Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 6. avgust 2016 / 13:43

Traktorist na kolesarski stezi

Gozd - Martuljek – V sredo dopoldne je v Gozdu - Martuljku traktorist med nedovoljeno vožnjo po kolesarski stezi povzročil nesrečo. Kolesarka, ki je med izogibanjem traktorju zapeljala s steze, je...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 17. marec 2021 / 10:11

Šola zdravja v Motniku

Motnik – Občina Kamnik dobiva še eno skupino Šole zdravja, saj bo v četrtek, 18. marca, ob 8. uri telovadbo po metodi 1000 gibov začela tudi skupina v Motniku. Telovadili bodo na igrišču pred Podro...

Gorenjska / sreda, 17. marec 2021 / 18:32

Virus je neodvisen od politične volje

Na Brdu pri Kranju so se dopoldne na povabilo predsednika države Boruta Pahorja sestali politični voditelji in predstavniki stroke. Pogovarjali so se o ključnih vprašanjih in ukrepih, pomembnih za usp...

Nasveti / sreda, 17. marec 2021 / 18:16

Uporabimo domača jabolka

Če imamo srečo, imamo v shrambi še nekaj domačih jabolk iz preteklega leta. Kako je z domačimi jabolki, vemo. Lahko so izredno okusna ali pa povsem brez okusa. Včasih pride tudi obdobje, ko začnejo...

Škofja Loka / sreda, 17. marec 2021 / 18:12

Pomladna čistilna akcija v Škofji Loki

Škofja Loka – Občina Škofja Loka, ki vsako pomlad organizira akcijo čiščenja okolice, to načrtuje tudi v teh dneh. V soboto, 20. marca, jo pripravlja v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, letos za...

Kronika / sreda, 17. marec 2021 / 16:21

Letos huje poškodovanih že šestnajst smučarjev

Kranj – Gorenjski policisti so do 7. marca obravnavali že 36 nesreč na smučiščih. V šestnajstih primerih sumijo hujše poškodbe. »Razlogi za nesreče so nepazljivost, pomanjkljivo znanje smučanja, zd...