Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.

Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.

Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.

Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.

Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.

Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 14. december 2021 / 22:18

Tanja odgovarja

Vrsto let že prebiram vašo rubriko in mnogim ste že pomagali z nasveti, zato se sedaj obračam na vas tudi jaz. Zanima me za najmlajšo hčerko. Živi skupaj s fantom, ampak bi se rada preseli...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:19

Vroče dopoldneve krajšali z ustvarjanjem

Visoko - Kulturno društvo Valentin Kokalj Visoko je s pomočjo Občine Šenčur že peto leto zapored pripravilo enotedenske poletne delavnice. Otroškega živ-žava, kot so jih poimenovali, se je...

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:18

Pastirska veselica

Na Veliki planini so prejšnjo soboto pripravili prvo srečanje narodnozabavnih ansamblov, ki se je razvilo v pravo pastirsko veselico. Slovesnost so imeli te dni v Radovljici, Gorenjce pa smo srečali t...

Humor / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:16

Od cegla do bukve

Nekdanji prvi mož ajdovskega gradbenega podjetja Primorje se je odlično znašel na novem delovnem mestu. Kaj najraje berejo zaporniki? Ekskluzivno za Malega brata.

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:16

Živi za glasbo

Glasbeni oboževalci, navdušenci oziroma fani večino prostega časa namenijo svojim najljubšim glasbenikom ter z njimi dihajo na vsakem koraku. Mednje sodi tudi mladi Julij Koporec iz Predoselj, čigar ž...

GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:13

Brvarjev Material

»Kot je v vaških gostiščih navadno, je bila točilnica polna obrazov, podobnih grudam zemlje, tisti za šankom pa je bil neolupljena čebula. Mimo zbirke lovskih trofej z zaprašenim medvedom,...