Losos z mandlji na kremni polenti

Včasih si želimo malo drugačen, bolj 'fin' obrok. Za to ni potrebno, da obiščemo drago in prefinjeno restavracijo, ker si tako (ali še boljšo) jed lahko pripravimo sami doma. Poleg tega pa si bomo sami izbrali količino in bomo na koncu obroka siti (vemo, da v tovrstnih restavracijah porcije niso ravno velike).

Za pripravo kremne polente potrebujemo: 300 g polente, 1 liter vode, 3 dl mleka, 150 g naribanega parmezana, 50 g masla, sol.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo zakuhamo polento in mešamo, da se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še toliko časa, dokler se popolnoma ne zgosti. Ko je polenta kuhana, vanjo vmešamo maslo in nariban parmezan. Dobro premešamo, da se parmezan raztopi v polenti. Posodo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Za pripravo lososa z mandlji potrebujemo: 4 fileje lososa, 100 g mandljevih lističev, 2 žlici olivnega olja, sol, 1 limono.

Losos operemo pod toplo tekočo vodo ter ga osušimo s pomočjo papirnatih brisač. Z obeh strani ga na rahlo posolimo. Ponev segrejemo in na njej prepražimo mandljeve lističe, le toliko, da dobijo lepo rjavo barvo, in jih nato umaknemo iz ponve. V ponev prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososa. Pečemo pri visoki temperaturi le do dve minuti na vsaki strani. Nato lososa prestavimo na krožnik ter ga pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.

Na krožnik serviramo polento in lososa, ki ga posujemo z mandljevimi lističi. Zraven ponudimo rezino limone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 29. junij 2019 / 10:14

Padalka padla v jezero

Ribčev Laz – V Bohinju se je v torek okoli poldneva poškodovala jadralna padalka. Na Policijski upravi Kranj so razložili, da je zaradi nepravilnosti pri pristajanju padla v jezero. Prvi so ji poma...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 23. december 2014 / 15:40

Upravljanje države je kot menedžment

Od petih ministrov z Gorenjske, ki so v vladi Mira Cerarja, ima najpomembnejši položaj minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Pred kratkim je bil namreč imenovan tudi za podpredsednika vlade.

Kultura / torek, 23. december 2014 / 15:36

Igralcem podelili Severjeve nagrade

V nedeljo so na Loškem odru podelili vsakoletne Severjeve nagrade za igralske dosežke. Prejeli so jih poklicna igralca Vesna Slapar in Kristijan Guček, ljubiteljski igralec Borut Verovšek ter študentk...

Razvedrilo / torek, 23. december 2014 / 15:08

Petra obiskala sreča

Preddvorski bencinski servis, kakor ga imenujejo domačini, nahaja pa se v Tupaličah, je zaključil z veliko nagradno igro in deset izžrebancev razveselil z lepimi nagradami. Za finalno žrebanje so n...

Nasveti / torek, 23. december 2014 / 15:06

Božična klasika

Včasih je za božič po hišah vedno dišalo po pečeni potici. Nekateri se peke le-te sedaj izogibajo in jo raje kupijo. Zagotovo je doma pečena veliko boljša, že zaradi občutka, da smo jo spekli sami....

Nasveti / torek, 23. december 2014 / 15:04

Božič

Danes se v glavnih medijih božič predstavlja predvsem kot družinski praznik. Tudi raziskave kažejo, da ljudje največkrat povezujejo praznovanje božiča z družino. Vsaj to je še ostalo. Božič in dece...