Zmerno pri hrani in pijači
Vsako leto se zaradi prebavnih težav med prazniki poveča obisk urgence. Strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zato opozarjajo, da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti.
Ljubljana – Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in nasploh težko prebavljive praznične hrane se pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni, opozarjajo strokovnjaki UKC Ljubljana. »Prazničnih gurmanskih užitkov se seveda veselimo in nobene potrebe ni, da bi se jim odpovedali, vendar ne pretiravajmo in jih raje razporedimo na več dni,« svetujejo, kako se je mogoče izogniti težavam zaradi prenajedanja.
Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike Tadej Battelino je opozoril, da je treba biti posebno pozoren na prehrano otrok, tako med prazniki kot tudi sicer. »Otroci hitro lahko postanejo mali odvisniki od sladkorja in zanje so sladkarije neke vrste droga. Proizvajalci in trgovci poznajo te potrebe, zato ciljajo prav na mladoletnike.« Tudi Marjeta Tomažič s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni interne klinike je poudarila, da smo neodgovorni do svojih teles. »Trgovci in oglaševalci nam vsiljujejo porabo, ki je prekomerna in je ne potrebujemo.« Vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano pediatrične klinike Andreja Širca Čampa zato priporoča več doma pripravljene hrane. V primerjavi s kupljeno hrano lahko tako pri pripravi jedi sami vplivamo na količino sladkorja v prehrani. »Najpomembneje je, da poslušamo svoje telo in razum,« pa poudarja gastroenterolog Darko Siuka in dodaja, da je treba razumeti, da sitost nastopi z zamikom, ko je želodec že prekomerno poln, zato se je treba s hranjenjem ustaviti že pred občutkom sitosti. »Dobro je slediti načelu manj je več.«