Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 16. september 2015 / 11:50

Trije vlomi, ena tatvina

Kranj, Škofja Loka – Minuli konec tedna so gorenjski policisti obravnavali tri vlome, dva v Škofji Loki in enega v Kranju, le v enem primeru pa storilec stanovanja ni zapustil praznih rok. Zgodilo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 8. januar 2012 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / nedelja, 8. januar 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Gospodarstvo / nedelja, 8. januar 2012 / 07:00

NLB ni več koordinator prodaje Heliosa

Ljubljana - Nova Ljubljanska banka je po pisanju časnika Dnevnik odstopila od vloge koordinatorja konzorcija bank lastnic in zastavnih upnic Zvona Ena Holdinga, ki so oblikovale...

Prosti čas / nedelja, 8. januar 2012 / 07:00

Dobri dve uri ubranega petja

Zadnji četrtek v decembru je Linhartova dvorana v Radovljici gostila novoletni koncert oddelka za petje glasbenega studia Osminka, na čelu z njihovo trenutno najbolj znano učenko Floro Emo Lotrič. Kon...

Železniki / nedelja, 8. januar 2012 / 07:00

Dražgoše so bile praznične

Nedeljske svečanosti v Dražgošah se je udeležilo blizu deset tisoč ljudi. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.