Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. november 2009 / 07:00

Zmaga le Calcit Kamniku

1. DOL – moški – V derbiju prvouvrščenih ekip so odbojkarji Astec Triglava izgubili in prepustili vodstvo na tabeli Ekipi Marchiol Prvačina. Tekma je bila, razen drugega niza, sicer vsesko...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 9. november 2021 / 11:00

Sredstva za vzgojitelja

V osnovni šoli v Šenčurju želijo za prvošolce zagotoviti pomoč dodatnega vzgojitelja.

Kronika / torek, 9. november 2021 / 21:09

Sodišče bo odločilo v sporu med T-2 in državo

T-2 z lastnikom Garnolom od države terja povrnitev škode zaradi uvedenega stečaja v višini skoraj 55 milijonov evrov.

GG Plus / torek, 9. november 2021 / 21:08

Ob njeni smrtni postelji

»Tistega 15. novembra ne bom pozabila. Okoli pol desetih me je poklicala tašča in mi povedala, da je njen Gorazd poskušal narediti samomor. 'Ti si kriva!' mi je zabrusila.«

Razvedrilo / torek, 9. november 2021 / 21:07

Slavljenci na Tangu okusov v Podvinu

Marsikdo je narobe razumel, da z dogodkom, ki so ga poimenovali Zadnji tango v Podvinu, Vila Podvin že zapira svoja vrata. A ta se bodo zaprla decembra, ko se ekipa seli v Linhart Hotel & Bistr...

Gospodarstvo / torek, 9. november 2021 / 21:05

Denar za gozdne ceste in vlake

Država namenja za urejanje gozdnih cest in vlak dva milijona evrov nepovratnih sredstev.