Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 25. december 2018 / 17:49

Vaje za mišice trupa (2. del)

Upam, da vaje iz prejšnjega tedna že obvladate in redno izvajate. Se pravi: aktivacija MMD (mišic medeničnega dna), aktivacija globoke trebušne mišice (m. transversus abdominis), pravilno dihanje t...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:52

Na študentski izmenjavi v Gani

Študentka medicine Eva Flajnik iz Zgornje Besnice je bila mesec dni na študentski izmenjavi v Gani. Pridobila je novo medicinsko znanje, se srečala z boleznimi, ki za naše kraje niso tako značilne, pr...

GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:46

Slavospev bohinjskim goram

Z avtobiografskim delom Vprašaj goro se je Joža Mihelič poklonil spominom na otroštvo v Bohinju, na tamkajšnje skromne in poštene ljudi, ki so ga zaznamovali, na prijateljske vezi, ki so nastale v dob...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:46

Merlak v Bohinju že obnovil Aparthotel Triglav

Manj kot štiri mesece po odmevnem odkupu propadajočih bohinjskih hotelov je konec julija vrata znova odprl zgledno prenovljen Aparthotel Triglav.

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:45

Brazilska noč

Na Voglu so konec tedna organizirali brazilski večer. Poimenovali so ga Brazilian night oziroma Brazilska noč, gostila pa ga je restavracija Panorama – Viharnik, vendar v zgornjem nadstropju. Brazilsk...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:44

Še bistrih misli in zanimivih zgodb

Dvajset jubilantov, starih devetdeset let, imajo letos v občini Kranjska Gora. Županovega srečanja v dneh ob občinskem prazniku so se udeležili Anton Požar, Arzenij Kuret in Franc Makše, vsi trije iz...