Presni »twix« in arašidove kroglice

Čeprav sta obe sladici oz. prigrizka presna in enostavna za pripravo, po okusu nič ne zaostajata za tistimi sladicami, katerih priprava je dolgotrajna in zapletena. Za pripravo presnih »twix« kolačkov potrebujemo: za prvo plast: 6 žlic mletih mandljev, 6 žlic kokosove moke, 4 žlice ovsenih kosmičev, 2 vaniljeva sladkorja, 5 žlic mleka ali vode, 2 žlici meda, ščepec soli; za drugo plast: 200 g datljev, 100 g arašidovega masla, 3 žlice medu; za tretjo plast: 150 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava prve plasti: V mešalniku zmeljemo ovsene kosmiče v moko. Dodamo vse preostale sestavine za prvo plast in vse skupaj zmeljemo. Manjšo oglato posodo ali pekač obložimo s peki papirjem ali plastično folijo. Nanj nadevamo maso za prvo plast in jo dobro potlačimo ob dno posode.

Priprava druge plasti: Datlje stresemo v mešalnik in jih dobro zmeljemo, da dobimo datljevo pasto (nastane homogena zmes). Dodamo arašidovo maslo in med ter vse skupaj zmešamo v enotno maso. Maso razporedimo čez prvo plast v posodi.

Priprava tretje plasti: Čokolado skupaj z maslom raztopimo ter prelijemo čez drugo plast. Počakamo, da se čokolada nekoliko ohladi, nato pa posodo postavimo v hladilnik za dve uri. Ko je vse skupaj dobro ohlajeno, vzamemo »twix« skupaj s peki papirjem iz posode ter ga narežemo na poljubno velike kocke. Hranimo v hladilniku.

Nasvet: Za prvo plast lahko uporabimo tudi piškotno dno: skupaj zmeljemo 200 g zdrobljenih piškotov in prilijemo 120 g stopljenega masla. Premešamo in razporedimo po dnu posode.

Za pripravo arašidovih kroglic potrebujemo: 3/4 skodelice arašidovega masla, pol skodelice ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 100 g temne čokolade, 50 g masla ali kokosove maščobe.

Ovsene kosmiče s pomočjo mešalnika zmeljemo v moko. Dodamo arašidovo maslo in med. Vse skupaj z mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo homogeno maso. Oblikujemo kroglice. Čokolado in maslo skupaj stopimo ter v maso pomakamo arašidove kroglice. Odlagamo na peki papir. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite kroglice postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.

Nasvet: Za večjo pestrost kroglic jih nekaj pomakamo v rjavo mlečno čokolado, nekaj pa v belo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Klasik z novimi idejami

Pred dnevi je fotograf Boštjan Gunčar, v Sloveniji ga najbolj poznamo po njegovih umetniških aktih, odprl nov atelje.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 17. november 2022 / 16:11

K Savinškovim mojstrovinam

Ob stoti obletnici rojstva kiparja Jakoba Savinška so v Galeriji Miha Maleš odprli razstavo njegovih del. Ob prezgodnji smrti je v komaj dobrih desetih ustvarjalnih letih zapustil izjemen kiparski opu...

Kamnik / četrtek, 17. november 2022 / 16:03

Uredili sodobno štabno sobo

Deset partnerjev iz šestih držav, med njimi Občina Kamnik, se je v okviru evropskega projekta MUHA ukvarjalo z razvojem pristopov za učinkovito upravljanje tveganj pri oskrbi s pitno vodo.

Jezersko / četrtek, 17. november 2022 / 16:02

Trideset let GRS Jezersko

Pod severnimi ostenji Grintovcev so pripravili osrednjo slovesnost ob obletnici samostojne poti.