Jana in Janez Markuta poleg češenj pridelujeta še beluše, jagode, ameriške borovnice, aronijo, hruške, jabolka ... / Foto: Tina Dokl

Gorenjske češnje še zorijo

Velja pravilo: ko se na Primorskem končajo, pridejo gorenjske, češnje namreč. S primorskimi se že lahko sladkamo, naše lokalne češnje še zorijo.

Čadovlje – Ob cesti na stojnicah že imamo možnost kupiti primorske oziroma briške češnje, ki dozorijo prve. Njihova cena znaša vse od šest do dvanajst evrov za kilogram. A pozor, izvor teh češenj ni vedno zanesljiv, saj se lahko zgodi, da namesto pravih briških kupimo češnje, ki so pripotovale iz Italije ali daljne Španije.

Sadjar Janez Markuta iz Čadovelj te »rdeče gospodične«, ki niso le izvrstnega okusa, temveč tudi zelo zdravilne, saj vplivajo na izboljšanje miselne funkcije, pomagajo pri fizični in umski izčrpanosti ter izboljšajo razpoloženje, goji že sedem let. Prideluje pozne hrustavke, sorti cordia in regina, ki sta na Gorenjskem najbolj pogosti. Obirati jih bodo začeli konec junija in bodo na voljo približno tri tedne. Janez Markuta pojasni, da bo letošnji pridelek mnogo boljši od lanskega leta, saj jim leto 2017 ni bilo naklonjeno. »Lani smo imeli stoodstotni izpad, zaradi mraza in snega ni bilo niti ene češnje, letos nam je bilo vreme bolj naklonjeno, a letina bo še vedno le povprečna.« Cena gorenjskih češenj bo znašala okoli pet evrov za kilogram in ne bo nič višja zaradi lanske pozebe. Cena ni tako pomembna, kot je pomembno to, da imamo Gorenjci svoje češnje. Žal ima naša regija mnogo premalo pridelovalcev češenj, razlog verjetno tiči v dokaj težavni pridelavi. »Češnji se je treba namreč posvečati vse od priprave zemlje do obiranja. Zemlja mora biti humusna in globoko odcedna, pomembno je, da voda ne zastaja. Drevesa morajo biti gosto posejana in nizke rasti, zaščitena z mrežo, saj so češnje zelo privlačne za ptice. Obiranje je ročno, vsak 'uhan' češenj odtrgamo posebej, kar je zamudno.«

Kot pravi Janez, se gorenjske češnje od primorskih bistveno razlikujejo po okusu. Gorenjske so boljše zaradi ostre klime, razlike med toplimi dnevi in hladnimi nočmi. »Sadje se na Gorenjskem lepše obarva, je intenzivnejših barv in harmoničnega okusa, ima več sladkorja, zato je mnogo bolj sladko in okusno. Predvsem pa je ključno, da je domače – in češnje izpod Storžiča zagotovo so.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / nedelja, 26. december 2010 / 07:00

Kdo je na seji zavajal

Novinarka Ana Hartman je v torkovem Gorenjskem glasu objavila kronološki zapis dogajanja pod 4. točko na 2. seji Občinskega sveta občine Železniki, kjer smo svetniki obravnavali predloge za občinske o...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 8. januar 2008 / 07:00

Za šport letos 128 tisoč evrov

Šenčur - Za izvedbo letnega programa športa v občini Šenčur za leto 2008 je v proračunu namenjenih skoraj 128 tisoč evrov oziroma štiri tisoč evrov več kot lani. Od tega bo občin...

Zanimivosti / torek, 8. januar 2008 / 07:00

Obiskali so nas koledniki

Zgornja Besnica - Koledniki so po ljudskem verovanju prinašali srečo in dobro letino. Ko so prišli k hiši, so zapeli nekaj pesmi in voščili srečno novo leto. Tudi letos so otroci...

Žirovnica / torek, 8. januar 2008 / 07:00

Skupna revizijska služba

Žirovnica - Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji v prvi obravnavi sprejeli odlok o ustanovitvi Skupne notranje revizijske službe Jesenice. Nekaj županov Zgornje Gorenjs...

Avtomobilizem / torek, 8. januar 2008 / 07:00

Revoz z rekordom

Konec leta so v Renaultovi novomeški tovarni izdelali 200 tisoč avtomobilov.

Prosti čas / torek, 8. januar 2008 / 07:00

POP TV odgovarja

Boste res do marca ukinili 'As ti tud not padu!?'? Zakaj? »Običajno je, da gre domača produkcija na počitnice dvakrat na leto, se pravi poleti in v začetku leta (januar-februar)...