Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.

Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.

Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.

Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.

Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.

Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 12. december 2018 / 11:05

Ivan je mrtev, živel Cankar!

»Cankarjevanje« 2018 gre počasi h koncu, a prav zdaj doživlja svoj vrh. Cankar je umrl 11. decembra 1918, sto let ga že ni, vendar se zdi, da še vedno živi. Njegov duhovni vpliv v teh sto letih še nik...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 26. april 2023 / 17:28

Na Gorenjskem bogata nesnovna kulturna dediščina

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled razstava Iz roda v rod, katere naslov nam morda že razkriva, da je posvečena dediščini.

Žiri / sreda, 26. april 2023 / 17:27

V zahvalo brali drevesom

Ob dnevu zemlje, 22. aprilu, in dnevu knjige, 23. aprilu, so se pesniki, pisatelji in bralci letos zbrali v Žireh in se podali v gozd, da bi brali drug drugemu in obenem drevesom v zahvalo za papir in...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 26. april 2023 / 17:00

Tudi letos Pozdrav jeseni z gorenjskim nageljnom

Cerklje – Društvo kmečkih in podeželskih žena Gorenjski nagelj je minulo soboto na Cerkljanski tržnici razdelilo tisoč sadik rastline, ki jo imajo v svojem imenu. Z njo želi Občina Cerklje v septem...

Kranj / sreda, 26. april 2023 / 16:59

Dražje grobnine in pogrebna služba

Kranj – Kranjski mestni svet je sledil predlogu Komunale Kranj in potrdil višje cene grobnin na pokopališčih v Kranju in Bitnjah ter storitve 24-urne dežurne pogrebne službe. Cene najema različnih...

Kranjska Gora / sreda, 26. april 2023 / 16:58

Sanacija začasnih parkirišč

Rateče – V Ratečah in okolici so po zaključku zimske sezone začeli sanacijo začasnih parkirnih površin, ki so bile urejene predvsem za potrebe FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica...