Domen Krč / Foto: Tina Dokl

»Pospeški« za prihodnost

Dijaki tretjih letnikov Gimnazije Kranj so skupaj z iniciativo Inženirke in inženirji bomo! pripravili Dan talentov, na katerem so gostili uspešne podjetnike, znanstvenike, inovatorje in študente.

Uspešni študenti in podjetniki so mladim skozi pogovor o poklicnih izzivih in priložnostih pomagali pri odločitvah o njihovi prihodnosti in prepoznavanju talentov, pomembnih za njihovo nadaljnjo življenjsko pot.

»Mlade želimo navdušiti za naravoslovne poklice oziroma da postanejo ustvarjalci tehnologije prihodnosti, in ne samo njeni uporabniki,« je v uvodu poudaril predsednik iniciative Inženirki in inženirji bomo! Jože Torkar. Pripravljavci Dneva talentov so prepričani, da smo narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev, kar dokazuje tudi trinajst uspešnih posameznikov oziroma »pospeškov« za prihodnost, kot so jih imenovali, ki so jih gostili v šoli. Mladim so skozi pogovor o poklicnih izzivih in priložnostih pomagali pri odločitvah o njihovi prihodnosti in prepoznavanju talentov, pomembnih za njihovo nadaljnjo življenjsko pot.

Prve izkušnje v zagonskem podjetju

Svoje izkušnje na poklicni poti je dijakom med drugim predstavil Domen Krč iz podjetja Bitstamp, ki je prve poklicne izkušnje pridobival v zagonskem podjetju, v okviru katerega so izdelovali proteinske tablice iz insektov. »Kot športnik sem namreč poskušal najti boljši vir beljakovin za športnike, in ker sem študiral veterino, sem prišel na idejo, da bi jih pridobivali iz insektov.« Obžaluje sicer, da jim ideje ni uspelo razviti do te mere, da bi bilo izdelovanje omenjenih proteinskih tablic tudi dobičkonosno, zato so jo opustili, mu je pa to prineslo dragocene izkušnje. Pred približno letom dni je novo priložnost za svoj poklicni razvoj našel v marketingu ene največjih svetovnih borz s kriptovalutami Bitstamp, ki sta jo pred sedmimi leti v Kranju ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak. »Čeprav gre za relativno mlado podjetje, je preteklo leto to področje zaznamovala izredna rast.« Prav zato se še bolj zaveda, da se morajo mladi znati prilagajati spremembam, ki jih na trgu dela prinaša hiter razvoj tehnologij. »Hitro je treba usvajati nova znanja, če želiš biti konkurenčen. Danes se v podjetjih pričakuje stalno učenje, obenem pa ni dovolj izpolnjevanje nalog, ampak moraš tudi sam dajati pobude,« zato svetuje mladim.

Samostojna pot ni enostavna

S tem ima zagotovo izkušnje tudi soustanovitelj podjetja Chipolo Primož Zelenšek, ki je pred šestimi leti na platformi množičnega financiranja Kickstarter zbralo tristo tisoč dolarjev za razvoj slednika predmetov, ki s pomočjo pametnega telefona pomaga najti izgubljene oziroma založene predmete. »Deluje tako, da recimo na ključ oziroma kakšen drug predmet pritrdiš naš obesek in z mobilno aplikacijo lahko te predmete z zvokom najdeš oziroma obratno, pritisneš gumb na obesku in najdeš telefon,« je razložil Zelenšek. Na to idejo so prišli, da bi »rešili« problem enega od soustanoviteljev, ki je ves čas izgubljal denarnico in ključe. »Zato smo se odločili, da najprej poskusimo s tem produktom, da se naučimo tehnologije, potem pa bi začeli razvijati še druge izdelke, a do tega še nismo prišli,« priznava Zelenšek. Ta čas imajo 22 distributerjev za njihov izdelek po vsem svetu, dvajset odstotkov prometa pa ustvarijo prek spletne trgovine. Mladi se morajo zavedati, je poudaril, da odločitev za samostojno pot zagotovo ni enostavna. »A ko si mlad, je pač tako, da se zaletavaš v zid, potem pa ga ali podreš ali pa zid podre tebe.«

Na študij v tujino

Nič kaj enostavna ni niti odločitev za študij v tujini, je svojo izkušnjo z mladimi delila nekdanja kranjska gimnazijka, zdaj študentka univerze v Glasgowu Katja Basaj. »Končujem prvi letnik študija poslovnega menedžmenta. Vedno me je vleklo v tujino in imela sem srečo, da so me pri tem podpirali tudi starši.« Čeprav odločitev o odhodu v tujino ni bila lahka, pa je prepričana, da s tem ogromno pridobiš. »In to ne le vrhunsko izobrazbo, ampak tudi drugačen pogled na svet. Obenem si prisiljen postati samostojnejši.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 22. julij 2021 / 11:20

Slovensko poletje

V Beletrini poletje plemenitijo s štirimi novimi knjižnimi izdajami od kriminalke do ljudskih usod.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 28. november 2008 / 07:00

Hitri podplati, športni model

Danes, v petek, ob 17.30 bo v centru Krice Krace na ogled predstava Zakaj teče pes za zajcem Lutkovnega gledališča Nebo.

Zanimivosti / petek, 28. november 2008 / 07:00

Decembra več kot sto dogodkov

Že danes ob 17. uri bo na Glavnem trgu postavitev božičnega drevesa in prižiganje novoletne razsvetljave.

Zanimivosti / petek, 28. november 2008 / 07:00

Novosti proti poplavam

Zadnja leta tudi Sloveniji ne prizanašajo katastrofalne poplave, ki povzročajo veliko škode v posameznih krajih.

Prosti čas / petek, 28. november 2008 / 07:00

Veliki otroci obiskali Mačjo godbo

Neca Falk, Jerko Novak in Miro Novak so se v soboto zapodili v Mačje mesto.

Gospodarstvo / petek, 28. november 2008 / 07:00

Vinjete ogrožajo avtocestni program

Prometni minister ni želel tvegati z nepremišljeno podražitvijo vinjet. Nujen je vzdržni sistem cestninjenja.