Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 3. december 2015 / 12:27

Z avtomobilom v prepad

Žeje – V noči na nedeljo so kamniški in domžalski gasilci pomagali z brega oz. iz prepada izvleči dva avtomobila. Oboji so posredovali v Žejah, le da prvi v kamniški občini, drugi pa v domžalski. N...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:19

Mlada družina liščkov gnezdi v Ljubovi uti

Kranj – Par liščkov oziroma štinglcev se je letos odločil gnezdo splesti kar na zvočniku v kotu kuhinjice v vrtni lopi Ljuba Weithauserja s Ceste talcev v Kranju. »Gnezdo sta spletla v enem dnevu,...

Kronika / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:17

Sredi dneva pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v torek popoldne iz prometa izločili voznika z 1,20 mg/l alkohola v izdihanem zraku (2,5 promila), ki je vozil nezanesljivo in so se mu drugi vozniki morali umikati, d...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:15

Spremenjeni zakon vplival na obdavčitev pokojnin

Spremenjeni zakon o dohodnini je vplival na mejo, pri kateri zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri izplačilu pokojnine odtegne prejemniku akontacijo dohodnine.

Kamnik / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:14

Potrdili zaključni račun lanskoletnega proračuna

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so soglasno potrdili zaključni račun občinskega proračuna za lansko leto, iz katerega je razvidno, da so realizirani prihodki proračuna znašali 27.006.016 evrov ...

Tržič / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:13

Knjige tržiškemu domu starejših

Med letošnjimi prejemniki knjižnega darila Mohorjeve družbe iz Celovca in avstrijske vlade je tudi Dom starejših Petra Uzarja iz Tržiča.