Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Za pripravo skutine torte potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 limonino lupino, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 jajce.

Za nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane ali smetane za stepanje, 2,5 dl mleka, 8 listov želatine, 4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1 limonino lupinico, sok 1,5 limone, 3 žlice ruma.

Za testo moko presejemo, jo pomešamo s sladkorjem in soljo. Limono dobro operemo s toplo vodo in njeno lupino naribamo med moko. Moki dodamo še na kocke narezano maslo in jajce. Vse sestavine skupaj zamesimo v krhko testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo nato razdelimo na dva dela, oba dela razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njiju oblikujemo kroga v velikosti pekača, v katerem bomo naredili torto. Testena kroga položimo na pekač, ki naj bo pokrit s peki papirjem, in ju pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Priprava nadeva: želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Rumenjake ločimo od beljakov. V kozico damo mleko, sladkor in rumenjake ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in v maso vmešamo dobro ožeto želatino. Maso pustimo, da se ohladi, in občasno premešamo. Skuti dodamo limonino lupinico, sok limone in rum. Dobro premešamo, da postane gladka. Smetano stepemo in jo del primešamo k skuti. Ko se jajčna zmes ohladi in se začne strjevati, vanjo vmešamo skuto, nato pa še preostalo smetano.

Na dno modela za torto položimo en krog pečnega testa. Nanj vlijemo pripravljen nadev. Drugi del piškotnega kroga razrežemo na osmine (velikost tortnih kosov) in položimo na nadev. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se nadev dodobra strdi. Preden torto razrežemo, jo po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo vsaj del ostre moke. Del navadne moke lahko nadomestimo tudi s škrobno moko. Tako bo testo zares prijetno krhko. Testo že prej narežemo na osmine, ker bomo potem lažje izrezali kose tort, saj testo sčasoma postane trdo. Če torto pripravljamo za otroke, rum izpustimo – torta bo še vseeno okusna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 26. december 2007 / 07:00

Največ za Petrovčevo hišo

Ali je bilo leto 2007 uspešno za občino Cerklje na Gorenjskem? »Po mojem prepričanju je bilo. Naredili smo veliko, največji dosežki pa so zagotovo odprtji Kulturnega h...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 13. april 2017 / 20:45

Na prajkle so obesili preste

Na Gorenjskem je bilo v minulih dneh več delavnic izdelovanja velikonočnih šopkov in butaric, priprave prazničnih jedi ...

Izleti GG / četrtek, 13. april 2017 / 20:44

Skriti kotiček pod karpati

Moja odločitev, da se na potovanje odpravim v skrajni zahodni del Ukrajine, je pomenila, da ne bom doživel neskončnih žitnih planjav na njenem vzhodu. A kaj drugega mi tudi ni preostalo, saj sem z...

Razvedrilo / četrtek, 13. april 2017 / 20:38

Slovenski zvoki in narodno-zabavni oskar

Narodno-zabavni ansambel Slovenski zvoki iz Rogaške Slatine, sestavljajo pa ga člani z vseh koncev Slovenije, je letos prejel povabilo na Oberkreiner Award ali kot ga imenujejo nekateri »narodno-za...

Šport / četrtek, 13. april 2017 / 20:37

Duatlon v Kranjski Gori

Največji duatlon na Gorenjskem bo konec aprila.

Šport / četrtek, 13. april 2017 / 20:35

Italijansko slavje pokvarili Rusi

Po nekaj letih premora so se na eno najpomembnejših tekmovanj v umetnostnem drsanju, tradicionalni Triglav Trophy, zmagoslavno vrnili Rusi, ki pa v skupnem seštevku niso premagali Italijanov.