Jabolčna zloženka s skuto

Zloženka, zavitek, gibanica, štrudelj … vseeno, kako se imenuje. Pomembno je le, da je dobro in enostavno za pripravo.

Za vlečeno testo potrebujete: 5 dl moke, polovico žličke soli, 2 žlici olja, 1 jajce, vodo.

Moko presejte v skledo in na sredini naredite jamico. V jamico dajte sol, olje, jajce, prilivajte vodo in zamesite krepkejše vlečeno testo. Oblikujte več manjši hlebčkov, da jih kasneje lažje razvlečete. Vsak hlebček še malo pregnetite in odložite na pomokano površino, ga pokrijte in pustite počivati vsaj pol ure.

Za nadev potrebujete: 1 kg jabolk, 0.5 kg skute, 1 jajce, 1 limono, cimet, sladkor, 5 dl tekočega jogurta, 1 kislo smetano.

Jabolka olupite, naribajte, prelijte z limoninim sokom, potresite s cimetom in sladkorjem. Posebej v skledi zmešajte skuto, jajce, 2 dl tekočega jogurta, sladkor, limonino lupinico.

Potem ko je testo počivalo vsaj pol ure, ga na pomokani površini rahlo potolcite z obeh strani, malo razvaljajte, namažite z žlico olja in ga razvlečete. Pekač premažite z oljem in na dno položite plast testa. Testo prekritje s skutinim nadevom. Na nadev po­tresite jabolka in jih prekrijte s plastjo testa. Testo ponovno prekrijte s skutinim nadevom in jabolki. Postopek ponavljate, dokler vam na zmanjka sestavin. Zaključite s plastjo testa, ki ga večkrat prebodete z vilicami. Po vrhu prelijte mešanico iz kisle smetane in preostalega jogurta. Zloženko pecite v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut.

Pečeno zloženko narežite na kocke in po želji potresite s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Količino sladkorja prilagajajte svojemu okusu in sladkosti jabolk. V jabolčni ali skutin nadev lahko vmešate rozine, namočene v rumu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 20. november 2012 / 07:00

Potrošniki zelo nekritično sprejemajo označbe na živilih

Zaradi neznanja ljudi in pomanjkljivega nadzora imajo od označb, ki živila prikazujejo kot recimo zdravju prijazna, ta čas največ koristi predvsem prevaranti.

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:14

V ospredju razvoj parka

Na konstitutivni seji se je v sredo zbral novi svet javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP). Obravnavali so tudi program dela in finančni načrt zavoda za letošnje leto.

Jesenice / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:13

Za zdaj prodanih osem stanovanj

V novi soseski Gorenjski sonček na Jesenicah prvi stanovalci še niso vseljeni, saj objekti še čakajo uporabno dovoljenje. Nadhod čez bohinjsko progo naj bi odprli marca.

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:12

Prihodnost je v povezovanju

Občina Radovljica ima novo turistično strategijo. V obdobju petih let naj bi postala kulinarično središče Gorenjske, nacionalno romarsko središče ter prepoznana kot odličen ponudnik priložnosti za špo...

Radovljica / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:09

Izbrali letošnje štipendiste

Na sedežu družbe Iskra Mehanizmi so slovesno podelili štipendije za leto 2015/2016.

Tržič / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:05

Ohraniti skupno dobro

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je gostoval znani pisatelj in publicist Miha Mazzini.