Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem
Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.
Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.
Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.
Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.
Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.
Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.
Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.
Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.