Jabolčna torta

Za pripravo jabolčne torte potrebujemo: za hrustljavi pokrov: 150 g moke, 70 g mletega sladkorja, 75 g masla; za biskvitno testo: 2 jajci, 3 žlice moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za jabolčni nadev: 0,5 kg olupljenih jabolk, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 2 vaniljeva sladkorja, 3 liste želatine, 1 zavitek za vaniljev puding, 1,5 dl sladke smetane, 250 g skute; za skutin nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane, 1 žličko cimeta, 4 žlice sladkorja, lupinico 1 bio limone; za navlažitev biskivita: 1 dl mleka, 3 žlice ruma.

Priprava hrustljavega pokrova: Zmešamo moko, sladkor in maslo ter vgnetemo testo. Testo razvaljamo na 1 cm debelo in iz njega izrežemo krog s pomočjo oboda pekača. Krog razrežemo na 8 enako velikih trikotnikov in jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut.

Priprava bislvitnega testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jabolčne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Jabolka narežemo na drobne kocke, jim dodamo 3 žlice vode in vaniljev sladkor. Iz tega skuhamo jabolčno čežano, ki jo nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za vanilin puding pomešamo s 3 žlicami hladne vode in ga zakuhamo v jabolčno čežano. Dodamo ožeto želatino in rozine. Premešamo, da se želatina raztopi in vse skupaj nekoliko ohladimo ter vmešamo skuto. Nazadnje dodamo še stepeno smetano.

Priprava skutinega nadeva: Skuti dodamo cimet, sladkor in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato ročno vmešamo še stepeno sladko smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Nadevamo jabolčni nadev in nato še skutin. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Odstranimo tortni obod in na vrh v krog položimo piškotne trikotnike za hrustljavi pokrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Višje trošarine slabijo gospodarstvo

Na podlagi vladne uredbe se bodo 1. avgusta za podjetja dvignile trošarine za električno energijo in zemeljski plin, kar močno razburja gospodarstvenike.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.