Jana in Janez Markuta poleg češenj pridelujeta še beluše, jagode, ameriške borovnice, aronijo, hruške, jabolka ... / Foto: Tina Dokl

Gorenjske češnje še zorijo

Velja pravilo: ko se na Primorskem končajo, pridejo gorenjske, češnje namreč. S primorskimi se že lahko sladkamo, naše lokalne češnje še zorijo.

Čadovlje – Ob cesti na stojnicah že imamo možnost kupiti primorske oziroma briške češnje, ki dozorijo prve. Njihova cena znaša vse od šest do dvanajst evrov za kilogram. A pozor, izvor teh češenj ni vedno zanesljiv, saj se lahko zgodi, da namesto pravih briških kupimo češnje, ki so pripotovale iz Italije ali daljne Španije.

Sadjar Janez Markuta iz Čadovelj te »rdeče gospodične«, ki niso le izvrstnega okusa, temveč tudi zelo zdravilne, saj vplivajo na izboljšanje miselne funkcije, pomagajo pri fizični in umski izčrpanosti ter izboljšajo razpoloženje, goji že sedem let. Prideluje pozne hrustavke, sorti cordia in regina, ki sta na Gorenjskem najbolj pogosti. Obirati jih bodo začeli konec junija in bodo na voljo približno tri tedne. Janez Markuta pojasni, da bo letošnji pridelek mnogo boljši od lanskega leta, saj jim leto 2017 ni bilo naklonjeno. »Lani smo imeli stoodstotni izpad, zaradi mraza in snega ni bilo niti ene češnje, letos nam je bilo vreme bolj naklonjeno, a letina bo še vedno le povprečna.« Cena gorenjskih češenj bo znašala okoli pet evrov za kilogram in ne bo nič višja zaradi lanske pozebe. Cena ni tako pomembna, kot je pomembno to, da imamo Gorenjci svoje češnje. Žal ima naša regija mnogo premalo pridelovalcev češenj, razlog verjetno tiči v dokaj težavni pridelavi. »Češnji se je treba namreč posvečati vse od priprave zemlje do obiranja. Zemlja mora biti humusna in globoko odcedna, pomembno je, da voda ne zastaja. Drevesa morajo biti gosto posejana in nizke rasti, zaščitena z mrežo, saj so češnje zelo privlačne za ptice. Obiranje je ročno, vsak 'uhan' češenj odtrgamo posebej, kar je zamudno.«

Kot pravi Janez, se gorenjske češnje od primorskih bistveno razlikujejo po okusu. Gorenjske so boljše zaradi ostre klime, razlike med toplimi dnevi in hladnimi nočmi. »Sadje se na Gorenjskem lepše obarva, je intenzivnejših barv in harmoničnega okusa, ima več sladkorja, zato je mnogo bolj sladko in okusno. Predvsem pa je ključno, da je domače – in češnje izpod Storžiča zagotovo so.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 2. julij 2014 / 11:16

Ne bodo več odpuščali

Novo vodstvo Heliosa se je minuli teden odzvalo na ostre očitke glede povečevanja dolga za financiranje prevzema in neizpolnjevanja določil iz kupoprodajne pogodbe. Vse nepravilnosti so odločno zanika...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Gosposka ulica ni več gosposka

Ulica, ki ji Kroparji pravijo "gosposka", ni niti malo gosposka. Torkovo neurje jo je razdejalo, prav tako tudi del državne ceste proti Dražgošam in številne druge objekte. Staro vaško jedro bo potreb...

Gorenjska / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Bohinj odrezan od sveta

V sredo so Bohinj obiskali kar trije ministri, čeprav to ni bilo v načrtu.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Dijaki dva dni brez pouka

V Šolskem centru Poden je v sredo in četrtek zaradi torkovega neurja odpadel pouk.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Selška Sora pustošila tudi v Loki

Tudi v Škofji Loki so v torkovem neurju zaskrbljeno strmeli v strugo Sore, ki je popoldne začela naraščati, kmalu pa je prestopila bregove.

Kamnik / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Poplavljena Tuhinjska dolina

Najhuje je poplavila Pšata, veliko škodo pa je močno deževje povzročilo tudi na Kamniškem.