Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 9. december 2016 / 15:51

Šport na kratko

Plavanje – V kanadskem Windsorju poteka svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Z dosežkom 58,35 na 100 metrov prsno je plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens kar za dve sekundi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 6. oktober 2017 / 15:03

Izžrebali vrstni red kandidatov

Kranj – Kandidati za predsednika države ali njihovi zastopniki so se v torek na Državni volilni komisiji udeležili žrebanja vrstnega reda kandidatov na glasovnicah za volitve predsednika republike,...

Razvedrilo / petek, 6. oktober 2017 / 14:55

Bomo dobili še eno najlepšo Gorenjko?

Jutri, 7. oktobra, bomo dobili še eno najlepšo Slovenko, miss universe Slovenije. Izbor bo gostilo Gospodarsko razstavišče, posnela TV3, med dvanajstimi finalistkami pa se za lento najlepše potegujeta...

Kranj / petek, 6. oktober 2017 / 14:27

Banjaluka se predstavlja

Jutri bo v središču Kranja potekala predstavitev pobratene Banjaluke, popoldne pa bo še nogometna tekma.

Šenčur / petek, 6. oktober 2017 / 14:26

Jutri mini tržnica

Šenčur – Vsako prvo soboto v mesecu pred domom krajanov v Šenčurju postavijo mini tržnico s ponudbo domačih pridelkov in izdelkov. Tudi jutri, 7. oktobra, od 8. do 13. ure vabijo obiskovalce, naj p...

Medvode / petek, 6. oktober 2017 / 14:26

Četrič dirka z garami

Sp. Senica – Sekcija Društvo ljubiteljev starin Gare KUD Fran Saleški Finžgar Senica v soboto, 7. oktobra, prireja četrto dirko z garami za VN Senice. Potekala bo od 16. ure na Spodnji Senici. Pred...