Tanja Pintarič iz gostilne Rajh, ki je pri projektu od začetka

Mura, Alpe in Jadran

V septembru so povabili na predstavitev projekta, ki ga sestavlja sedem prepričljivih družinskih zgodb iz Pomurja, prejšnji teden pa so naši severni sosedje gostili Dneve alpsko-jadranske kuhinje.

Projekt Gourmet over Mura (GOM) po novem sestavlja sedem kulinaričnih ponudnikov, ki smo jih spoznali na brodu na Muri, ko so ga predstavili medijem. Gre za ponudnike, ki jih povezujejo družinska tradicija, zgodovina, znanje, kulinarika in ljubezen do predajanja strasti Pomurja. Zgodbo o kulinaričnem povezovanju so pred nekaj leti že začeli, a z manjšim številom sodelujočih, tokrat pa so se gostilni Rajh, šunkarni Kodila in vinski kleti Marof pridružili še okusi domačije Firbas, Pivovarne Bevog, oljarne Kocbek in vina Steyer. Ugotovili so, da če želijo uspešno zgodbo, morajo stopiti skupaj – in nastal je GOM. Zamišljen je kot kulinarični izlet, obiskovalci pa si lahko po željah prilagodijo obisk, kjer se srečajo s kulinaričnimi dobrotami.

Celovec pa je med 24. in 30. septembrom gostil Dneve alpsko-jadranske kuhinje. In kot so poetično zapisali naši sosedje: »Dnevi alpsko-jadranske kuhinje pomenijo svatbo vrhunskih gostinskih dobrot Slovenije, Furlanije, Istre in Koroške.« V uvodnem delu je v gradu Maria Loretto v Celovcu ob Vrbskem jezeru šest izvrstnih kuharjev in kuharic govorilo o svoji filozofiji kuhanja, kreativnosti, okusih. Dogodek je spretno moderiral Lojze Wieser, med sodelujočimi pa sta bila tudi dva Slovenca: Jure Tomič (Ošterija Debeluh) iz Brežic in Luka Košir (Brunarica Grič) iz Šentjošta nad Horjulom. Jure je tudi že takoj po uvodni predstavitvi kuhal z avstrijskim kolegom, ki je deset let živel in delal v Splitu in veljal za enega boljših kuharjev v tistem okolju, Christianom Cabalierjem. Na meniju smo zasledili tudi sladoled z ajdovim kruhom, kar je dalo misliti, da bodo gostje okušali domače okuse in okuse preteklosti, a v zanimivih sodobnih preoblekah.

Dnevi so v nadaljevanju potekali v smislu kuhe, receptov, tematskih večerov, ki so se ves teden odvijali po različnih lokalih v mestu, ob koncu tedna pa je več kot trideset vrhunskih pridelovalcev na renesančnem notranjem dvorišču stare mestne hiše na Starem trgu, neposredno na trgu in notranjem dvorišču Bamberger predstavilo svoje izdelke in pridelke. Na voljo je bilo vse od kruha do čokolade, rib, jagenjčka, sirov, slastnih sladic, vina, piva, domačih sokov ... Med drugimi ni manjkala Irena Fonda s svojim brancinom, obiskovalci pa so lahko pokusili tudi gorenjske specialitete različnih pridelovalcev iz občine Gorenja vas - Poljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:43

Težijo k zmanjševanju odpadkov

Na slovenskih odlagališčih konča okoli triindvajset odstotkov nastalih komunalnih odpadkov. Do precejšnjih razlik pri ravnanju z odpadki prihaja tudi med gorenjskimi občinami.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:46

V Kranjski Gori odprli prenovljeno Korono

Prejšnji petek so tudi uradno odprli igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori. Za svojo največjo investicijo v zadnjem desetletju je družba Hit namenila več kot osem milijonov evrov. Pridob...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:44

Zadnji samski krog

Tradicionalni Triglav tek v protokolarnem parku Brdo vedno privabi množico tekaških navdušencev vseh generacij, od rekreativcev do vrhunskih športnikov, ambasadorjev že sedmega teka, ki je tudi tok...

GG Plus / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:40

Javorca, kraj miru in spomina

Slovenci na različne načine ohranjamo spomin na prvo svetovno vojno, ki se je končala pred stotimi leti. Tudi s cerkvami. Med najbolj impozantnimi, z največ duše in spomina, je cerkev na Javorci.

Kronika / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:39

Tatovi v Lescah

Lesce – V Lescah so pred dnevi ukradli bakrene cevi in električne instalacije v vrednosti nekaj tisoč evrov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:39

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne avgusta letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v po...