Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res je, da imamo Slovenci dovolj dobrega domačega krompirja in da ne potrebujemo raznih tujih krompirjev, vendar včasih popestritev obrokov ne škodi.

Za pripravo pečenega piščanca potrebujemo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 2 žlici olivnega olja, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, sol in poper (po okusu).

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, gorčico, mleto rdečo papriko, timijan, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo piščanca. Pečemo na srednji višini. Najprej pečemo 50 minut, nato piščanca obrnemo ter pečemo še 20 minut. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 15 minut. Razrežemo na poljubne kose ter serviramo.

Nasvet: Čas peke piščanca je odvisen od njegove velikosti. V splošnem velja, da je za 0,5 kg potrebnih od 18 do 20 minut in še dodatnih 10–15 minut za celotnega piščanca. Torej če naš piščanec tehta 1,5 kg, bo naš skupni čas pečenja približno 1 uro in 10 minut.

Za pripravo sladkega krompirja potrebujemo: sladek krompir, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli.

Sladek krompir temeljito operemo in osušimo. Narežemo ga na večje krhlje. Pekač premažemo z žlico olivnega olja, nanj razporedimo krhlje krompirja in ga na rahlo posolimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 30 minut oz. dokler krompir ne postane mehek.

Nasvet: Sol lahko tudi izpustimo, pa bo krompir kljub temu polnega okusa. Sol bo le malo bolj poudarila njegov sladek okus. Tovrsten krompir lahko uživamo tudi, ko je že ohlajen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 5. avgust 2016 / 11:58

Tek štirih srčnih mož

Šestega avgusta ob deseti uri se bodo srčni tekači že devetnajsto leto zapored podali na tradicionalni Tek štirih srčnih mož po enajstkilometrski trasi okoli Bohinjskega jezera.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 3. maj 2019 / 18:14

Žurman novi poveljnik sil

Minister Karl Erjavec je za novega poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana, nekdanjega poveljnika Logistične brigade v Kranju.

Zanimivosti / petek, 3. maj 2019 / 18:10

V čast delavcem zagoreli kresovi

Večer pred praznikom dela so tradicionalno zagoreli kresovi. Kresovanje na slovenskih tleh predstavlja kulturno dediščino, ki sega v čase poganov, danes pa ima predvsem družaben značaj. Ka...

Kamnik / petek, 3. maj 2019 / 18:07

Tradicije ni lahko ohranjati

Ob prazniku dela je bilo na proslavi v Kamniški Bistrici slišati pozive k ohranjanju delavskih pravic ter tudi tradicije zbiranja in druženja delavcev.

GG Plus / petek, 3. maj 2019 / 18:02

Vsak človek je lahko v življenju uspešen

Uspeh je v življenju mogoče doseči, če imaš jasen cilj, namen in strast. O tem je prepričana Iza Login, znana in uspešna Slovenka, ki je z možem Samom pred leti ustanovila podjetje za zabavne mobilne...

Kronika / petek, 3. maj 2019 / 14:56

V enem mesecu skoraj trideset povoženih divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so aprila obravnavali kar 28 primerov povoženja divjadi. Največ se jih je zgodilo na območju občin Tržič, Radovljica, Kranj, Šenčur, Cerklje, Škofja Loka ter Gorenja vas...