 19. uri organizira že tradicionalni božično-novoletni koncert v cerkvi sv. Jurija v Stari Loki. Mešani pevski zbor Gimnazije Škofja Loka in Simfonični...

Šport / petek, 19. december 2014 / 12:54

Domača tekma je nekaj posebnega

Tako pravijo naše biatlonke in biatlonci, ki so skupaj z organizatorji trepetali, ali bosta dež in odjuga sploh omogočila pripravo prog, na koncu pa so vendarle zadovoljno ugotovili, da jim bo skupaj...

Kultura / petek, 19. december 2014 / 12:40

Tavelka reč v Domači vasi

Kranj – Zveza kulturnih društev Kranj že tretje leto pripravlja prireditev, ki bo pod imenom Tavelka reč potekala v kranjski Domači vasi v soboto, 20. decembra, od 10.15 do 12.15. Domačnost in vseb...