Vrtičkarsko živahna jesen

Pridelke z vrta spravljamo le v lepem vremenu, saj morajo biti vrtnine suhe. Če želimo, da bo spomladi vrt oživel v barvah narcis, zvončkov, tulipanov ..., je zdaj čas za sajenje čebulnic.

Kranj – Koledarska jesen je nastopila 23. septembra, opravila na vrtu pa bodo segla še v oktober. Sejemo zimsko zelenjavo, kot so zimska solata, špinača, redkvice in motovilec. Prve spomladanske pridelke, če sejemo oziroma sadimo v tem času, bodo dali čebulček (majski srebrnjak in holandska rumena), jesenski česen, rabarbara. In če želimo, da se bo vrt že zgodaj spomladi odel tudi v barve narcis, zvončkov, hijacint, tulipanov ..., je pravi čas za sajenje čebulnic.

Oktobra na vrtu pospravljamo zrelo zelenjavo. Nedozorele paradižnike pa odrežemo pri tleh in jih obesimo na glavo v toplem prostoru, kjer bodo počasi dozoreli. Fižola in graha ne izpulimo, ampak ga odrežemo tik nad zemljo, da v zemlji ostanejo korenine, ki z dušičnimi gomoljčki izboljšajo zemljo. Grede zrahljamo in pognojimo ter zastremo. Še zadnjič pognojimo jagode. Če imamo na vrtu ali v bližini odpadlo listje, z njim lahko pridobimo hranilen kompost; listje sproti grabimo z lahkimi grabljami in ga odnašamo na kompostni kup.

Pred prvo zmrzaljo poberemo tudi vsa zelišča, ki so občutljiva na mraz, in jih shranimo. Če smo spomladi v gredo posadili trajna zelišča, ki ne prezimijo na prostem, jih izkopljemo in posadimo v posode ter jih še pustimo na prostem vse do zmrzali. Zelenjavo, ki bo prezimila zunaj, moramo zaščititi pred mrazom. To lahko storimo s smrekovimi vejami, še bolje pa z zimsko agrokopreno, ki posevku zagotavlja tudi dovolj svetlobe. Solato lahko prekrijemo s plastičnim predorom ali plastičnimi okvirji s pokrovi; v toplih in sončnih dneh solato odkrijemo, zvečer pa jo spet pokrijemo. Ohrovt pustimo kar zmrzniti, saj bo tako boljšega okusa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 23. november 2021 / 15:21

Okusen in zdrav zajtrk

V petek, na dan slovenske hrane, so si v slovenskih vrtcih in šolah privoščili tradicionalen slovenski zajtrk, ki sestoji iz medu, masla, mleka, kruha in jabolka. Obiskali smo Osnovno šolo Antona Janš...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 2. marec 2014 / 16:23

Med počitnicami zasedeni

V Kranjski Gori imajo te dni idealne zimske razmere, ki v kombinaciji z zimskimi počitnicami dobro polnijo njihove turistične nastanitve. V Bohinju so hoteli med tednom ta čas zasedeni od 50- do 70-od...

Šport / nedelja, 2. marec 2014 / 16:21

Domen Škofic naj športni plezalec

Planinska zveza Slovenije je nagradila alpiniste in športne plezalce za dosežke v minulem letu. Letos so prvič podelili tudi nagrado za življenjsko delo – prejel jo je Tone Škarja.

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 2. marec 2014 / 16:19

Najboljša hrana je lokalna

Občina Cerklje nadaljuje sklop srečanj in izobraževanj, s katerimi želijo opozoriti na pomen domače hrane in spodbuditi povezanost med lokalnimi kmeti in potrošniki. Sestavili bodo seznam lokalnih pon...

Gorje / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Poplačali dolg za projekt REAAL

Na Občini Gorje so dobili povrnjena vsa sredstva za projekt REAAL, v okviru katerega so izvedli energetsko obnovo šole.

Škofja Loka / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Zahvala zvestim krvodajalcem

Območno združenje Rdečega križa Škofja Loka je izreklo priznanja krvodajalcem, ki so kri darovali od pet- do devetdesetkrat.