Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res je, da imamo Slovenci dovolj dobrega domačega krompirja in da ne potrebujemo raznih tujih krompirjev, vendar včasih popestritev obrokov ne škodi.

Za pripravo pečenega piščanca potrebujemo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 2 žlici olivnega olja, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, sol in poper (po okusu).

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, gorčico, mleto rdečo papriko, timijan, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo piščanca. Pečemo na srednji višini. Najprej pečemo 50 minut, nato piščanca obrnemo ter pečemo še 20 minut. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 15 minut. Razrežemo na poljubne kose ter serviramo.

Nasvet: Čas peke piščanca je odvisen od njegove velikosti. V splošnem velja, da je za 0,5 kg potrebnih od 18 do 20 minut in še dodatnih 10–15 minut za celotnega piščanca. Torej če naš piščanec tehta 1,5 kg, bo naš skupni čas pečenja približno 1 uro in 10 minut.

Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo: sladek krompir, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli.

Sladek krompir temeljito operemo in osušimo. Narežemo ga na večje krhlje. Pekač premažemo z žlico olivnega olja, nanj razporedimo krhlje krompirja in ga na rahlo posolimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 30 minut oz. dokler krompir ne postane mehek.

Nasvet: Sol lahko tudi izpustimo, pa bo krompir kljub temu polnega okusa. Sol bo le malo bolj poudarila njegov sladek okus. Tovrsten krompir lahko uživamo tudi, ko je že ohlajen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Ob posebnih priložnostih nam prija preprosta hrana

Franc Jezeršek, začetnik cateringa v Sloveniji, in njegova družina, ki je zavezana kakovostni domači hrani.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 11. marec 2023 / 20:01

Vzel nakit

Škofja Loka – Škofjeloške policiste so v sredo dopoldan obvestili o vlomu v stanovanjsko hišo. Neznani storilec je nasilno vstopil skozi vrata v njeno notranjost, jo pregledal in pobral nakit.

Nasveti / sobota, 11. marec 2023 / 19:57

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Pluli boste na valovih druženja, kar pomeni, da boste pridobivali energijo in motivacijo iz druženja, prijateljstev in bližnje oko...

GG Plus / sobota, 11. marec 2023 / 19:56

Če bi jo našli danes, bi bila na ogled le na fotografijah

Pred sedemdesetimi leti so delavci, ki so gradili cestno povezavo iz Krope proti Jamniku, pri kopanju brežine naleteli na ostanke starega zidovja. Strokovnjaki, ki so si najdišče ogledali, so ugotovil...

GG Plus / sobota, 11. marec 2023 / 19:54

Omevc

Omevčeva domačija je bolj kajža kot kmetija. Stari Omevc je bil prav poseben mož, ni se družil z drugimi po vasi in ni dovolil, da bi ga kdo »rihtal«. Ko so pred nekaj več kot dvestotimi l...

Šport / sobota, 11. marec 2023 / 15:01

Žan Kranjec peti na veleslalomu v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je osvojil peto mesto na domači tekmi za svetovni pokal v Kranjski Gori, po prvi vožnji veleslaloma za 62. pokal Vitranc je bil drugi. Zmagal je...