Vino in hudič

Sv. Martin trka na vrata. Ponekod so bodo mize šibile pod polnimi čašami bodisi nove bodisi kakšne dobre letine. No, pretiravali ravno ne bomo, račka bo pečena na zelenjavi in polnjena le z jabolkom, česnom in timijanom. Recept je preskušen, tri generacije nanj prisegajo/mo. Za mizo bo sedela tudi ljuba oseba, ki ima račke raje na gladini, gosi pa v gagajoči vrsti. Rib se ne brani. Posladkov si pa želi. In njena duhovitost odtehta meni petero hodov. Nič manj duhoviti niso izreki o vinu Janeza Trdine, s katerimi bodo okrašeni iz filca izrezani trtni listi. Za majhno pokušino:

Pijance poslušati je huda pokora! Vinu bodi prijatelj, ali se ne smeš vanj zaljubiti! Vino je srborito in svojeglavo! … Če pobrskate, jih je veliko … Najlepšo vinsko panoramo pa nam odkrije nadvse imenitna knjiga Draga Medveda: Vinske bravure … Če bom po njej raziskovala, se bo martin raztegnil do božiča!!! Izbrani me opozori, da manjka še zgodbica za predah med pred- in glavno jedjo.

Izbrskam mehiško pravljico in sem prepričana, da bom svojega Izbranega presenetila, on pa: »Tole zgodbo poznam; morda je tudi mehiška, doma pa je po mojem vedenju v srednji Aziji.«

Svet je bil že ustvarjen in Bog počasi zasaja vinograd. Pa ga vpraša hudič: »Kaj pa počneš?« »Sadim trte, da bo zraslo grozdje. Prišel bo čas, ko bo človek potreboval vino, da mu bo šlo malo bolje.« »Imaš kaj proti, če ti malo pomagam?« pravi hudič. Bog za trenutek premišljuje: »Le kaj ima za bregom? Navsezadnje mi ne more škodovati … Pa mi pomagaj!« pravi Bog. »Čudil se boš, ko boš videl, kakšna je moja pomoč!« je zvit hudič in se spravi na delo. Najprej zavije vrat čižku in z njegovo krvjo poškropi vrste trt. Potem ubije pumo in z njeno krvjo oškropi še del vinograda. Nazadnje zakolje pujsa in s prašičjo krvjo oškropi vse trtovje. »Opravil sem,« reče hudič Bogu. »Zdaj lahko samo ugibate, kaj se bo zgodilo.« Bog ne odgovori. Hudič premolkne, a zatem škodoželjno nadaljuje: »Ko ljudje začnejo piti, začutijo navdih ptičje krvi in začnejo peti. Če pijejo naprej, začutijo vpliv pumje krvi, se prepirajo in zravsajo. In če potem še ne nehajo piti, pride do izraza prašičja kri in pijani pivci se znajdejo v jarkih.«

Izbrani me pogleda in se nasmeje: »Brez tovarišije se pije za žejo, s tovarišijo za veselje! Še enkrat Janez Trdina! Mi bomo za veselje!« …

Posladek bo enak za vse omizje:

Grozdne jagode v testu

Za 4 osebe potrebujemo: 1 jajce, 120 ml belega vina, 90 g bele moke, 1 vaniljin sladkor, ščep soli, 500 g ne prevelikih grozdkov brez peška, 200 ml olja, sladkor v prahu za posip.

Jajce ločimo. Rumenjak stepamo z vinom, ga gladko umešamo in dodamo ščep soli. Grozdje operemo, ga otresemo in dobro osušimo. Razdelimo ga na majhne grozdke s 4–5 jagodami. S ščepcem soli stepemo beljakov sneg in ga previdno vmešamo v testo. Olje segrejemo v manjši visoki kozici, grozdke pomakamo v testo, počakamo, da se malce odtečejo, in jih zlato rumeno ocvremo. Polagamo jih na papirnato brisačo, da posrka odvečno maščobo, in jih posujemo s sladkorjem.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 16. maj 2019 / 11:12

Jubilej poklica medicinske sestre

Na akademiji so osvetlili stoletnico poklica medicinske sestre na Slovenskem in podelili priznanja najzaslužnejšim s področja zdravstvene nege, na Gorenjsko je šlo priznanje Eriki Povšnar.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 3. september 2018 / 16:09

Za poletne priprave so izbrali Kranjsko Goro

Kranjska Gora tudi v letošnjem poletju gosti številne posameznike in ekipe, ki so nekoč tradicionalno zimsko destinacijo izbrali za športne priprave. Hotelirji so zadovoljni s trendom naraščanja števi...

Gorenjska / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:53

Polnoletni in tudi samostojni

V zvezi z novimi šolskimi predpisi, na podlagi katerih bodo morali starši polnoletnih dijakov dobiti njihovo pisno soglasje, če bodo želeli, da jih šola obvešča o dijakovem šolskem delu, smo se pogova...

GG Plus / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:52

S peto tolkel bom ob tla

V Galeriji Atrij Občine Tržič je na ogled razstava S peto tolkel bom ob tla s podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin. Razstavljenih je okoli sto parov različnih...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:50

Začela z eno ovco in kozo

Zakonca Iza Dolinar-Krainer in Lojze Dolinar sta na Kupljeniku iz zapuščene kmetije »naredila« turistično kmetijo, ki jo je ugledni britanski časopis The Guardian uvrstil na seznam dvajsetih priporoče...

Škofja Loka / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:48

Puštal privlačna točka ohladitve

Na desnem bregu Poljanske Sore v Škofji Loki je naravno kopališče Puštal, ki v vročem poletnem času velja za privlačno točko ohladitve in sprostitve tako za domačine in okoličane kot tudi za turiste.