Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res je, da imamo Slovenci dovolj dobrega domačega krompirja in da ne potrebujemo raznih tujih krompirjev, vendar včasih popestritev obrokov ne škodi.

Za pripravo pečenega piščanca potrebujemo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 2 žlici olivnega olja, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, sol in poper (po okusu).

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, gorčico, mleto rdečo papriko, timijan, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo piščanca. Pečemo na srednji višini. Najprej pečemo 50 minut, nato piščanca obrnemo ter pečemo še 20 minut. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 15 minut. Razrežemo na poljubne kose ter serviramo.

Nasvet: Čas peke piščanca je odvisen od njegove velikosti. V splošnem velja, da je za 0,5 kg potrebnih od 18 do 20 minut in še dodatnih 10–15 minut za celotnega piščanca. Torej če naš piščanec tehta 1,5 kg, bo naš skupni čas pečenja približno 1 uro in 10 minut.

Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo: sladek krompir, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli.

Sladek krompir temeljito operemo in osušimo. Narežemo ga na večje krhlje. Pekač premažemo z žlico olivnega olja, nanj razporedimo krhlje krompirja in ga na rahlo posolimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 30 minut oz. dokler krompir ne postane mehek.

Nasvet: Sol lahko tudi izpustimo, pa bo krompir kljub temu polnega okusa. Sol bo le malo bolj poudarila njegov sladek okus. Tovrsten krompir lahko uživamo tudi, ko je že ohlajen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Utrip groze

Utrip groze je grozljivka, ki prihaja v slovenske kinematografe sredi januarja. Film je posnet na podlagi japonske uspešnice Kairo in prikazuje skupino študentov, ki se...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Ema: dobro smo izbrali

Na nedeljski Emi so žirantke in gledalci odločili, da bo Slovenijo na evrovizijskem izboru v Düsseldorfu zastopala Maja Keuc, ki je v superfinalu premagala April.

Kronika / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Policisti prosijo za pomoč

Medvode - Včeraj okoli 6.30 je bil OKC PU Ljubljana obveščen o prometni nesreči s poškodbami in pobegom v Medvodah. 35-letnica iz Kranja je vozila osebni avtomobil znamke Citroën...

Kronika / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Požar uničil gospodarsko poslopje

Predoslje - V četrtek zjutraj so ognjeni zublji zajeli gospodarsko poslopje ene od domačij v Predosljah. Na pomoč je prihitelo 33 gasilcev iz prostovoljnih društev Predoslje, Suh...

Prosti čas / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Zmagale so žabe

Konec tedna so na Pokljuki izpeljali že sedmi Eurosank, prireditev, kjer se lahko ob gledanju spustov in bojev za prvo mesto različno našemljenim tekmovalcem nasmejejo tako stari kot mladi. Tokrat so...

Kultura / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Večer erotične literature

V petek zvečer sta v prostorih centra Krice Krace Pavle Rakovec in Nejč Slapar ponovila Večer erotične literature. Pavle in beseda, soj luči in nežna glasbena spremljava...