Inšpektorji preverjajo kebab
Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala končno poročilo o nadzoru govejega mesa iz Poljske. Uprava je ugotovila, da v Slovenijo ni bilo dobavljeno meso, ki bi izviralo iz sporne poljske klavnice, v kateri so klali bolne in oslabele krave, njihovo meso pa prodajali kot neoporečno. Hkrati je v Sloveniji potekalo tudi preverjanje govejega mesa in mesnih obrezlin, ki so jih slovenski obrati prejeli iz drugih poljskih mesno-predelovalnih obratov. V devetih obratih v Sloveniji je bilo odvzetih štirinajst vzorcev za kemijske in prav toliko vzorcev za mikrobiološke analize, od tega dvanajst vzorcev mesa in dva vzorca mesnega pripravka kebab. Od dvanajstih vzorcev mesa je bila sporen le eden, ki je bil sicer skladen glede kemijskih analiz, a neskladen glede mikrobioloških. V obeh vzorcih kebaba so ugotovili prisotnost salmonel, v enem od obeh vzorcev pa so s kemijsko analizo potrdili še prisotnost zdravila. Za oba mesna pripravka je uprava zaukazala odpoklic s trga, začela pa je tudi izvajati posebni nadzor nad kebabom ne glede na njegovo poreklo.