Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.

Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.

Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.

Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.

Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.

Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 10. december 2007 / 07:00

Knjiga o Puharju

Te dni bo pri Gorenjskem muzeju izšla knjižica z naslovom Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo, ki jo je napisala in uredila zgodovinarka Nataša Robežnik, ki se že dalj časa ukvarja z razis...

Objavljeno na isti dan


Domžale / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:59

Praznoval je najstarejši Domžalčan

V ponedeljek, 27. julija, je sto štiri leta dopolnil častni občan občine Domžale Jože Pogačnik.

GG Plus / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:59

Mežakla jima je bila vir navdiha

Janez Hudovernik s Spodnjih Laz in Roman Peterman iz Zgornjih Gorij sta soavtorja nedavno izdane knjige Enominutni fitnes za dušo in telo – Kako iz muhe narediti slona? Knjiga je spodbudila tudi proje...

Zanimivosti / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:56

Kot da bi šli dvainpolkrat od Ljubljane do Damaska

Pohodov solidarnosti z begunci in vsemi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom zaradi vojn, preganjanja, podnebnih sprememb in skrajne revščine, so se udeležili tudi številni Gorenjci – nekateri so...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:52

Četrt stoletja v WTO

Ljubljana – Slovenija se je pred 25 leti pridružila Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Ustanovljena je bila z Marakeškim sporazumom leta 1995, njene naloge zajemajo multilateralna medvladna po...

Jesenice / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 23:51

Odlični v znanju nemškega jezika

Jesenice – Na Gimnaziji Jesenice je letos že četrta generacija opravljala Nemško jezikovno diplomo 1 (DSD 1). Kot je povedala profesorica nemščine Metka Podlipnik, so jo opravili z odliko, izpit je...