Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 21. oktober 2022 / 08:29

Kdo je pravi

Pred nami so sedme neposredne volitve za predsednika oziroma predsednico republike v samostojni Sloveniji. Po Milanu Kučanu, ki je zmagal na volitvah 1992 in 1997, Janezu Drnovšku in Danil...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 11. julij 2018 / 20:40

Sprostili denar za poplavno varnost Železnikov

V Železnikih upajo, da bo prva faza protipoplavnih ureditev na Selški Sori končana do leta 2020, zadrževalnik pod Sušo pa do leta 2022.

Nasveti / sreda, 11. julij 2018 / 20:40

Namen zakonskega odnosa

V zadnjih dveh člankih smo pisali o precej pogostem razvoju zakonskega odnosa. Enemu je dovolj monotonosti, dnevnih skrbi, brezciljnosti, hkrati pa ve, da je možno imeti boljši odnos. Dane...

Šport / sreda, 11. julij 2018 / 20:39

Domačini klonili v finalu, Piran boljši

Kranj je gostil četrti kvalifikacijski turnir Grosbasket državnega prvenstva 3 x 3.

Jezersko / sreda, 11. julij 2018 / 20:35

Kjer je največje doživetje narava

Na Jezerskem že leto dni poteka obnova hotela Planinka, ki ga je lansko pomlad kupil Marjan Batagelj, predsednik uprave družbe Postojnska jama. Najpomembnejše je, da s kapitalom ne prinašaš v prostor...

Razvedrilo / sreda, 11. julij 2018 / 20:14

Četrtkovi večeri na trgu

Vsak četrtek zvečer v juliju na Linhartov trg v Radovljico vabijo koncerti slovenskih in tujih izvajalcev. Staro mestno jedro se spremeni v prijetno glasbeno prizorišče, ki ga dopolnijo še Okusi Radol...