Losos z mandlji na kremni polenti
Včasih si želimo malo drugačen, bolj 'fin' obrok. Za to ni potrebno, da obiščemo drago in prefinjeno restavracijo, ker si tako (ali še boljšo) jed lahko pripravimo sami doma. Poleg tega pa si bomo sami izbrali količino in bomo na koncu obroka siti (vemo, da v tovrstnih restavracijah porcije niso ravno velike).
Za pripravo kremne polente potrebujemo: 300 g polente, 1 liter vode, 3 dl mleka, 150 g naribanega parmezana, 50 g masla, sol.
Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo zakuhamo polento in mešamo, da se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še toliko časa, dokler se popolnoma ne zgosti. Ko je polenta kuhana, vanjo vmešamo maslo in nariban parmezan. Dobro premešamo, da se parmezan raztopi v polenti. Posodo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.
Za pripravo lososa z mandlji potrebujemo: 4 fileje lososa, 100 g mandljevih lističev, 2 žlici olivnega olja, sol, 1 limono.
Losos operemo pod toplo tekočo vodo ter ga osušimo s pomočjo papirnatih brisač. Z obeh strani ga na rahlo posolimo. Ponev segrejemo in na njej prepražimo mandljeve lističe, le toliko, da dobijo lepo rjavo barvo, in jih nato umaknemo iz ponve. V ponev prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososa. Pečemo pri visoki temperaturi le do dve minuti na vsaki strani. Nato lososa prestavimo na krožnik ter ga pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.
Na krožnik serviramo polento in lososa, ki ga posujemo z mandljevimi lističi. Zraven ponudimo rezino limone.