Jana in Janez Markuta poleg češenj pridelujeta še beluše, jagode, ameriške borovnice, aronijo, hruške, jabolka ... / Foto: Tina Dokl

Gorenjske češnje še zorijo

Velja pravilo: ko se na Primorskem končajo, pridejo gorenjske, češnje namreč. S primorskimi se že lahko sladkamo, naše lokalne češnje še zorijo.

Čadovlje – Ob cesti na stojnicah že imamo možnost kupiti primorske oziroma briške češnje, ki dozorijo prve. Njihova cena znaša vse od šest do dvanajst evrov za kilogram. A pozor, izvor teh češenj ni vedno zanesljiv, saj se lahko zgodi, da namesto pravih briških kupimo češnje, ki so pripotovale iz Italije ali daljne Španije.

Sadjar Janez Markuta iz Čadovelj te »rdeče gospodične«, ki niso le izvrstnega okusa, temveč tudi zelo zdravilne, saj vplivajo na izboljšanje miselne funkcije, pomagajo pri fizični in umski izčrpanosti ter izboljšajo razpoloženje, goji že sedem let. Prideluje pozne hrustavke, sorti cordia in regina, ki sta na Gorenjskem najbolj pogosti. Obirati jih bodo začeli konec junija in bodo na voljo približno tri tedne. Janez Markuta pojasni, da bo letošnji pridelek mnogo boljši od lanskega leta, saj jim leto 2017 ni bilo naklonjeno. »Lani smo imeli stoodstotni izpad, zaradi mraza in snega ni bilo niti ene češnje, letos nam je bilo vreme bolj naklonjeno, a letina bo še vedno le povprečna.« Cena gorenjskih češenj bo znašala okoli pet evrov za kilogram in ne bo nič višja zaradi lanske pozebe. Cena ni tako pomembna, kot je pomembno to, da imamo Gorenjci svoje češnje. Žal ima naša regija mnogo premalo pridelovalcev češenj, razlog verjetno tiči v dokaj težavni pridelavi. »Češnji se je treba namreč posvečati vse od priprave zemlje do obiranja. Zemlja mora biti humusna in globoko odcedna, pomembno je, da voda ne zastaja. Drevesa morajo biti gosto posejana in nizke rasti, zaščitena z mrežo, saj so češnje zelo privlačne za ptice. Obiranje je ročno, vsak 'uhan' češenj odtrgamo posebej, kar je zamudno.«

Kot pravi Janez, se gorenjske češnje od primorskih bistveno razlikujejo po okusu. Gorenjske so boljše zaradi ostre klime, razlike med toplimi dnevi in hladnimi nočmi. »Sadje se na Gorenjskem lepše obarva, je intenzivnejših barv in harmoničnega okusa, ima več sladkorja, zato je mnogo bolj sladko in okusno. Predvsem pa je ključno, da je domače – in češnje izpod Storžiča zagotovo so.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. december 2010 / 07:00

Slovenski knjižni darovi

Tudi zaradi slovenskih knjig sta se na Koroškem ohranila slovenski jezik in kultura.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:27

Več pravičnosti je začetek vsega

»Najprej poberite tistim, ki so pokradli državo, šele potem se lotite reform!« Tako govorijo ljudje in imajo prav. Če ni pravičnosti, ljudje niso pripravljeni zategovati pasov. Kdorkoli bo...

Razvedrilo / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:24

Kivado praznuje

Mineva petdeset let ansambla Kivado in petindvajset let istoimenskega dua, katerega člana sta Sergio Dobovišek in Mišo Primožič. Spominov je ogromno, zagotovo pa je zanimiva zgodba s Ptujskega festiva...

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:12

Podprli so gorenjske projekte

Gorenjski poslanci SMC Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik in Maruša Škopac so z direktorjem Razvojne agencije Gorenjske Rokom Šimencem govorili o razvojnih vprašanjih regije.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:05

Kako razvijati turizem v Cerkljah

Cerkljanski občinski svetniki so v. d. direktorice Zavoda za turizem Cerklje Lidiji Bregar naložili, naj do naslednje seje pripravi plan aktivnosti in časovno opredeli njihovo realizacijo.

Škofja Loka / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:01

Urejanje zelenih površin strokovno

Občina Škofja Loka ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, poudarja škofjeloški župan Miha Ješe.