Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 15. oktober 2019 / 13:17

Prvaka sta Timi Zajc in Ema Klinec

Minulo soboto je na skakalnici pod Šmarjetno goro potekalo državno prvenstvo v smučarskih skokih za skakalce in skakalke, prvaka pa sta postala Timi Zajc in Ema Klinec.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Manj brezposelnih invalidov

Mag. Cveto Uršič, generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, doma iz Radovljice, ugotavlja, da se z uveljavitvijo zakona o zaposlitveni rehabilitaci...

Radovljica / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Preselili se bodo v Gorenjca

Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica je za potrebe varstveno delovnega centra začel obnavljati prostore v stavbi nekdanjega Gorenjca.

Radovljica / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Bravo za otroke z disleksijo

Radovljica - Novembra letos so na Gorenjskem ustanovili podružnico društva Bravo, namenjeno ljudem z disleksijo. To je v Sloveniji že šesta podružnica, njeni pobudnici pa sta bili dr. M...

Radovljica / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Kropa že v lepši podobi

Kropa, 27. novembra. Staro vaško jedro dobra dva meseca po vodni ujmi kaže navzven drugačno, lepšo podobo, v ozadju, skrito očem širše javnosti, poteka "bitka" za načrte, soglasja, rešitve, denar ...

Radovljica / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Pr´ Boltarju šest plazov

Na Boltarjevi kmetiji na Zgornji Lipnici se je v septembrskem neurju sprožilo šest plazov.