Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 10. december 2020 / 11:35

Nekdo je praznoval

Najprej smo zasledili, da je v soboto v Mačah nad Preddvorom kmečka tržnica. Dopoldne jo je gostilo domače dvorišče kmetije Pr' Težič. Anica Arh (na fotografiji) je na stojnici prodajala jogurte, m...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 17. december 2009 / 07:00

Kriminal

Vlivali bodo bron Slovenski Javornik - V noči na petek so nepridipravi na Slovenskem Javorniku vlomili v skladišče tamkajšnjega...

Kranj / četrtek, 17. december 2009 / 07:00

Dobili so sodobno urejeno kopalnico

Kranj - Osnovna šola (OŠ) Helene Puhar, ki jo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami, je dobila novo, sodobno urejeno kopalnico za nego gibalno oviranih otrok. »Prejšnja kopalni...

Jesenice / četrtek, 17. december 2009 / 07:00

Odprli novo info točko

Jesenice - Fundacija Vincenca Drakslerja iz Kranja je na Jesenicah odprla info točko za nevladne organizacije. Sedež bo imela v poslovnih prostorih Razvojne agencije zgornje Gore...

Gorenjska / četrtek, 17. december 2009 / 07:00

V spomin: Karel Klančnik (1917-2009)

Odšel je Pajerjev Korl iz Mojstrane. Smučarski skakalec klasične dobe, v kateri so kraljevali Norvežani, ki so rekli, da sta Poldovec in Korl največja stilista Srednje Evrope.

Zanimivosti / četrtek, 17. december 2009 / 07:00

O parkiranju na Jesenicah

V anketi so Jeseničani odgovarjali na vprašanji o novi ureditvi parkiranja v bližini bolnišnice in o pajku, ki bo odvažal nepravilno parkirana vozila.