Testenine s paprikašem ali po morsko

Jedi s testeninami se nam na prvo asociacijo ne zdijo nič posebne. Vendar s pravo izbiro in pripravo omake lahko postanejo kaj kmalu naša najljubša jed. Poskusimo s telečjim paprikašem ali z omako iz morskih sadežev.

Za pripravo telečjega paprikaša potrebujemo: 600 g telečjega fileja, 1 rumeno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, približno 3 dl jušne osnove, 2 žlički mlete rdeče sladke paprike, 1 žličko majarona, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 3 lovorjeve liste, 1 žlico moke, 1 žlico olja, 150 g kisle smetane.

Telečje meso operemo in ga narežemo na približno 2 cm velike kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena ter ju narežemo na krajše rezine. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Pražimo vsaj 10 minut, da se čebula nekoliko razpusti. Povišamo temperaturo in dodamo pripravljeno meso. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat premešamo, da se meso z vseh strani zapeče. Dodamo narezane paprike, lovorjev list, posolimo, popopramo, posujemo z majaronom, mleto papriko in z žlico moke. Dobro premešamo in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ko se vse sestavine enakomerno razporedijo, prilijemo jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nazadnje v paprikaš vmešamo še kislo smetano. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

Nasvet: Paprikaš je najbolj okusen, če ga prelijemo čez široke rezance. Postrežemo ga lahko tudi k pire krompirju, njokom, vlivancem …

Za pripravo testenin z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g rezancev, 700 g morskih sadežev, 800 g svežega paradižnika, 4 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, dva ščepca soli.

Morske sadeže odtalimo pod tekočo vodo in jih osušimo na cedilu. Paradižnik narežemo na manjše kocke, peteršilj nasekljamo. Česen nasekljamo in ga prepražimo na olivnem olju. Dodamo morske sadeže in jih pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda. Primešamo paradižnik, posolimo ter potresemo s peteršiljem. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance skuhamo po navodilu proizvajalca, jih serviramo na krožnik ter prelijemo z omako. Po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Za polnovreden obrok uporabimo polnozrnate rezance.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sreda, 20. december 2023 / 12:14

Sprememb ni veliko

Mengeš – Mengeški proračun za leto 2024 predvideva nekaj manj kot 8,9 milijona evrov prihodkov in 15 milijonov odhodkov. Primanjkljaj nameravajo kriti z najemom kredita v višini štiri milijone evro...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / / 07:00

Dobrodelni veseli december

Vikend na Gorenjskem je po družabni plati minil v znamenju številnih dobrodelnih prireditev in koncertov, s katerimi so poskrbeli, da december ne bo le snežen, ampak tudi vesel - žarek upanja je posve...

Splošno / / 07:00

Anketa: Odpoklic poslancev in županov

V svežnju predlogov vladne stranke SDS za reformo političnega sistema je tudi možnost predčasnega odpoklica poslanca ali župana. Kaj menite o tem?

Zanimivosti / / 07:00

V Petrovčevi hiši na ogled jaslice

Cerklje - V Petrovčevi hiši so v četrtek odprli razstavo jaslic, ki so jo poimenovali Jaslična vas. Sodeluje enajst avtorjev z enaindvajsetimi jasličnimi postavitvami: Pavel Korb...

GG Plus / / 07:00

Mali obrazi velikega Triglava

Športni klubi se med seboj najbolj ločijo po navijačih, čeprav številni niso takega mnenja. Pa vendar, vsi tisti, ki spremljajo zgodovino skozi cel razvoj kluba, vedno znova ugotavljajo, da je klub vr...

Nasveti / / 07:00

Poljub pod belo omelo

Lepo okrašena s pisanim trakom in obešena nad vhodnimi vrati je bela omela čudovit božičnonovoletni okrasek. No, in še mnogo več kot to. Že stoletja, celo tisočletja, velja za mogočen simbol sprave in...