Viski izvira iz 15. stoletja, a je bil takrat povsem drugačnega okusa, kot ga poznamo danes.

Voda življenja

V deželi viskija (3)

Ali je domovina viskija v resnici Irska ali Škotska, je zagoneten vozel, ki bi ga še znameniti Sherlock Holmes težko razvozlal. Seveda če ne bi pristransko odločil v korist Škotske, domovine svojega »očeta« Arthurja Conana Doyla.

Znano je, da so v obeh deželah to pijačo začeli variti v 15. stoletju in jo poimenovali »uisge beatha«, kar v gelščini pomeni voda življenja. Precej let kasneje so morda našli celo salomonsko rešitev dileme: Škoti svojo pijačo imenujejo whisky, Irci pa whiskey.

Skozi stoletja se je pijača spreminjala in danes poznamo različne vrste viskijev. Američani pijejo t. i. bourbon, pridelan iz koruze, kot zelo dobre pa danes slovijo tudi japonske destilarne. Viski je postal globalna pijača, ki je – zanimivo – največ spijejo v Indiji, medtem ko za najbolje prodajanega velja ameriški Jack Daniels. A med najbolj cenjenimi ostajajo škotski »single malti« – enosladniki. Gre za viski, ki je pridelan iz ječmena in zmešan le iz sodov domače destilarne, za razliko od ostalih »blended« vrst viskijev, ki so mešanica pijače iz različnih osnovnih sestavin (koruza, rž, pšenica) in destilarn.

Z mešanjem različnih sodov destilarne zagotavljajo, da ima vsebina vsake steklenice enak okus. Prav večletno zorenje v hrastovih sodih pa daje viskiju specifično barvo in aromo. Ko na steklenici preberemo, kako stara naj bi bila pijača, pravzaprav beremo podatek o tem, kako star viski je bil v najmlajšem uporabljenem sodu. Številka 18 torej pomeni, da je viski v sodih zorel najmanj 18 let. Seveda pa se zorenje prekine, ko ga napolnimo v steklenice. »Osemnajstletnik«, ki ga doma hranimo štiri leta, torej ne bo postal »22-letnik«.

Tako kot vino tudi viski del svojega okusa dolguje regiji, iz katere prihaja. Enosladniki z otoka Islay se precej razlikujejo od tistih iz znamenitih destilarn v centralnem Višavju. Kateri pa je najboljši? Na to vprašanje ima verjetno vsak Škot svoj odgovor. Ali kot nam je odgovoril lastnik puba v Tarbertu, ribiški vasici na zahodni škotski obali: »Najboljši je tisti, ki ga imaš najraje!«

Da najdeš najljubšega, pa jih je treba nekaj pokusiti. Za pokušanje vode življenja pa verjetno ni boljšega kraja na svetu, kot je Škotska, kjer je vsak pub založen z desetinami vrst te pijače, destilarne pa so posejane po vsej deželi. Kakšno uro ali dve se zato splača nameniti tudi obisku kakšne izmed njih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Nevarni visoki odmerki faktorja VIIa

Hemofilija je dedna motnja strjevanja krvi, ki jo ženske, ki običajno zaradi nje nimajo težav, prenesejo na svoje moške potomce. Bolniki s hemofilijo imajo v krvi premalo strjevalnega faktorja VI...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 15. december 2016 / 18:28

Črnogorski večer v Kranju

Kranj – Črnogorsko kulturno, prosvetno in športno društvo Morača Kranj je pred kratkim v kulturnem domu na Kokrici v okviru čezmejnega sodelovanja organiziralo tradicionalno kulturno prireditev Črn...

Kranjska Gora / četrtek, 15. december 2016 / 18:27

Razstava o slovenskih kozolcih

Na Ta veseli dan kulture so na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori na ogled postavili razstavo o slovenskih kozolcih.

Radovljica / četrtek, 15. december 2016 / 18:26

Najstarejše slovensko srce iz lecta

Radovljica – V petek, 16. decembra, bo minilo natančno 65 let, odkar je Ivana Krašovec od mladega fanta Danijela, ki je kasneje postal njen mož, v dar prejela majceno lectovo srce z napisom »Tebe v...

Nasveti / četrtek, 15. december 2016 / 18:26

Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez t...

Razvedrilo / četrtek, 15. december 2016 / 18:22

Maistrova borca

V Sloveniji praznujemo 23. novembra dan Rudolfa Maistra, ki je na ta dan leta 1918 prevzel v Mariboru vojaško oblast v slovenske roke. In 23. novembra praznujeta tudi naša sodelavca Jože Košnjek in...