Sladke in mehke palačinke
Ko je Vila Podvin odprla svoja vrata, sem ga srečala prvič. Dušan Božič je delal družbo znanim gorenjskim kuharjem, ki so tisti dan kuhali na zabavi: domačemu Urošu Štefelinu, Igorju Jagodicu, Binetu Volčiču. Prihaja sicer z Vrhnike, tokrat pa smo ga srečali v Kranjski Gori. Morda bi ga v množici turistov in kulinarične ponudbe na smučišču celo spregledali, ko bi ne bil prisoten v sicer ponovno kuharski, vendar modernejši vlogi: do aprila ga namreč najdemo v simpatičnem retro mobilnem gostinskem lokalu na kolesih – v prikolici, kjer prodaja palačinke.
Kot kuhar je do danes nabral veliko izkušenj. Delal je v restavracijah, kuhal jedi a la carte in tudi v menzah. V tujini in doma. Njegova zadnja zanimiva izkušnja je bilo kuhanje v enem izmed španskih surferskih kampov. Tam so šle najbolj v promet testenine – seveda na tisoč in en način, pove. »Ker surferji na valovih potrebujejo energijo.«
Kako pa se je zgodila prikolica ob vznožju smučišča v Kranjski Gori? Prijatelj Rok Omerzel ga je tri leta prepričeval, da bi se lotila kakšen podobne zgodbe. Spominja se, da je takrat kar precej razmišljal v tej smeri, a včasih se težko odločiš, da zamenjaš neko varnost za drugačen način življenja. Njegov avanturistični duh je na koncu pretehtal in sedaj v »sanjski Kranjski«, kot ji ljudje radi rečejo, peče palačinke, »šmorn«, ponuja pečena jabolka z orehi in cimetovo peno, v kateri je mandljev liker, vse skupaj pa zaokroži še karamelni preliv. Za najmlajše pa se v prikolici 76 Surf food najde še posebna ponudba: kdor želi, si lahko privošči tudi pokovko.
»Otroci imajo najraje palačinke,« pravi Dušan. »Starejši posegajo po ''šmornu'' oziroma cesarskem pražencu.« Na meniju najdemo kar nekaj prelivov in posipov, tudi klasiko, čeprav Dušan največ naročil dobi za palačinke z Nutello.
»Palačinke so mehkejše in delujejo na otip bolj ''puhasto'', so drugačne od tankih, ki smo jih večinoma vajeni od doma, zato so verjetno tudi priljubljene.« Otroci največkrat izberejo krožnik s palačinkami Cookie, ki ga lepo dopolnijo sestavine: piškotek, zdrobljena bela čokolada, Nutella, lešniki in smetana. Razloži nam še, da mehkobo palačink doseže tako, da v zmes ne vmeša rumenjakov in beljakov, temveč iz beljakov naredi sneg, ki ga nato vmeša v zmes.
Recepte za sladko ponudbo prikolice sta »pogruntala« skupaj z Rokom in verjetno bi se lahko odločila za navadno hiško, vendar sta stopila iz okvirjev in bila kreativnejša pri izbiri gostinskega objekta. Dušan nadaljuje: »Prikolica je letnik 1977, prihaja iz Umaga, kupila sva jo lani aprila. Bila je zelo dobro ohranjena, vseeno pa je potrebovala osvežitev in za večino sva lahko poskrbela sama. Je tudi registrirana, tako da je mobilna. Izkazalo se je, da je super za kakšno fantovščino, dekliščino, rojstni dan.« Smeje še doda: »Ponudbo pa prilagodimo željam bodočih nevest ali ženinov.«
Dušan izjemno rad dela z ljudmi. V prikolici je vse v enem: peče palačinke, jih postreže, sprejema stranke, ki imajo dober ali slab dan, brezplačno deli nasmehe, se pogovarja z njimi, s tujci reče kakšno v angleščini. In da v svojem delu uživa, tega ne skriva.