Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 14. maj 2014 / 14:09

Knjiga o narcisah

Kranj - Maj je mesec narcis, zato je tudi pravšnji čas za predstavitev te žlahtne in ob leta 1949 pri nas zavarovane cvetlice, ki v predele jeseniške regije, zlasti na območje Golice, vsako leto pr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 20. avgust 2008 / 07:00

Kmečki praznik pod Storžičem

Na kmečkem prazniku v Bašlju bodo letos predstavili čebelarstvo.

Gospodarstvo / sreda, 20. avgust 2008 / 07:00

Abanka s stabilno bonitetno oceno

Kranj - Po oceni mednarodne bonitetne agencije Moody's Investors Service Abanka ostaja pri dolgoročni oceni za depozite na ravni A3 in kratkoročni oceni P-2, enaka ostaja tudi pr...

Gospodarstvo / sreda, 20. avgust 2008 / 07:00

Prelomna skupščina Mercatorja

Kranj - Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je pred tednom razposlalo pooblastila za skupščino Mercatorja, v okviru katerega se bo skoraj 17.500 malih delničarjev lah...

Škofja Loka / sreda, 20. avgust 2008 / 07:00

Odprli še eno obnovljeno cesto

Škofja Loka - V občini Škofja Loka so pred praznikom odprli še eno obnovljeno lokalno cesto, in sicer dober kilometer dolg odsek javne ceste iz doline Hrastnice do domačije Zgorn...

Kronika / sreda, 20. avgust 2008 / 07:00

Našli še nekaj mrtvih ovc

Črni vrh - Na Pokljuki volk še vedno napada ovce, saj so v zadnjih dneh našli nova trupla, tokrat pod in na vrhu 1962 metrov visokega Debelega vrha. Do konca prejšnjega tedna so...