Slive

Letošnje poletje lahko opazimo kar nekaj slivovih dreves, katerih veje se šibijo pod težo sadežev. Ker bo očitno slivove marmelade dovolj, je prav, da iz sliv še kaj spečemo ali skuhamo.

Za pripravo slivove pite z orehi potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 150 g mletega sladkorja, 4 rumenjake, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, pol žličke soli; za nadev: 3 žlice slivove marmelade, 0,5 kg sliv; za preliv: 4 beljake, 150 g orehov, 120 g sladkorja.

Priprava testa: V posodo stresemo moko, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in sol ter premešamo. Dodamo rumenjake in na kocke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo za 30 minut postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Beljake stepemo v sneg in dodamo sladkor. Stepamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato vmešamo še orehe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo ter z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga predhodno namastili. Testo premažemo z marmelado. Slive razpolovimo in jim odstranimo koščice. S polovicami sliv prekrijemo testo, tako da je olupek na spodnji strani. Čez slive nadevamo orehov nadev. Preostanek testa naribamo čez nadev. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut.

Nasvet: Sestavine so navedene za okrogel pekač premera 26 centimetrov. Testo bomo lažje naribali, če ga pred uporabo postavimo za 10 minut v zamrzovalnik.

Za pripravo ovsene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 100 g ovsenih kosmičev, 50 g suhih sliv, 2,5 dl vode, 2,5 dl mleka, ščepec soli.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, sol in narezane suhe slive. Prelijemo z vodo in zavremo. Ko se kaša začne gostiti, zalijemo z mlekom in ponovno zavremo. Pokrijemo in kuhamo 10 do 15 minut oz. dokler ne nastane kremasta kaša. Vmes večkrat premešamo. Kašo serviramo v skodelo in jo po želji prelijemo z mlekom.

Nasvet: Sestavine so navedene za eno veliko porcijo. V poletnem času suhe slive nadomestimo s svežimi. Te dodamo v kašo pet minut pred koncem kuhanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Golnik ima operacijsko dvorano

Bolnišnica Golnik je z lastnimi sredstvi prenovila bolnišnična oddelka in odprla novo operacijsko dvorano, ki je opremljena po najsodobnejših standardih.

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:58

Lomski pevci v Sankt Peterburgu

Pevke in pevci iz Loma pod Storžičem so se na povabilo ruskih restavratorjev, glasbene in zborovske šole M. I. Glinka udeležili strokovne ekskurzije v ruskem Sankt Peterburgu.

Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:57

Vaški dan v Ratečah

V soboto so Rateče v Zgornjesavski dolini gostile že dvaindvajseti Vaški dan. Živahno dogajanje v središče kraja vsako leto privabi večje ali manjše število obiskovalcev, med katerimi je bilo letos ve...

Kronika / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:55

Ogledali so si delo naslednikov

Pri društvu GRS Jesenice so se odločili, da svojim starejšim članom in članom drugih gorenjskih GRS predstavijo delo letalske policijske enote, prekaljeni gorski reševalci pa so uživali tako ob obujan...

Nasveti / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:54

Planinarjenje

Živimo obdani s hribi. Vsak hip mi pogled odnese na Grintavce, proti Storžiču in na Julijce. Pogosto prosti čas preživljamo v hribih. Bi ga še več, pa se zvrstijo še druge stvari. Za tokra...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:33

Že šesti Semenj na rokovo

V Cerkljah bodo v soboto znova obudili nekdanjo tradicijo priljubljenega Semnja na rokovo. Poleg bogate ponudbe izdelkov na stojnicah se obeta tudi pester spremljevalni program.