Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan / Foto: Alenka Brun

Cesar, tepka, zelje in klobasa

Interesno združenje Podbreška potica je v okviru Kulturnega društva Tabor Podbrezje s svojimi mojstricami organiziralo kulinarično izmenjavo z gospodinjami, ki pri svojih tradicionalnih jedeh uporabljajo suho tepko. Tokrat so v goste povabili Prgarke, članice Kulturno-umetniškega društva Zasip.

Podbrezje – Kulinarično-glasbeni dogodek je gostila Štala 1894 Turistične kmetije Matijovc v Podbrezjah, gostje pa so s seboj prinesle kup zanimivih jedi, s katerimi so zašibile mizo takoj ob vhodu v prostor. V skrivnosti prgarskih jedi so prisotne popeljale Dušanka Strmole, Branka Ambrožič in Bojana Pipan. Povabilu na dogodek so se odzvali nekateri visoki gostje, med njimi tudi direktorja dveh razvojnih agencij, Ragorja in Sore, Eva Štravs Podlogar in Gašper Kleč. Prisotne je nagovorila svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, župan Naklega Ivan Meglič pa je občinstvu zaupal, da kot otrok tepk ni maral, ker je moral kar naprej z njimi polniti cajno, ampak danes so ravno tepke tiste, ki povezujejo in: »... so postale odličen nadev Podbreške potice. Našo občino promovirajo v bližnji in daljni okolici, saj je potica potovala že v dobršen del Evrope.«

Glasbeni del druženja so oblikovale tudi Naklanske ropotule, mlade pevke, ki delujejo v okviru FS Podkuca in so nedavno nastopile med desetimi najboljšimi na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Napev – odsev, ter trobentač Stanko Praprotnik. Dogodek je povezoval predsednik združenja Jernej Jeglič.

Dušanka Strmole in Branka Ambrožič sta v živo, ob spremni besedi Bojane Pipan, pripravljali ohrovtove zvitke s tepkami in jurčki ter cesarski hlebec. Pipanova ni skrivala, da ima zvitke raje, h kruhu pa se dobro podajo namazi, kot so fižolov, čemažev ali zeliščna skuta, smo izvedeli.

Poleg zvitkov in hlebca so prisotni okušali še t. i. cesarjeve bombone, v katerih najdemo tepke, kranjsko klobaso, zelje, zavito v testo, z dodano pikantno omako iz prgine prepasirane marmelade s feferoni, tepkino (brezglutensko) rulado, cesarski »štrudelj« s kislim zeljem in klobaso, pa še tepkin »štrudelj«. Izvedeli pa smo tudi, da je bila ravno Marija Merljak tista, ki je Pipanovi kar naprej govorila o dobrih lastnosti jedi, ki so sedaj nastale po starih receptih babic, ki so bili morda že prepuščeni pozabi, njihova osnova pa je tepka. Posušena pa je prga in iz posušenih in zmletih tepk je tako na primer nastala prgina moka.

Pretekli petek so podbreške mojstrice Prgarkam že vrnile obisk.

Recept za cesarski hlebec

Potrebujemo 100 g prgine moke, 800 g bele moke tip 500, en suhi kvas, dve pesti drobno narezanih kuhanih tepkinih krhljev, pol kranjske klobase, sol, žličko sode bikarbone in hruševo vodo. Prgino moko poparimo, dodamo narezane tepke in na čebuli prepraženo klobaso. Ko se vse ohladi, dodamo moko. V sredino naredimo jamico, vanjo damo kvas, dolijemo malo tople hruševe vode. Posolimo, dodamo sodo (lahko jo tudi izpustimo). Vse skupaj zalijemo s toplo hruševo vodo in zamesimo testo, ki naj počiva pol ure. Nato še enkrat pregnetemo in naredimo dva ali tri hlebce. Te damo na papir za peko in pustimo vzhajati še pol ure. Pred peko hlebce premažemo z jajcem, stepenim v hruševi vodi. Kruh pečemo od 30 do 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Sedežnica na Veliki planini bo

Tako so kljub obširni razpravi o smiselnosti vlaganj in strategiji Velike planine, ki je Občina še vedno nima, v sredo odločili kamniški svetniki. Občina bo družbo Velika planina dokapitalizirala z 80...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 5. december 2016 / 23:44

S kletvico se veliko pove

Film Pr' Hostar je po enem mesecu predvajanja postal najbolj gledan film letošnjega leta in četrti najbolj gledan celovečerec v samostojni Sloveniji. Satirično komedijo o življenju gorenjskih 'gaun...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2016 / 17:18

Zimske pravljice na Brdu

V decembrski številki Utrip Kranja je prišlo do napake pri objavi dogodka Zimske pravljice na Brdu. Za vse, ki se zanimate za ta dogodek, objavljamo osvežene informacije.

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2016 / 17:16

Praznična idila

Čudovit pogled na Alpsko vasico v središču Kranjske Gore se je fotografu odprl v ponedeljek popoldan, ravno ko se je dan prevesil v večer. Domačini so se iz služb ravno vrnili v svoje domove, turis...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2016 / 17:14

Tihožitje kolesa in lectarjevih src

Letos mineva 250 let, odkar je v Radovljici začela obratovati prva lectarska delavnica. Tradicijo sta pred desetletjem z odprtjem Lectarskega muzeja obudila zakonca Andrejaš, lastnika gostilne Lect...

Gospodarstvo / ponedeljek, 5. december 2016 / 16:56

Podatki o zavarovalni dobi študentov

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije tudi za dijake in študente, ki opravljajo začasno in občasno delo, vodi evidenco s podatki o obdobjih zavarovanja ter o osnovah, od katerih so...