Zgoraj: Marko Pavčnik, Igor Jagodic, Maja Pak (Slovenska turistična organizacija), Metka Bradetić, Kristijan Staničić (Hrvaška turistična skupnost), Marko Palfi, Marijo Jurjević, Marina Gaši; spodaj: Luka Košir, Mojmir Šiftar, Uroš Štefelin, Rudolf Štefan, Vjeko Bašić

Kuharji na odru

Chefs' Stage Pop Up Ljubljana so poimenovali kulinarični dogodek, ki ga je nedavno gostila terasa restavracije Evergreen v Smledniku oziroma Diners CUBO golf igrišče Ljubljana. Sodelovali so hrvaški in slovenski vrhunski kuharji, eminentna imena slovenske in hrvaške gastronomije.

Pobuda za dogodek je prišla od Hrvaške turistične skupnosti, restavracije Pelegrini in skupine Kaval, promoviral pa je bogato kulinarično dediščino in vrhunske sestavine obeh držav. Zasnovan je bil kot regijsko nadaljevanje mednarodnega kongresa gastronomije in gostinstva Chefs' Stage, ki ga je marca letos v Šibeniku prvič organiziral idejni vodja in glavni kuharski mojster restavracije Pelegrini, ki je nedavno dobila tudi Michelinovo zvezdico, Rudi Štefan.

Prvi Pop Up Ljubljana je združil in predstavil deset hrvaških in slovenskih kuharskih imen. V hrvaških vrstah je bila tudi ženska predstavnica kuharskega vrha. Slovenci – Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana), Mojmir Šiftar (Evergreen, Smlednik), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Marko Pavčnik (Pavus, Laško), Luka Košir (Grič, Horjul) – in Hrvatje – Rudi Štefan, Vjeko Bašić (Boba, Murter), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Marko Palfi (The Garden Bar & Kitchen, Zagreb) in Marijo Jurjević (sicer »sous chef« v LD Restaurant na Korčuli, kjer dela pod budnim očesom chefa Marka Gajskega) – so v parih iz lokalnih živil ustvarjali prave kulinarične mojstrovine. Obiskovalcem dogodka so jedi postregli in predstavili ob spremljavi izbranih vin Bibich, Roxanich, Ducal, Senjković in Gönc ter v spremstvu lokalnih proizvajalcev, ki so s svojo prisotnostjo zaokrožili zgodbo o vrhunski kuhinji. Za dobrodošlico pa je tokrat poskrbela penina gorenjskih korenin s posestva Monte Rosso.

In kaj je postregla kuharska elita? Jagodic je na krožniku glavno vlogo namenil brancinu, Pavčnik dimljeni postrvi, Košir jagenjčku, ravno tako Štefan; Šiftar je pripravil posebno čokoladno sladico s polžem, Štefelin je uporabil trdinko. Bašić je pripravil brodet, Gašijeva jastogov cmok, Palfi se je predstavil z međimursko juho, mladi Jurjević pa s korčulanskim sašimijem.

Idejni vodja projekta Chefs' Stage Rudi Štefan je še dejal, je bila ideja projekta Chefs' Stage Pop Up Ljubljana povezovanje na novem nivoju, v sproščenem in prijateljskem vzdušju, in že povabil marca v Šibenik na drugi mednarodni kongres kulinarike in gostinstva Chefs' Stage 2019.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 16. september 2011 / 07:00

Kravji bal v Bohinju

Ukanc - Turistično društvo Bohinj od petka do nedelje pripravlja na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu tradicionalni Kravji bal. Planšarji in majerji iz višje ležečih p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 25. februar 2009 / 07:00

Po pustu se začenja post

Postni čas bo trajal štirideset dni, do začetka velikonočnega praznovanja.

Bled / sreda, 25. februar 2009 / 07:00

Nevaren oporni zid v Zasipu

Bled – »V Zasipu je na najožjem delu poti, ki pelje na Hom, oporni zid tako poškodovan, da se lahko vsak trenutek podre. Zato naj se to čim prej uredi, da ne bomo tudi tu dočakal...

Kronika / sreda, 25. februar 2009 / 07:00

Zapor za roparje iz Romunije

Kranjsko sodišče je na zapor obsodilo tri Romune, ki so novembra lani v bližini bencinskega servisa Voklo na gorenjski avtocesti poskušali oropati nemškega državljana.

Gospodarstvo / sreda, 25. februar 2009 / 07:00

Vlada bo privarčevala 120 milijonov

Slovenska vlada je sprejela paket tridesetih varčevalnih ukrepov, s katerimi načrtuje zmanjšati javno porabo za sto do 120 milijonov evrov. Podražili bodo alkoholne pijače, tobak in naftne derivate.

Kronika / sreda, 25. februar 2009 / 07:00

Nenadoma zapeljala nasproti

V jeseniški bolnišnici je včeraj umrla 40-letna voznica iz Bohinja, ki je pri Nomenju iz neznanega razloga zapeljala na nasprotni pas in povzročila čelno trčenje.