Na Kamniškem deluje šest mikropivovarn; nedavno so se na pogovornem večeru predstavile tri (z desne): Anja in Urban Florjančič iz pivovarne Mali grad, Frenk Jeglič iz pivovarne Meninc in Miha Tome iz pivovarne Barut. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz dobre vode tudi dobro pivo

Kamnik se ponaša s kar šestimi mikropivovarnami, za katerimi stojijo večinoma mladi ljubitelji te pijače, ki so vsi po vrsti pivo začeli variti v domačih garažah. Zakaj pivo tako dobro uspeva prav na Kamniškem – in še marsikaj zanimivega – so razkrili na nedavnem pogovornem večeru.

Kamnik – Mesto Kamnik bi lahko poimenovali kar slovenska prestolnica mikropivovarn, saj jih je v zadnjih petih letih pot do ljubiteljev piva našlo kar šest, in sicer pivovarne Mali grad, Maister, Lampelj, Meninc, Barut in Mister.

V Samostanu Mekinje so pred dnevi pripravili že drugi pogovorni večer s pivovarji (udeležili so se ga trije), saj zgodbe o nastajanju piva in eksperimentiranju s kvasovkami, hmeljem, sladom in ne nazadnje vodo navdušujejo številne ljubitelje te pijače.

Kot prva sta v Kamniku v domači garaži, nato v prostorih na Šutni in zdaj v mali pivovarni v Šmarci svoje pivo Mali grad začela variti mlada zakonca Anja in Urban Florjančič, ki danes v stekleničkah prodajata osem vrst piva, nenehno pa se »igrata« s preizkušanjem novih okusov, saj so možnosti na tem področju neomejene. Še več eksperimentiranja si privoščijo v pivovarni Barut na območju nekdanje smodnišnice, kjer pivo varijo trije kolegi, ki so se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti, kjer so veliko delali s kvasom. »Veliko eksperimentiramo, delamo drugačne okuse, tudi bolj kisla piva, zelo specifična, saj je na tem trgu še veliko možnosti,« pravi Miha Tome.

Povsem druga zgodba prihaja izpod Menine, kjer na domači kmetiji s svojim lastnim nasadom ekološko pridelanega hmelja pivo Meninc vari Frenk Jeglič. »Naša kmetija leži sedemsto metrov nad morjem in izkazalo se je, da hmelj tu odlično uspeva, je zelo aromatičen in odpornejši proti boleznim.«

Med drugim so povedali, da je najzahtevnejše zvariti kakovostno pšenično pivo, da imamo Slovenci najraje piva vrste pale ale, da je treba pivo pri okušanju pogoltniti, da je pivo precej težje prodati kot narediti, da je daleč najdražja sestavina piva hmelj, najpomembnejša pa voda. »Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo, je kot prazno platno za vse nadaljnje procese. Kar se tega tiče, imamo izredno srečo,« so si enotni kamniški pivovarji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 22. marec 2020 / 21:56

V Sloveniji 414 potrjenih primerov

Minister za zdravje Tomaž Gantar je potrdil drugo smrtno žrtev, a je obenem poudaril, da bi zaradi spremljajočih obolenj do tega prišlo tudi brez okužbe s covidom-19. V upravnih enotah Kranj, Škofja L...

GG Plus / nedelja, 22. marec 2020 / 21:17

Matija Pirc, prvi učitelj v Idriji

V Kropi se je 21. marca 1875 rodil profesor, zgodovinar in geograf Matija Pirc. Ob koncu vojne leta 1918 je bil komisar mariborskega muzeja. Preprečil je odtujitev muzejskih eksponatov. S pisanjem...

Škofja Loka / nedelja, 22. marec 2020 / 21:13

Pomladna čistilna akcija prestavljena

Škofja Loka – Spomladanska akcija čiščenja in urejanja okolice v Škofji Loki, ki je bila predvidena v soboto, 28. marca, je zaradi izrednih razmer prestavljena, sporočajo s škofjeloške občine. Nov...

Gorenjska / nedelja, 22. marec 2020 / 19:13

Če ni nujno, le še na spletu

Življenje se je zaradi koronavirusa skorajda povsem ustavilo. Kaj pa, če se nam pokvari kurilna peč ali avto, poteče veljavnost dokumenta ali če moramo podaljšati zavarovanje?

Kronika / nedelja, 22. marec 2020 / 19:11

Pri delu z žago si je poškodoval roko

Kamnik – V začetku tedna so policisti obravnavali nesrečo pri delu v podjetju na območju Kamnika. Kot so ugotovili, si je 56-letni delavec pri delu v proizvodnji v podjetju Menina v Šmarci s krožno...