Jabolčna zloženka s skuto
Zloženka, zavitek, gibanica, štrudelj … vseeno, kako se imenuje. Pomembno je le, da je dobro in enostavno za pripravo.
Za vlečeno testo potrebujete: 5 dl moke, polovico žličke soli, 2 žlici olja, 1 jajce, vodo.
Moko presejte v skledo in na sredini naredite jamico. V jamico dajte sol, olje, jajce, prilivajte vodo in zamesite krepkejše vlečeno testo. Oblikujte več manjši hlebčkov, da jih kasneje lažje razvlečete. Vsak hlebček še malo pregnetite in odložite na pomokano površino, ga pokrijte in pustite počivati vsaj pol ure.
Za nadev potrebujete: 1 kg jabolk, 0.5 kg skute, 1 jajce, 1 limono, cimet, sladkor, 5 dl tekočega jogurta, 1 kislo smetano.
Jabolka olupite, naribajte, prelijte z limoninim sokom, potresite s cimetom in sladkorjem. Posebej v skledi zmešajte skuto, jajce, 2 dl tekočega jogurta, sladkor, limonino lupinico.
Potem ko je testo počivalo vsaj pol ure, ga na pomokani površini rahlo potolcite z obeh strani, malo razvaljajte, namažite z žlico olja in ga razvlečete. Pekač premažite z oljem in na dno položite plast testa. Testo prekritje s skutinim nadevom. Na nadev potresite jabolka in jih prekrijte s plastjo testa. Testo ponovno prekrijte s skutinim nadevom in jabolki. Postopek ponavljate, dokler vam na zmanjka sestavin. Zaključite s plastjo testa, ki ga večkrat prebodete z vilicami. Po vrhu prelijte mešanico iz kisle smetane in preostalega jogurta. Zloženko pecite v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut.
Pečeno zloženko narežite na kocke in po želji potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Količino sladkorja prilagajajte svojemu okusu in sladkosti jabolk. V jabolčni ali skutin nadev lahko vmešate rozine, namočene v rumu.