Presni »twix« in arašidove kroglice
Čeprav sta obe sladici oz. prigrizka presna in enostavna za pripravo, po okusu nič ne zaostajata za tistimi sladicami, katerih priprava je dolgotrajna in zapletena. Za pripravo presnih »twix« kolačkov potrebujemo: za prvo plast: 6 žlic mletih mandljev, 6 žlic kokosove moke, 4 žlice ovsenih kosmičev, 2 vaniljeva sladkorja, 5 žlic mleka ali vode, 2 žlici meda, ščepec soli; za drugo plast: 200 g datljev, 100 g arašidovega masla, 3 žlice medu; za tretjo plast: 150 g temne čokolade, 50 g masla.
Priprava prve plasti: V mešalniku zmeljemo ovsene kosmiče v moko. Dodamo vse preostale sestavine za prvo plast in vse skupaj zmeljemo. Manjšo oglato posodo ali pekač obložimo s peki papirjem ali plastično folijo. Nanj nadevamo maso za prvo plast in jo dobro potlačimo ob dno posode.
Priprava druge plasti: Datlje stresemo v mešalnik in jih dobro zmeljemo, da dobimo datljevo pasto (nastane homogena zmes). Dodamo arašidovo maslo in med ter vse skupaj zmešamo v enotno maso. Maso razporedimo čez prvo plast v posodi.
Priprava tretje plasti: Čokolado skupaj z maslom raztopimo ter prelijemo čez drugo plast. Počakamo, da se čokolada nekoliko ohladi, nato pa posodo postavimo v hladilnik za dve uri. Ko je vse skupaj dobro ohlajeno, vzamemo »twix« skupaj s peki papirjem iz posode ter ga narežemo na poljubno velike kocke. Hranimo v hladilniku.
Nasvet: Za prvo plast lahko uporabimo tudi piškotno dno: skupaj zmeljemo 200 g zdrobljenih piškotov in prilijemo 120 g stopljenega masla. Premešamo in razporedimo po dnu posode.
Za pripravo arašidovih kroglic potrebujemo: 3/4 skodelice arašidovega masla, pol skodelice ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 100 g temne čokolade, 50 g masla ali kokosove maščobe.
Ovsene kosmiče s pomočjo mešalnika zmeljemo v moko. Dodamo arašidovo maslo in med. Vse skupaj z mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo homogeno maso. Oblikujemo kroglice. Čokolado in maslo skupaj stopimo ter v maso pomakamo arašidove kroglice. Odlagamo na peki papir. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite kroglice postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.
Nasvet: Za večjo pestrost kroglic jih nekaj pomakamo v rjavo mlečno čokolado, nekaj pa v belo.