Razmigajmo se tudi pri delu

Po čudovitih počitnicah vsi napolnjeni z energijo zopet začenjamo z delom, študijem in drugimi obveznostmi. Upam, da sem vas že navdušila za kakšno telesno aktivnost in da jo čim bolj redno izvajate. Če ste redno telesno aktivni, verjamem, da se je vaše počutje izboljšalo ter imate več energije, moči in motivacije za druge obveznosti.

Delovna mesta so si zelo različna in imajo do nas različne zahteve. Poskusite svoje delo (tudi pri domačih opravilih) narediti svojemu telesu čim bolj prijazno. Predvsem se izogibajte dolgih prisiljenih drž. Vsakršen nenaravni položaj, v katerem morate dalj časa vztrajati, poskusite čim večkrat prekiniti, spremeniti položaj, se malo razmigati in sprostiti/raztegniti obremenjene mišične skupine.

Večina delovnih mest zahteva večurno sedenje za mizo, običajno za računalnikom. Sedenje ni naravni položaj telesa in povzroča zakrčenost upogibalk kolka, slabo aktivacijo zadnjičnih mišic, šibke mišice trupa (trebušne in predvsem hrbtne mišice) ter zakrčene prsne mišice. Posledično to vodi do slabe telesne drže z bolečinami v ledvenem delu hrbta, prekomerno ukrivljenost (grbo) zgornjega dela hrbtenice in zato tudi bolečine v vratu in zgornjem delu hrbtenice.

Najprej poskrbite za čim bolj pravilno sedenje: vzravnana hrbtenica, rahlo aktivirane mišice trupa, ramena potisnjena nazaj in navzdol, vzravnana glava, roke položene na mizo približno v višini komolcev ter lepo poravnane (ne prekrižane) noge. Položaj lahko popravite s pravilno višino delovne površine, sedala ter monitorja ter s čim večkratnim popravljanjem položaja – če opazite, da lezete v nepravi položaj.

Priporočljivo je, da vstanete vsaj enkrat na uro – lahko se samo sprehodite ali pa spotoma naredite kakšen opravek. Če imate možnost, naredite še nekaj preprostih vaj: pretegnite se, zaokrožite z glavo, rameni ali celimi rokami, naredite kakšen predklon, počep, izpadni korak ali dvige na prste – da malo prebudite mišice, pospešite krvni obtok in se razmigate. V marsikaterem podjetju je že organizirana vadba na delovnem mestu ali pa temu namenjen prostor. Če nimate idej, si vaje poiščite po spletu. Če nimate možnosti toliko hoditi naokrog, poskusite vsaj vstati in vaje opraviti zraven pisalne mize ali pa opravite vaje kar sede. Vaje za vratni del hrbtenice smo opisali v eni od prejšnjih številk.

Dokazano bo vaša drža boljša, bolečin bo manj, izboljšalo se bo tudi vaše počutje in storilnost, saj med vadbo tudi malo razbistrite misli, da se ponovno lahko lotijo dela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Občina bo pomagala obnoviti samostan

Cerklje - Občina Cerklje je Župniji Velesovo priskočila na pomoč pri delni obnovi nekdanjega dominikanskega samostana v Adergasu, ki je bil v preteklosti znan po delu redovnic z...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Razstava jaslic v Jalnovi hiši

Rodine - V torek, 25. decembra, bodo v Rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah predstavili lesene jaslice slovenskih izdelovalcev. Na razstavi sodelujejo avtorji iz različnih k...

Gospodarstvo / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bencin se je podražil, cena dizla navzdol

Ljubljana - Cene naftnih derivatov so se opolnoči spremenile. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,8 centa na 1,486 evra in 100-oktanski za 0,6 centa na 1,503 evra...

Prosti čas / torek, 25. december 2012 / 07:00

Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: peč...

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bodika in bršljan za božični dan

Božična smrečica oz. drevesce je stara tradicija, ki se prenaša iz roda v rod. A če vam prostorska stiska, alergije ali zgolj naveličanost ne dopuščajo klasičnega okrasja, so zimzelene rastline prava...