Stari Ilija na prostem navdušil

KUD Pod lipo Adergas je navdušil z Borštnikovo igro Stari Ilija, ki so jo uprizorili na prostem. Ta teden še dve ponovitvi.

Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas letos praznuje 70-letnico delovanja. Praznovati so jo začeli skupaj z velikim slovenskim igralcem Ignacijem Borštnikom, saj so ob 150-letnici njegovega rojstva v petek (premiera) in soboto navdušili z uprizoritvijo njegove izvirne ljudske igre v treh dejanjih Stari Ilija. V igri, ki jo je režiral Silvo Sirc, sodeluje kar 50 nastopajočih, poleg domačih igralcev še Kranjski kvintet, konjeniško društvo Jurij Trata, organist in pritrkovalci.

Igro so uprizorili na prostem, na stopnišču pred župnijsko cerkvijo v Adergasu, s čimer so se vrnili k svojim začetkom, saj je takratno prosvetno društvo leta 1938 na istem stopnišču uprizorilo misterij Slehernik. »K uprizoritvi Starega Ilije nas je spodbudil Tone Partljič, ki nas je ob lanskem odprtju kulturnega hrama Ignacija Borštnika v Cerkljah povabil na prihodnje Borštnikovo srečanje. V nasprotnem primeru bi verjetno pripravili kakšno drugo igro,« pravi Sirc. Partljič si je tudi ogledal premierno uprizoritev Starega Ilije in se pustil navdušiti.

Igro Stari Ilija bodo v Adergasu ponovili še ta petek in soboto, 4. in 5. julija, obakrat ob 21. uri. V KUD-u že sedaj vabijo tudi na gala koncert Slovenskega okteta, ki bo ob okroglem jubileju društva 2. avgusta ob 21. uri potekal na stopnišču ali v župnijski cerkvi v Adergasu (v slabem vremenu).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 5. oktober 2009 / 07:00

Veliki oče vas gleda

Kakšno je življenje izbranih, kako slavni kmetujejo, manj slavni kuhajo in kaj je Veliki oče pripravil svojim prijateljem na poti in gledalcem pred malimi zasloni.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Svishtovi že v obnovljenem domu

V manj kot dveh mesecih so prek Človekoljubnega dobrodelnega društva UP v celoti prenovili stanovanje kosovske družine, ki živi na Jesenicah.

Bled / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Obnova Riklijeve vile šele jeseni

Bled - Obnovo Riklijeve vile, ki bi se morala začeti spomladi, so prestavili na jesen. »Konec maja smo se sestali z naložbenikom, ki je nameraval začeti delati že čez poletje; ke...

Kronika / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Kriminal

Prodajal tabletke Spodnje Pirniče - V nedeljo okoli 1.30 so policisti na javni prireditvi v Spodnjih Pirničah odvzeli prostost sedemnajstletniku iz ok...

Kronika / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Izsilil prednost pred motoristom

Gorje - V nedeljo ob 19.55 se je na regionalni cesti zunaj Krnice zgodila prometna nesreča zaradi izsiljevanja prednosti 73-letnega voznika osebnega avtomobila. Vozil je iz smeri...

Kultura / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Stari Ilija na prostem navdušil

KUD Pod lipo Adergas je navdušil z Borštnikovo igro Stari Ilija, ki so jo uprizorili na prostem. Ta teden še dve ponovitvi.