Tomaž Oblak s tekmovalno koso

Tomažu kosa dobro reže

Kmet Tomaž Oblak z Jame pri Mavčičah je letos spet postal državni prvak v košnji z ročno koso. Poleti se bo udeležil svetovnega in evropskega prvenstva.

Tekmovalna kosa ima daljše, 135 centimetrov dolgo rezilo, tista za vsakdanjo rabo le od 65 do 80 centimetrov. Na Oblakovi kmetiji obdelujejo sedemnajst hektarjev kmetijskih zemljišč, skrbijo za deset hektarjev gozda in redijo okoli petdeset glav živine.

Jama – Čeprav je bil pri košnji podobno kot pri drugih kmetijskih opravilih v zadnjih desetletjih velik napredek, imajo na Oblakovi kmetiji poleg kosilnice, s katero lahko naenkrat kosijo 3,2 metra široko, pri hiši še vedno tudi kose. »Ne gre drugače! Okrog kozolca in sadnega drevja je treba pokositi na roke,« pravi Tomaž in dodaja, da se je za tekmovanja v košnji navdušil še v času aktivov mladih zadružnikov. Takrat se je večkrat udeležil gorenjskega tekmovanja koscev v Poljanah, bil je tudi na mednarodnem tekmovanju v avstrijskem Riedu. Ko se je poročil, je tekmovalno koso za šest let postavil v kot, a pred štirimi leti se je tudi na prigovarjanje koscev vrnil. Predlani je postal državni prvak in bil sedemindvajseti na evropskem prvenstvu v Salzburgu. Letos je na državnem tekmovanju ponovil uspeh izpred dveh let, poleti se bo kot član slovenske ekipe udeležil svetovnega prvenstva na Bavarskem, nastopil bo na prvenstvu alpskih držav oz. evropskem prvenstvu, doma ga čakajo še tekme v Moravčah, v Gornji Radgoni, na Banjšici …

»Za uspeh na tekmovanju je zelo pomembno, kakšno parcelo dobiš. Če med košnjo naletiš na krtino ali kamenje in skrhaš koso, si lahko še tako močan, pa ne boš ničesar opravil,« pravi Tomaž in poudarja, da sta za dobro uvrstitev poleg sreče pri parceli pomembna tudi kondicija in priprava kose. Kondicijo vzdržuje z vsakodnevnim delom na kmetiji, pred vsakim pomembnejšim tekmovanjem tudi malo »potrenira«. Kar zadeva pripravo kose za tekmovanje, si je pridobil že toliko izkušenj, da jo pripravlja tudi drugim. Kose ne kleplje, ampak za to uporablja poseben stiskalni avtomat, na koncu z rezila odstrani še »iglo«, nekakšen robček. Na tekmovanju je treba pokositi ar veliko parcelo, sodniki pri tem merijo hitrost in ocenjujejo čistost košnje. Na svetovnem prvenstvu bo parcela merila dvesto kvadratnih metrov, na sporedu bo »štafetna« košnja. Kosci se bodo menjali. Ko bo prvi končal, bo začel drugi, nato tretji, četrti …

 

In kako bo z ročno košnjo in tekmovanji v prihodnje? Tomaž ni najbolj optimističen. »Kmetij je vse manj, vse manj bo verjetno tudi koscev,« pravi in ob tem pove, da so tekmovanja v Avstriji in na Bavarskem vedno pravi kmečki praznik, ki se ga udeleži tudi nekaj tisoč ljudi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bencin se je podražil, cena dizla navzdol

Ljubljana - Cene naftnih derivatov so se opolnoči spremenile. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,8 centa na 1,486 evra in 100-oktanski za 0,6 centa na 1,503 evra...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / / 20:58

Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim. Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s korona...

Kultura / / 20:02

Tako po gosje

Ogledali smo si komedijo Spustite med pod kovter, gospa Markham v režiji Aleša Kranjca in izvedbi domače igralske skupine KUD Predoslje.

Nasveti / / 20:00

Najboljši piškoti

Na mojem seznamu najbolj pogoste peke so na vrhu ovseni in arašidovi piškoti. Oboji so hitri in enostavni za pripravo, izvrstnega okusa in za nobene ni treba skrbeti, da ne bi šli v promet.

Razvedrilo / / 20:00

Prestopno leto

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Triglav Srednja vas v Bohinju je pripravilo že enajsti folklorni večer, ki ga je naslovilo Prestopno leto. Folklorni dogodek so najprej pripravili v soboto, ponovili p...

Razvedrilo / / 17:55

Marca prihaja še MasterChef

Od 19. marca bodo četrtkovi in petkovi večeri na Pop TV rezervirani za oddajo MasterChef Slovenija. Prihaja šesta sezona, žirija ostaja ista (Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Bine Volčič),...