Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res je, da imamo Slovenci dovolj dobrega domačega krompirja in da ne potrebujemo raznih tujih krompirjev, vendar včasih popestritev obrokov ne škodi.

Za pripravo pečenega piščanca potrebujemo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 2 žlici olivnega olja, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, sol in poper (po okusu).

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, gorčico, mleto rdečo papriko, timijan, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo piščanca. Pečemo na srednji višini. Najprej pečemo 50 minut, nato piščanca obrnemo ter pečemo še 20 minut. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 15 minut. Razrežemo na poljubne kose ter serviramo.

Nasvet: Čas peke piščanca je odvisen od njegove velikosti. V splošnem velja, da je za 0,5 kg potrebnih od 18 do 20 minut in še dodatnih 10–15 minut za celotnega piščanca. Torej če naš piščanec tehta 1,5 kg, bo naš skupni čas pečenja približno 1 uro in 10 minut.

Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo: sladek krompir, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli.

Sladek krompir temeljito operemo in osušimo. Narežemo ga na večje krhlje. Pekač premažemo z žlico olivnega olja, nanj razporedimo krhlje krompirja in ga na rahlo posolimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 30 minut oz. dokler krompir ne postane mehek.

Nasvet: Sol lahko tudi izpustimo, pa bo krompir kljub temu polnega okusa. Sol bo le malo bolj poudarila njegov sladek okus. Tovrsten krompir lahko uživamo tudi, ko je že ohlajen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 16. december 2017 / 17:02

Tajni vrtovi razsvetljenstva

Dr. Zmago Šmitek, redni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se že dolgo posveča študiju religij in mitologij Evrope in Azije. Sodi med najvidnejše raziskovalce s področja primerjalne religio...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 19:49

Živeli so v gradu Khislstein

V Ullrichovi hiši so se srečali nekdanji dijaki poklicne slikopleskarske šole v Kranju, ki so svoja dijaška leta preživeli v internatu v gradu Khislstein.

Zanimivosti / / 19:24

Kdo pa si ti, ki se pogovarjaš z menoj

Nekaj posebnega je bil eksperiment, s katerim so učenci in učitelji Osnovne šole Tržič s pomočjo Facebooka želeli ugotoviti, kako hitro se informacije širijo in kam vse bo njihovo sporočilo prispelo....

Nasveti / / 19:23

Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res...

Mularija / / 19:22

Ustvarjali nasmehe

V Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so minuli petek podelili nagrade ob zaključku likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom.

Rekreacija / / 19:21

Igre z dolgoletno tradicijo

V Škofji Loki so razglasili najboljše na športno-rekreacijskih igrah za leto 2018, ki so potekale v že 38. izvedbi. Izvedenih je bilo 28 tekmovanj, ki se jih je udeležilo 288 ekip, skupaj med 750 in 8...