Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. december 2016 / 23:00

V Jelovici iztisnili manjšinske delničarje

Škofja Loka – Delničarji Jelovice so na skupščini nedavno podprli sklep o izključitvi manjšinskih delničarjev. Družba za poslovne rešitve EBS Group, katere zakoniti zastopnik je Gregor Benčina, tud...

Objavljeno na isti dan


Lukovica / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Obnovljeni vodni zbiralnik v Žirovšah

Žirovše - Minuli teden so v lukovški občini s slovesnostjo odprli pomembno pridobitev na področju oskrbe z vodo. Zaradi neurejenih razmer v vodovodnih ceveh po vsem Črnem Grabnu...

Šport / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Stresne ravninske etape

Tadej na Tour de France (2)

Medvode / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Brez koalicije se počuti bolje

Mesec julij je v znamenju praznika občine Medvode, priložnost za pogovor z županom Stanislavom Žagarjem. Občino v tem mandatu prvič vodi brez koalicije.

Medvode / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Apartmaji za potrebe golfistov

Kot kaže, se bo s spremembo zazidalnega načrta najbolj jugozahodna vrsta predvidenih sedmih individualnih hiš v naselju Brezovec spremenila v sedem objektov s po štirimi apartmaji za potrebe golfistov...

Medvode / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Vrtec z novo ravnateljico

Z avgustom bo mesto ravnateljice Vrtca Medvode prevzela Škofjeločanka Romana Epih. V vrtec je vpisanih več otrok, kot je prostora.