Mura, Alpe in Jadran
V septembru so povabili na predstavitev projekta, ki ga sestavlja sedem prepričljivih družinskih zgodb iz Pomurja, prejšnji teden pa so naši severni sosedje gostili Dneve alpsko-jadranske kuhinje.
Projekt Gourmet over Mura (GOM) po novem sestavlja sedem kulinaričnih ponudnikov, ki smo jih spoznali na brodu na Muri, ko so ga predstavili medijem. Gre za ponudnike, ki jih povezujejo družinska tradicija, zgodovina, znanje, kulinarika in ljubezen do predajanja strasti Pomurja. Zgodbo o kulinaričnem povezovanju so pred nekaj leti že začeli, a z manjšim številom sodelujočih, tokrat pa so se gostilni Rajh, šunkarni Kodila in vinski kleti Marof pridružili še okusi domačije Firbas, Pivovarne Bevog, oljarne Kocbek in vina Steyer. Ugotovili so, da če želijo uspešno zgodbo, morajo stopiti skupaj – in nastal je GOM. Zamišljen je kot kulinarični izlet, obiskovalci pa si lahko po željah prilagodijo obisk, kjer se srečajo s kulinaričnimi dobrotami.
Celovec pa je med 24. in 30. septembrom gostil Dneve alpsko-jadranske kuhinje. In kot so poetično zapisali naši sosedje: »Dnevi alpsko-jadranske kuhinje pomenijo svatbo vrhunskih gostinskih dobrot Slovenije, Furlanije, Istre in Koroške.« V uvodnem delu je v gradu Maria Loretto v Celovcu ob Vrbskem jezeru šest izvrstnih kuharjev in kuharic govorilo o svoji filozofiji kuhanja, kreativnosti, okusih. Dogodek je spretno moderiral Lojze Wieser, med sodelujočimi pa sta bila tudi dva Slovenca: Jure Tomič (Ošterija Debeluh) iz Brežic in Luka Košir (Brunarica Grič) iz Šentjošta nad Horjulom. Jure je tudi že takoj po uvodni predstavitvi kuhal z avstrijskim kolegom, ki je deset let živel in delal v Splitu in veljal za enega boljših kuharjev v tistem okolju, Christianom Cabalierjem. Na meniju smo zasledili tudi sladoled z ajdovim kruhom, kar je dalo misliti, da bodo gostje okušali domače okuse in okuse preteklosti, a v zanimivih sodobnih preoblekah.
Dnevi so v nadaljevanju potekali v smislu kuhe, receptov, tematskih večerov, ki so se ves teden odvijali po različnih lokalih v mestu, ob koncu tedna pa je več kot trideset vrhunskih pridelovalcev na renesančnem notranjem dvorišču stare mestne hiše na Starem trgu, neposredno na trgu in notranjem dvorišču Bamberger predstavilo svoje izdelke in pridelke. Na voljo je bilo vse od kruha do čokolade, rib, jagenjčka, sirov, slastnih sladic, vina, piva, domačih sokov ... Med drugimi ni manjkala Irena Fonda s svojim brancinom, obiskovalci pa so lahko pokusili tudi gorenjske specialitete različnih pridelovalcev iz občine Gorenja vas - Poljane.