Drugačni piškoti

Lešnikovi piškoti s kavo in belo čokolado ter ajdovi linški piškoti so dvoje vrste piškotov, ki vsebujejo drugačno kombinacijo sestavin. Nikomur, ki jih poskusi, ne uspe navesti pravilne kombinacije sestavin, vendar pa se vsem zdijo nadvse okusni. Poskusite in se prepričajte sami.

Za pripravo lešnikovih piškotov s kavo in belo čokolado potrebujemo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g lešnikov, 100 g mletega sladkorja, 60 ml močne kave, ščep soli, 100 g bele čokolade.

Moko presejmo in ji primešamo lešnike, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter na hitro pregnetemo. Nato prilijemo ohlajeno kavo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za pol ure. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut. Belo čokolado stopimo ter vanjo pomakamo piškote. Polagamo jih na peki papir ter pustimo, da se čokolada ohladi.

Za pripravo ajdovih linških piškotov potrebujemo: 270 g ajdove moke, 100 g mletih orehov, 1 zvrhana žlica temnega kakava, 1 jajce, 100 g sladkorja v prahu, 150 g masla, pol pecilnega praška, 2 žlici ruma, nastrgano lupinico 1 bio limone, četrt žličke cimeta, četrt žličke mletih klinčkov, ščep soli, borovničevo marmelado.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine – ajdovo moko, mlete orehe, kakav, sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico, cimet, klinčke in sol. Dodamo na kocke narezano maslo, rum in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini ter iz njega izrezujemo piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ohlajene piškote namažemo z borovničevo marmelado ter jih po dva zlepimo skupaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 30. junij 2019 / 21:34

Za praznik brezplačne palačinke

Šenturška Gora – Na Šenturški Gori pod Krvavcem je v torek, na dan državnosti, že tradicionalno dišalo po palačinkah, ki so jih brezplačno delili kolesarjem in pohodnikom. Pobudo za »palačinkijado«...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...