Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:47

Spodbuda za zaposlitev starejšega brezposelnega

Kranj – Zakon o interventnem ukrepu na področju trga dela omogoča delodajalcem, da pri zaposlitvi starejših brezposelnih uveljavljajo začasno spodbudo. Delodajalec, ki bo od 1. januarja 2016 do 31....

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Supermodel in lepa soseda

Zmagovalka lepotnega natečaja Supermodel Slovenije 2006 je postala 20-letna Ljubljančanka Lea Plut, v Mariboru pa bodo že devetič izbrali Lepo sosedo.

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Renaultove posebne spletne strani

Renault ob posebnih priložnostih predstavi posebne spletne strani. Na minuli avtomobilski razstavi v Parizu razstavljeni Twingo Concept je ob hkratnem poslušanju glasbe na ogled na www.twingoconc...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Škoda dosegla magičnega pol milijona

Leto 2006 bo za češko Škodo Auto zapisano v zgodovino kot rekordno: že 20. novembra je proizvodnja avtomobilov presegla lansko, ki je v celem letu znašala 494.637 vozil. Le dva dni kasneje so pre...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Goodyear dobil pomoč za raziskave

Evropska Komisija je dodelila Goodyearju večjo denarno pomoč za raziskave in razvoj, da bi podprla iniciativo podjetja za razvoj avtoplašča z ultra nizkim kotalnim uporom z okolju prijaznimi...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Veliki majhni delci

Pranje avtomobilov s sredstvi, ki vsebujejo nano delce, izboljša zaščito pred umazanijo in poškodbami.