Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 17. januar 2020 / 15:10

Pri katerih zdravnikih je še možna registracija

V zavodu Osnovno zdravstvo Gorenjske so objavili seznam gorenjskih zdravnikov, pri katerih je še možna registracija. To so zdravniki: Mojca Golja in Neža Korošec v ZD Jesenice, Maja Rozman v ZD Boh...

Objavljeno na isti dan


Komenda / torek, 11. januar 2022 / 16:30

Skoraj brez naložb

Komendski občinski svetniki sprejemajo investicijsko precej okrnjen občinski proračun.

Kultura / torek, 11. januar 2022 / 16:28

Pod svobodnim soncem

V ljubljanskem hramu kulture bo do 5. februarja 2022 na ogled razstava Pod svobodnim soncem.

Kronika / torek, 11. januar 2022 / 16:24

Nesreče pri rekreaciji

Ambrož pod Krvavcem – V nedeljo dopoldan se je v naselju Ambrož pod Krvavcem pri padcu s sanmi poškodovala sankačica. Gorski reševalci in poklicni gasilci iz Kranja so poškodovanko na kraju oskrbel...

Gospodarstvo / torek, 11. januar 2022 / 16:24

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane člane

Kranj – Davčni zavezanci, ki lani glede dohodnine niso uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane ali želijo olajšavo spremeniti, morajo na finančno upravo oddati vlogo, če želijo, da jim...

Šport / torek, 11. januar 2022 / 16:23

Tekme za svetovni pokal v Planici odpovedane

Rateče – Organizacijski komite Planica je v sodelovanju z vsemi partnerji prireditve sprejel odločitev, da odpove tekme svetovnega pokala v teku na smučeh in v nordijski kombinaciji, ki naj bi bile...