Dobili pekarno s trgovino
Potem ko so domačini na Blejski Dobravi ostali brez trgovine, bifeja in pošte, so se zdaj razveselili pekarne s trgovino, ki so jo odprli pod okriljem Zaposlitvenega centra Kragulj.
Blejska Dobrava – Na Blejski Dobravi so predlani najprej ostali brez trgovine, zatem bifeja sredi vasi, marca letos pa še brez pošte. Tako so domačini za vse opravke morali na Jesenice, kar je zlasti starejšim povzročalo veliko težav. Najhujše stiske je nekaj časa reševal zasebnik, ki je v vas vozil kruh. Pred dnevi pa so se v kraju vendarle razveselili pekarne s trgovino, ki so jo odprli pod okriljem Zaposlitvenega centra Kragulj. Ta je že doslej deloval v nekdanjih Mercatorjevih prostorih sredi vasi, kjer je devet zaposlenih invalidnih oseb ob pomoči strokovnih delavk sestavljalo plastične izdelke za avtomobilsko industrijo.
Kot je povedala direktorica Kragulja Klavdija Šumrada, so po tem, ko sta vrata zaprla trgovina in bife, začeli razmišljati, da bi sami odprli pekarno s trgovino. Tako so zadnjih nekaj mesecev urejali vse potrebno, nakupili opremo, pred dnevi pa je pekarna s trgovino že odprla svoja vrata. V njej na okrog štiridesetih kvadratnih metrih ponujajo kruh in pekovske izdelke pekarne Triler iz Besnice, nekaj peciva pa pripravljajo tudi sami. Na policah trgovine ponujajo tudi osnovna živila, pijače, sladkarije ... Kot obljublja direktorica, bodo ponudbo v prihodnje glede na želje strank še širili, z dosedanjim odzivom pa so zelo zadovoljni. »Domačini, ki pridejo, pravijo, da so veseli, da imajo zdaj v vasi pekarno in trgovino; prej so zlasti starejši morali po vse z avtobusom na Jesenice,« je povedala. S cenami sicer ne morejo tekmovati z velikimi diskontnimi trgovci, je dodala, kljub temu pa cene niso pretirano visoke. Pekarna s trgovino je odprta med tednom med 6. uro in 16.30, ob sobotah in nedeljah pa med 7. in 12. uro.
Zaposlitveni center Kragulj deluje pod okriljem Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent, v njem pa skrbijo zlasti za rehabilitacijo oseb s težavami v duševnem zdravju. Po besedah Klavdije Šumrada imajo še veliko načrtov; ker domačini pogrešajo tudi bife, bodo morda spomladi poskrbeli tudi za to, da bo na terasi pred lokalom spet mogoče popiti vsaj kavo.