Losos z mandlji na kremni polenti

Včasih si želimo malo drugačen, bolj 'fin' obrok. Za to ni potrebno, da obiščemo drago in prefinjeno restavracijo, ker si tako (ali še boljšo) jed lahko pripravimo sami doma. Poleg tega pa si bomo sami izbrali količino in bomo na koncu obroka siti (vemo, da v tovrstnih restavracijah porcije niso ravno velike).

Za pripravo kremne polente potrebujemo: 300 g polente, 1 liter vode, 3 dl mleka, 150 g naribanega parmezana, 50 g masla, sol.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo zakuhamo polento in mešamo, da se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še toliko časa, dokler se popolnoma ne zgosti. Ko je polenta kuhana, vanjo vmešamo maslo in nariban parmezan. Dobro premešamo, da se parmezan raztopi v polenti. Posodo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Za pripravo lososa z mandlji potrebujemo: 4 fileje lososa, 100 g mandljevih lističev, 2 žlici olivnega olja, sol, 1 limono.

Losos operemo pod toplo tekočo vodo ter ga osušimo s pomočjo papirnatih brisač. Z obeh strani ga na rahlo posolimo. Ponev segrejemo in na njej prepražimo mandljeve lističe, le toliko, da dobijo lepo rjavo barvo, in jih nato umaknemo iz ponve. V ponev prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososa. Pečemo pri visoki temperaturi le do dve minuti na vsaki strani. Nato lososa prestavimo na krožnik ter ga pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.

Na krožnik serviramo polento in lososa, ki ga posujemo z mandljevimi lističi. Zraven ponudimo rezino limone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Vonj po bencinu in motorjih

Avto-moto društvo Tržič deluje šest desetletij. Ob jubileju so izdali zbornik, odprli razstavo in podelili vrsto priznanj.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 19. april 2013 / 07:00

Kako pomiriti Slovenijo in svet?

Imamo novo vlado, ta pa še nima programa, ki bi prepričal domačo, evropsko in svetovno javnost, da Slovenija ne bo naslednja, ki bi klonila pod pritiskom finančne krize. Alenka Bratušek ponavlja,...

Škofja Loka / petek, 19. april 2013 / 07:00

Biološke odpadke odslej v Drago

Škofja Loka - V občini Škofja Loka je bil odvoz večjih biološko razgradljivih odpadkov končan 6. aprila, zato občane obveščajo, da je prepovedano nadaljnje odlaganje teh odpadkov...

Kranj / petek, 19. april 2013 / 07:00

Folklora iz devetih držav

Društvo KUD DEM iz Kranja pripravlja 3. mednarodni folklorni festival. Danes in jutri tudi spremljevalni dogodki.

Zanimivosti / petek, 19. april 2013 / 07:00

Pomagajmo otrokom na morje

Jesenice - Eden najzvestejših navijačev jeseniškega hokeja Fikret Avdič - Fičo v sodelovanju z Zvezo društev prijateljev mladine Jesenice pripravlja že tretjo dobrodelno dražbo š...

GG Plus / petek, 19. april 2013 / 07:00

Kostanjeva šiškarica zmanjšuje obrod kostanja

Če se bo kostanjeva šiškarica še naprej širila, bodo nabiralci kostanja jeseni odhajali iz gozda s praznimi košarami. Gozdarje bolj kot to skrbi, ker se s širitvijo šiškarice povečujejo tudi možnosti...