Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Za pripravo skutine torte potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 limonino lupino, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 jajce.

Za nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane ali smetane za stepanje, 2,5 dl mleka, 8 listov želatine, 4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1 limonino lupinico, sok 1,5 limone, 3 žlice ruma.

Za testo moko presejemo, jo pomešamo s sladkorjem in soljo. Limono dobro operemo s toplo vodo in njeno lupino naribamo med moko. Moki dodamo še na kocke narezano maslo in jajce. Vse sestavine skupaj zamesimo v krhko testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo nato razdelimo na dva dela, oba dela razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njiju oblikujemo kroga v velikosti pekača, v katerem bomo naredili torto. Testena kroga položimo na pekač, ki naj bo pokrit s peki papirjem, in ju pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Priprava nadeva: želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Rumenjake ločimo od beljakov. V kozico damo mleko, sladkor in rumenjake ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in v maso vmešamo dobro ožeto želatino. Maso pustimo, da se ohladi, in občasno premešamo. Skuti dodamo limonino lupinico, sok limone in rum. Dobro premešamo, da postane gladka. Smetano stepemo in jo del primešamo k skuti. Ko se jajčna zmes ohladi in se začne strjevati, vanjo vmešamo skuto, nato pa še preostalo smetano.

Na dno modela za torto položimo en krog pečnega testa. Nanj vlijemo pripravljen nadev. Drugi del piškotnega kroga razrežemo na osmine (velikost tortnih kosov) in položimo na nadev. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se nadev dodobra strdi. Preden torto razrežemo, jo po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo vsaj del ostre moke. Del navadne moke lahko nadomestimo tudi s škrobno moko. Tako bo testo zares prijetno krhko. Testo že prej narežemo na osmine, ker bomo potem lažje izrezali kose tort, saj testo sčasoma postane trdo. Če torto pripravljamo za otroke, rum izpustimo – torta bo še vseeno okusna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 11. december 2008 / 07:00

O dobičku ELES-a bo odločalo sodišče

O zaslužku na čezmejnih vodih bo odločalo upravno sodišče. Nujna dograditev prenosnega omrežja.

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 30. avgust 2013 / 14:03

Šuštarski praznik v Tržiču

Turistično društvo Tržič pripravlja s pomočjo Občine Tržič in partnerja Peka konec tedna v okviru 46. šuštarskega praznika veliko kulturnih, zabavnih in športnih dogodkov.

Radovljica / petek, 30. avgust 2013 / 14:00

Še »gorenjski« sprejem za Darka Đurića

Radovljica, Podbrezje - Plavalni klub Gorenjska banka Radovljica za svetovnega prvaka, plavalca Darka Đurića pripravlja sprejem in pogostitev s torto ob 16. uri na kopališču v Radovljici....

Kultura / petek, 30. avgust 2013 / 13:59

T'k je učas'h b'lo

Zvečer bo na Mruščevi domačiji v Stari Loki premiera ljudske veseloigre Dve nevesti. Igra je čudovit spomin na našo kmečko preteklost in hkrati dokaz, kaj zmore širša skupnost, če se zna povezati med...

GG Plus / petek, 30. avgust 2013 / 13:55

Vaš razgled

Zelenci so talni izvir Save Dolinke, leta 1992 so bili razglašeni za naravni rezervat. So dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Tak pogled so z lesenega mostu ponujali še v času sušnih...

GG Plus / petek, 30. avgust 2013 / 13:54

Pahor ni šel v Rovte

Eden najlepših Marxovih stavkov je po mojem tale: »Hegel pripominja nekje, da se vsa velika svetovnozgodovinska dejstva in osebe pojavljajo tako rekoč dvakrat. Pozabil je pristaviti: prvič...