Veliki admiral Anton Haus in slovensko morje

Na Gorenjskem v deželi Kranjski (151)

Med Slovenci, ki so dosegli najvišje čine v avstro-ogrski mornarici, je na prvem mestu Anton Haus. Rodil se je 13. junija 1851 v Tolminu, v občini, ki danes meji na bohinjsko. Njegovi uspehi in z njimi časti, ki jih je dosegal, so dosegali takšno slavo, da so se zanj, ko je kot poveljnik avstro-ogrske mornarice že imel čin admirala, »izmislili« še dodatni najvišji čin veliki admiral. Bil je edini častnik v avstro-ogrski vojni mornarici, ki mu je bil za življenja podeljen ta najvišji čin.

Gimnazijo je končal v Ljubljani, se vpisal na Vojno pomorsko akademijo na Reki, postal leta 1905 kontraadmiral, leta 1910 viceadmiral, leta 1913 admiral in poveljnik avstro-ogrske vojne mornarice, leta 1916 pa je kot prvi dobil čin velikega admirala. Veliki admiral Haus je bil znan tudi po tem, da je dajal Slovencem prednost pred vsemi drugimi častniki v monarhiji. Slovenski fantje iz vseh krajev so takrat in kasneje množično odhajali med mornarje …

Anton Haus je že pred prvo svetovno vojno pripravil vse načrte za primer vojne z Italijo. Ko je 23. maja 1915 vojna izbruhnila, je avstro-ogrsko vojno ladjevje po teh načrtih bombardiralo pristanišča in prometne zveze na italijanski obali in tako močno zavrlo mobilizacijo. Po tem napadu je omejeval akcije ladjevja na aktivno obrambo istrske obale in Dalmacije.

Družina Haus se je preselila v Tolmin iz Slovenj Gradca. Dedek mladega Hausa Anton Haus starejši je bil nekaj časa župan. Oče Jože Matija Haus in mama Marija Valter, hči znanega slikarja iz Olomuca, sta v Tolminu prevzela v upravljanje večje posestvo. Družina Haus je imela štiri otroke, od katerih je bil Anton tretji, imel je še dve sestri in brata. Antonova sestra je bila skladateljica Katharina von Escherich.

Mladi Anton je bil dober plavalec, telovadec, glasbenik in risar. Njegovo otroštvo je prekinila očetova smrt. Od leta 1859 je živela družina v finančnem pomanjkanju. To je zaznamovalo usodo mladega Antona, ki se je kot najboljši dijak ljubljanske gimnazije leta 1869 vpisal na pomorsko akademijo na Reki. Že kot kadet je izstopal s poglobljenim znanjem fizike, kemije in matematike. Ob slovenščini in nemščini je obvladal tudi francoščino in italijanščino. Pri 16 letih se je pridružil avstro-ogrski vojni mornarici, kasneje pa je tudi poučeval na Pomorski akademiji na Reki.

Leta 1900 je postal poveljnik korvete SMS Donau, s katero je sodeloval pri zatrtju boksarske vstaje na Kitajskem, kjer je ostal do leta 1902. Leta 1907 je napredoval v viceadmirala in sodeloval kot član avstro-ogrske delegacije na drugi mirovni konferenci v Haagu … Umrl je v Pulju 8. februarja 1917, cesar Karel pa je 27. oktobra 1917 posmrtno odlikoval velikega admirala z najvišjim odlikovanjem dvojne monarhije veliki mojster reda Marije Terezije.

Zanimivi Gorenjci tedna iz dežele Kranjske:

V Srednji vasi v Bohinju se je 14. 3. 1809 rodil znani gorski vodnik Lovrenc Škantar.

V Jaršah pri Mengšu se je 15. 6. 1823 rodil veleindustrialec Peter Majdič. Leta 1874 je kupil stari mlin v Kranju, ga prezidal, napravil nov dotok iz Save in postavil prve turbine.

V Kamniku se je 15. 6. 1839 rodil politik, poslanec, trgovec in kamniški župan Janez Kecel.

V Spodnji Sorici se je 15. 6. 1867 rodil slikar Ivan Grohar.

V Bohinjski Bistrici se je 17. 6. 1907 rodil duhovnik in slikar Gabrijel Humek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 9. december 2008 / 07:00

Spoštovani gospod župan!

V radovljiški občini smo že nekaj časa priča razkrajanju gospodarskega sistema (Veriga, Sukno …). Manjši podjetniki le težko nadomeščamo izgubljeno. Namesto pričakovane spodbude razvoju podjetništva s...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 30. marec 2018 / 19:46

Pomlad na Gorenjskem glasu

Tudi letos smo z bralci Gorenjskega glasa pripravili pomladno-velikonočno razstavo, ki si jo v prostorih Gorenjskega glasa lahko ogledate vse do šestega aprila.

Gospodarstvo / petek, 30. marec 2018 / 19:44

Gorenjska banka dvignila dobiček

Vodenje Gorenjske banke prevzema sedanji predsednik nadzornega sveta David Benedek.

Kronika / petek, 30. marec 2018 / 18:50

Tožnikov ne bodo zaslišali

Ljubljansko okrožno sodišče bo predvidoma v mesecu dni izdalo sodbo glede odškodnine, ki jo Marko Bogataj in Janez Tičar zaradi porušitve gostišča na Povodju zahtevata od države in Darsa.

Kronika / petek, 30. marec 2018 / 18:50

Čez dvesto po avtocesti

Kranj – Gorenjski prometni policisti so včeraj na spodnjem delu gorenjske avtoceste več ur merili hitrost vozil, ki so peljali proti Ljubljani. Skupno so izmerili hitrost vožnje približno 4700 vozi...

Gospodarstvo / petek, 30. marec 2018 / 17:25

V SIJ Acroni odprli vrata

Dneva odprtih vrat v SIJ Acroni se je udeležilo kar okrog 230 obiskovalcev, ki so si lahko ogledali Vročo in Hladno valjarno in se prepričali, da je industrija danes povsem drugačna od industrije v pr...