Čokoladni tiramisu

Tiramisu v italijanščini pomeni ''potegni me kvišku'', saj za to poskrbi močna črna kava, v katero namakamo piškote, in kakav, s katerim potresemo tiramisu. To velja za klasični italijanski recept, vendar nas tudi čokoladni tiramisu ne bo pustil spati. Če ne zaradi drugega, je tako okusen, da bomo še ponoči razmišljali o njem (ali se ga celo lotili).

Za pripravo čokoladnega tiramisuja potrebujemo: za vaniljevo kremo: 1 paket vaniljevega pudinga, 3 dl mleka, 400 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 100 g sladkorja; za čokoladno kremo: 3 dl smetane, 3 žlice čokoladnega namaza; ostale potrebne sestavine: 1 paket otroških piškotov, 1,5 dl mleka, 1 žlica čokoladnega namaza, 2 dl smetane, kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo s štirimi žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Puding pokrijemo s folijo in ohladimo. Smetano stepemo do polovice. V mascarpone sir vmešamo sladkor ter dodamo ohlajen vaniljevim puding. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano.

Priprava čokoladne kreme: Smetano stepemo do čvrstega. Dodamo čokoladni namaz in premešamo.

Sestavljanje tiramisuja: Mleko zavremo in vanj vmešamo žlico čokoladnega namaza. Mešamo, dokler se čokoladni namaz ne raztopi v mleku. Piškote pomočimo v pripravljeno čokoladno mleko in z njimi obložimo kozarce. Piškote prekrijemo s čokoladno kremo in čezenj nadevamo vaniljevo kremo. Stepemo 2 dl smetane ter nanesemo na vaniljevo kremo. Nazadnje posujemo še s kakavom v prahu. Kozarce postavimo za 2 uri v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Nasvet: Če imamo na voljo višje kozarce, izmenično nadevamo več plasti piškotov, čokoladne in vaniljeve kreme, nazadnje pa vse skupaj prekrijemo s smetano in posujemo s kakavom. V primeru, da se želimo vseeno bolj približati klasičnemu tiramisuju, piškote namakamo v močno črno kavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 14. maj 2023 / 09:03

Zabodel sem ga, a ga nisem imel namena ubiti

Kranjčan Sandi Vešligaj je na kranjskem sodišču zanikal krivdo za poskus uboja. Priznava, da je oškodovanca Elvisa Deljanina zabodel, a ne z namenom, da ga ubije.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 6. april 2022 / 15:05

Brezplačna E-oskrba na domu

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za javni razpis E-oskrba na domu. Ministrstvo za zdravje je za izvajanje storitve izbralo Telekom Slovenije s konz...

Razvedrilo / sreda, 6. april 2022 / 15:02

Avsenikov praznik

Na štirih jubilejnih koncertih bosta nastopila Gregor Avsenik in njegova hčerka Monika.

Kronika / sreda, 6. april 2022 / 14:59

Iz vagona uhajal plin

Jesenice – V noči na nedeljo so policisti z gasilci na Jesenicah preverjali uhajanje plina iz enega od vagonov. Ugotovili so, da je šlo za okvaro na ventilu in manjši izpust brez znakov ogrožanja,...

Kronika / sreda, 6. april 2022 / 14:59

S ceste izrinil avtobus

Praprotno – V petek popoldne je v Praprotnem voznik tovornega vozila zaradi neprilagojene hitrosti vožnje na ovinku s ceste izrinil avtobus s potniki, ki je vozil nasproti. Avtobus je obstal delno...

Gospodarstvo / sreda, 6. april 2022 / 14:56

Spomladanski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi

Komenda – V Komendi bo od petka do nedelje potekal 25. Spomladanski kmetijsko-obrtni sejem. Kot so pojasnili v Konjeniškem klubu Komenda, se bo na 50 tisoč kvadratnih metrih površin predstavilo več...