Dol z orožjem!
To je naslov romana, ki ga je napisala prva ženska, ki je 1905 prejela Nobelovo nagrado za mir, Berta von Suttner (1843–1914), rojena kot grofica Kinsky von Wchimitz und Tettau v češki plemiški družini. Rojena je bila v Pragi; oče, ki je bil general, je umrl še pred njenim rojstvom. Družina se je preselila na Dunaj, družinsko premoženje pa je šlo po zlu, saj je bila Berthina mati strastna hazarderka. Bertha, ki je bila zelo izobražena in je rada potovala, je znala kar nekaj jezikov in je na Dunaju hčerke premožnih družin poučevala jezike in glasbo. Tako je prišla v dom družine von Suttner in se zaljubila v sedem let mlajšega Arthurja ... Vrgli so jo iz hiše, nesojena tašča pa ji je preskrbela službo zasebne tajnice pri Alfredu Nobelu. Njuno sodelovanje v Parizu je trajalo komaj štirinajst dni, a ostala sta povezana vse življenje. Po Berthini vrnitvi na Dunaj sta se z Arthurjem skrivaj poročila, družina pa ga je razdedinila. Odšla sta na Kavkaz, sedem let sta prebila v nemški koloniji v Tbilisiju in se težko preživljala. Bertha je še vedno poučevala jezike in pisala družabne romane, pod psevdonimom pa je objavljala tudi v avstrijskih časopisih. Arthur je bil novinar in vojni dopisnik, saj je takrat divjala osmansko-ruska vojna. Bertha je sodelovala v nekaj svetovnih organizacijah in konferencah za mir, v svojem resnično predanem poslanstvu je dvakrat prepotovala Ameriko. Leta 1889, ko ji je bilo 46 let, je objavila pretresljivo knjigo Dol z orožjem! o vojni in njenih grozotah s stališča ženske. Znani so postali tudi njeni citati. Nobenemu razumnemu človeku bi ne prišlo na misel, da bi tintni madež čistil s tinto, oljnega pa z oljem. Le kri naj bi bila vedno oprana s krvjo.
Po moževi smrti leta 1902 je nekaj časa bivala na naših tleh, saj si je kupila posestvo pri Lembergu in se zdravila v Rogaški Slatini.
Češki golaž z gobami
Za 4–6 oseb potrebujemo: 400 g gob, 100 g korenja, 100 g gomoljaste zelene, 300 g olupljenega moknatega krompirja, 1 šop mlade čebulice, lahko tudi šalotke, 60 g masla, lahko tudi olja, 1 žlico pekoče paprike, 1 lovorov list, 5 brinovih jagod, ščep zmlete kumine, 150 ml belega vina, 750 ml piščančje osnove, 150 g kisle smetane, 1 šopek koprca, 3 liste luštreka, 2–3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet beli poper.
Gobe očistimo s čopičem in obrišemo s papirnato brisačko, nato jih narežemo na ploščke. Očiščeno in oprano zeleno in korenje zrežemo na majhne kocke, mlado čebulico na drobne kolobarčke. V posodi z debelim dnom segrejemo maščobo, dodamo čebulico, da ovene, in ostro papriko (če nam ne ugaja, se odločimo za sladko) in pazimo, da se ne zažge, ter dodamo zelenjavo – razen gob – in krompir. Zalijemo s piščančjo osnovo, solimo, popramo, dodamo še lovorov list, natrte brinove jagode in kumino. Zavremo in pustimo vreti 15 minut. Dodamo gobe in kuhamo še 10 minut. V malo vroče juhe gladko zmešamo kislo smetano in jo z luštrekom in koprcem dodamo zelenjavnemu golažu. Kuhamo še nekaj minut in nato zaokrožimo jed z dvema ali tremi žlicami dobrega jabolčnega kisa.
Ponudimo z opečenim črnim kruhom, natrtim s česnom, ali s cmoki.
Pa dober tek!