Drugačni piškoti
Lešnikovi piškoti s kavo in belo čokolado ter ajdovi linški piškoti so dvoje vrste piškotov, ki vsebujejo drugačno kombinacijo sestavin. Nikomur, ki jih poskusi, ne uspe navesti pravilne kombinacije sestavin, vendar pa se vsem zdijo nadvse okusni. Poskusite in se prepričajte sami.
Za pripravo lešnikovih piškotov s kavo in belo čokolado potrebujemo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g lešnikov, 100 g mletega sladkorja, 60 ml močne kave, ščep soli, 100 g bele čokolade.
Moko presejmo in ji primešamo lešnike, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter na hitro pregnetemo. Nato prilijemo ohlajeno kavo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za pol ure. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut. Belo čokolado stopimo ter vanjo pomakamo piškote. Polagamo jih na peki papir ter pustimo, da se čokolada ohladi.
Za pripravo ajdovih linških piškotov potrebujemo: 270 g ajdove moke, 100 g mletih orehov, 1 zvrhana žlica temnega kakava, 1 jajce, 100 g sladkorja v prahu, 150 g masla, pol pecilnega praška, 2 žlici ruma, nastrgano lupinico 1 bio limone, četrt žličke cimeta, četrt žličke mletih klinčkov, ščep soli, borovničevo marmelado.
V skledi zmešamo vse suhe sestavine – ajdovo moko, mlete orehe, kakav, sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico, cimet, klinčke in sol. Dodamo na kocke narezano maslo, rum in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini ter iz njega izrezujemo piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ohlajene piškote namažemo z borovničevo marmelado ter jih po dva zlepimo skupaj.