Vinski praznik z zahvalo za dobro letino pri Hrenovih v Žitari vasi

Vinski praznik v Žitari vasi

Na 1080 metrov visoko ležeči Bleščeči planini nad Šentjakobom, na Komnici pod Jepo ali Kepo, kjer je nekdaj stalo Kopankovo gospodarsko poslopje, od leta 1968 naprej stoji postojanka Slovenskega planinskega društva iz Celovca. To je edina slovenska planinska postojanka na Koroškem. Jubilej koče, kjer je cilj vsakoletnega pohoda k Arihovi peči, so proslavili sredi septembra. Koča je bila odprta 17. novembra leta 1968, zaradi visokega snega pa predana namenu prihodnje leto.

Podjuna na vzhodnem delu Koroške ima pogoje za vinogradništvo. In tudi tradicijo. Še posebej v okolici Žitare vasi / Sittersdorfa, nad katero se vzpenja k soncu obrnjen hrib z imenom Vinogradi ali Weinberg po nemško. Da je vinogradništvo doma v tem kraju, potrjuje zgodovina. V 17. stoletju je bilo na bregovih nad vasjo na 25 hektarih 250 vinogradniških parcelic. Med njimi pa je potekala najstarejša vinska cesta v Avstriji. In končno. Žitrajska občina, kot rečejo domačini, ima edina od koroških občin v svojem grbu grozd!

Ob koncu 20. stoletja je žitrajsko vinogradništvo znova zaživelo in vsako leto konec septembra se vinogradniki zahvalijo za letino. Letos so se v nedeljo, 23. septembra, ko je bila najprej maša v župnijski cerkvi, nato pa sejem na travniku za občinsko hišo. Takšni sejmi imajo na Koroškem tradicijo in so vselej dobro obiskani. Vinogradniki so vabili na svoje stojnice in v šotore, rokodelci so pokazali, kako spretne so njihove roke, otroci pa so uživali na ogromnem toboganu in si krajšali čas z zelo preprosto igračo: balami sena! Na predvečer praznika pa je vinogradnikom, trgovcem in vsem, ki jih zanima ta dejavnost, predaval eden od najbolj znanih avstrijskih finančnih strokovnjakov, član vodstva Slovenske gospodarske zveze iz Celovca dr. Marijan Wakounig, doma v bližnjih Mlinčah. Naslov njegovega predavanja je bil Gospodarstvo sreča vino.

Popoldne je na pokušino vina in na zahvalno svečanost vabila družina Hren, ena od najbolj znanih vinogradniških družin v Žitari vasi. Za obilno letino se je zahvalil domači župnik Martin Horvat, ki je v pridigi povedal, da je v Svetem pismu vino omenjeno kar 204–krat in da vino piči kot kača, če ga ne spoštujemo! Za pevsko in glasbeno popestritev pa so poskrbeli harmonikar Johann Hobel in pevca Peter Grilc in Hanzi Marolt. Družina Hren, mama in oče Roza in Karel ter sinovi Karel, Andrej in Egon, prisega na geslo »Narava govori lep jezik, če ga razumeš« in prideluje kakovostno in biološko pridelano vino, brez škropljenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Ob jubileju polet z letalom

"Ljubezen in veliko potrpljenja je recept za dolg zakon," priporočata Anica in Anton Peternel iz Podgore, ki sta januarja praznovala biserno poroko.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Toman

Jelka in Polde Toman z Brega pri Žirovnici sta poročena že šestdeset let.

Slovenija / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Silvo Žlebir vršilec dolžnosti direktorja ARSO

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji odločila, da se Silvo Žlebir, dosedanji direktor Agencije RS za okolje, imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja agencije. Danes mu...

Kranj / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Mesto se je zbudilo s Prešernom

"Ponosen sem na Slovence, ki živijo svobodni v lastni državi. Malo jim pa zamerim, da niso ponosni nase, kajti jaz sem nanje," je povedal Prešeren na smenju v Kranju.

Avtomobilizem / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Spektakularna vsebina

Konec januarja so slovesno odprli novi Porschejev muzej.

Nasveti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Poper utrjuje zdravje in ...

Pravijo, da "vroče" začimbe zdravijo "hladne" bolezni, kot so prehlad, dovzetnost za okužbe, utrujenost, lenobnost, slaba prebava ... Če črni in beli poper uporabljamo v pravi meri, lahko dosežemo vrs...