Jana in Janez Markuta poleg češenj pridelujeta še beluše, jagode, ameriške borovnice, aronijo, hruške, jabolka ... / Foto: Tina Dokl

Gorenjske češnje še zorijo

Velja pravilo: ko se na Primorskem končajo, pridejo gorenjske, češnje namreč. S primorskimi se že lahko sladkamo, naše lokalne češnje še zorijo.

Čadovlje – Ob cesti na stojnicah že imamo možnost kupiti primorske oziroma briške češnje, ki dozorijo prve. Njihova cena znaša vse od šest do dvanajst evrov za kilogram. A pozor, izvor teh češenj ni vedno zanesljiv, saj se lahko zgodi, da namesto pravih briških kupimo češnje, ki so pripotovale iz Italije ali daljne Španije.

Sadjar Janez Markuta iz Čadovelj te »rdeče gospodične«, ki niso le izvrstnega okusa, temveč tudi zelo zdravilne, saj vplivajo na izboljšanje miselne funkcije, pomagajo pri fizični in umski izčrpanosti ter izboljšajo razpoloženje, goji že sedem let. Prideluje pozne hrustavke, sorti cordia in regina, ki sta na Gorenjskem najbolj pogosti. Obirati jih bodo začeli konec junija in bodo na voljo približno tri tedne. Janez Markuta pojasni, da bo letošnji pridelek mnogo boljši od lanskega leta, saj jim leto 2017 ni bilo naklonjeno. »Lani smo imeli stoodstotni izpad, zaradi mraza in snega ni bilo niti ene češnje, letos nam je bilo vreme bolj naklonjeno, a letina bo še vedno le povprečna.« Cena gorenjskih češenj bo znašala okoli pet evrov za kilogram in ne bo nič višja zaradi lanske pozebe. Cena ni tako pomembna, kot je pomembno to, da imamo Gorenjci svoje češnje. Žal ima naša regija mnogo premalo pridelovalcev češenj, razlog verjetno tiči v dokaj težavni pridelavi. »Češnji se je treba namreč posvečati vse od priprave zemlje do obiranja. Zemlja mora biti humusna in globoko odcedna, pomembno je, da voda ne zastaja. Drevesa morajo biti gosto posejana in nizke rasti, zaščitena z mrežo, saj so češnje zelo privlačne za ptice. Obiranje je ročno, vsak 'uhan' češenj odtrgamo posebej, kar je zamudno.«

Kot pravi Janez, se gorenjske češnje od primorskih bistveno razlikujejo po okusu. Gorenjske so boljše zaradi ostre klime, razlike med toplimi dnevi in hladnimi nočmi. »Sadje se na Gorenjskem lepše obarva, je intenzivnejših barv in harmoničnega okusa, ima več sladkorja, zato je mnogo bolj sladko in okusno. Predvsem pa je ključno, da je domače – in češnje izpod Storžiča zagotovo so.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 8. december 2015 / 11:34

Razkrite maske rasizma

Protifašistična fronta brez meja in Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo sta v Stolpu Škrlovec pripravila okroglo mizo o rasizmu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 22. januar 2014 / 10:28

Vedno voljan pomagati

Brniški komandir Jure Lešnjak je že šestdesetkrat daroval kri in je s tem najverjetneje prvi med gorenjskimi policisti. Daruje neznancem, a vedno z dobrim občutkom. Pravi, da se policijsko delo in krv...

Šport / sreda, 22. januar 2014 / 10:26

Plavanje ni dolgočasno

To so tako mladi plavalci kot številni gledalci na tribunah kranjskega olimpijskega bazena ugotavljali minulo soboto, ko so pri Plavalnem klubu Triglav organizirali mednarodno tekmovanje Dr. Fig.

Kranj / sreda, 22. januar 2014 / 10:25

Mesto spet polno avtomobilov

Obiskovalci starega Kranja zadnje mesece lahko opazijo, da je v mestu vse več avtomobilov, mnoge ulice pa so postale parkirišča.

Slovenija / sreda, 22. januar 2014 / 10:24

Upokojenki na izmenjavi

Stanovalka jeseniškega doma upokojencev Mihaela in stanovalka doma iz Radencev Brigita sta tri dni preživeli na izmenjavi v sklopu projekta LinkedAge.

Kranjska Gora / sreda, 22. januar 2014 / 10:22

Pisatelj, pesnik in domačin

V pisateljevi rojstni Kranjski Gori so se z nizom kulturnih prireditev spomnili 130. obletnice rojstva »očeta« legendarnega Kekca Josipa Vandota.