Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Za pripravo skutine torte potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 limonino lupino, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 jajce.

Za nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane ali smetane za stepanje, 2,5 dl mleka, 8 listov želatine, 4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1 limonino lupinico, sok 1,5 limone, 3 žlice ruma.

Za testo moko presejemo, jo pomešamo s sladkorjem in soljo. Limono dobro operemo s toplo vodo in njeno lupino naribamo med moko. Moki dodamo še na kocke narezano maslo in jajce. Vse sestavine skupaj zamesimo v krhko testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo nato razdelimo na dva dela, oba dela razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njiju oblikujemo kroga v velikosti pekača, v katerem bomo naredili torto. Testena kroga položimo na pekač, ki naj bo pokrit s peki papirjem, in ju pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Priprava nadeva: želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Rumenjake ločimo od beljakov. V kozico damo mleko, sladkor in rumenjake ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in v maso vmešamo dobro ožeto želatino. Maso pustimo, da se ohladi, in občasno premešamo. Skuti dodamo limonino lupinico, sok limone in rum. Dobro premešamo, da postane gladka. Smetano stepemo in jo del primešamo k skuti. Ko se jajčna zmes ohladi in se začne strjevati, vanjo vmešamo skuto, nato pa še preostalo smetano.

Na dno modela za torto položimo en krog pečnega testa. Nanj vlijemo pripravljen nadev. Drugi del piškotnega kroga razrežemo na osmine (velikost tortnih kosov) in položimo na nadev. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se nadev dodobra strdi. Preden torto razrežemo, jo po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo vsaj del ostre moke. Del navadne moke lahko nadomestimo tudi s škrobno moko. Tako bo testo zares prijetno krhko. Testo že prej narežemo na osmine, ker bomo potem lažje izrezali kose tort, saj testo sčasoma postane trdo. Če torto pripravljamo za otroke, rum izpustimo – torta bo še vseeno okusna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Različni sklepi solastnic deponije

Zaradi različnih sklepov treh občin solastnic deponije bodo kranjske odpadke na Malo Mežaklo za zdaj lahko dovažali le do konca leta.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Prenovljeni Mega center

Kranj - Mega Center v novo sezono vstopa v prenovljeni podobi. Direktor Aco Trampuž je ob sredinem uradnem odprtju poudaril družbeno vlogo Mega Centra za Kranj in Gorenjsko, vsako leto nam...

Gospodarstvo / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Mlekarne so julija letos za mleko, dostavljeno v mlekarno, s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 29,02 evra za sto kilog...

Kultura / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Filmsko gledališče v Loki

Škofja loka - V škofjeloškem kinu Sora tudi letos nadaljujejo s tradicijo Filmskega gledališča. Spomladi in jeseni ob petkovih večerih prikažejo devet aktualnih filmov, ki izstopajo iz pov...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Pirfest bo spet razgiban

V Preddvoru se ob koncu tedna obeta pes­tra glasbena zabava, tradicionalni Pirfest, ki bo potekala od petka do nedelje pod velikim šotorom, kot je to že v navadi. Pirfest bo tokrat gostil šte...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Manca iz prve roke

V enem izmed ljubljanskih prestižnih lokalov je potekala predstavitev nove plošče pevke z Bohinjske Bele Mance Špik z naslovom Iz prve roke. Pevka bo to soboto nastopila v Domžalah.