Mladi tekmovalci Kolesarskega kluba Kranj so pripravljeni za start na jubilejni dirki Po Sloveniji. Na sliki so (od leve proti desni): serviser Tomaž Špendov, Matej Drinovec, Jaka Primožič, Martin Lavrič, Luka Čotar, Nik Čemažar in trener Matjaž Zevnik.

Gorenjci pogumno na dirko

Na letošnji 25. dirki Po Sloveniji se obeta obračun številnih domačih in tujih kolesarskih zvezdnikov, med njimi pa bodo v ekipi slovenske reprezentance vozili tudi mladi upi Kolesarskega kluba Kranj, ki jih bo vodil Matjaž Zevnik.

Kranj – Z začetkom prve etape v Lendavi se bo jutri začela jubilejna, 25. kolesarska dirka Po Sloveniji. Prva etapa se bo končala po 159 kilometrih v Murski Soboti. Četrtkova druga etapa bo potekala od Maribora do Rogaške Slatine in bo dolga dobrih 152 kilometrov. Sledila bo tretja etapa, ki se bo v petek začela v Slovenskih Konjicah in po dobrih 175 kilometrih končala na celjskem gradu.

Kraljevska etapa dirke bo v soboto, ko bo dirka večino časa potekala po Gorenjski. Četrta etapa se bo namreč ob 11. uri začela v Ljubljani, nato pa se bodo prek Medvod kolesarji pripeljali na Gorenjsko. Okoli 11.40 jih bodo navijači lahko pozdravili v Škofji Loki, pol ure kasneje pa bodo že v Kranju. Prek Kokrice, Britofa, Brnika in Cerkelj bodo pot nadaljevali do Kokre in se povzpeli na Jezersko. Od tam bodo čez Pavličevo sedlo prikolesarili v Logarsko dolino, nato pa pa prek Volovljeka do Stahovice in Kamnika, kjer jih bo moč na cilju na Glavnem trgu pozdraviti okoli 15. ure. Dirka se bo tradicionalno končala na Dolenjskem, kjer bo v nedeljo potekal 21,5 kilometra dolg kronometer od Trebnjega do Novega mesta. Letos je namreč na sporedu kar pet etap, skupaj pa bodo morali kolesarji prevoziti dobrih 664 kilometrov.

Odlična zasedba

Letošnja dirka Po Sloveniji bo ena izmed najmočnejših postaj serije UCI Europe Tour, saj bo na njen nastopilo kar devet ekip s statusom World Tour, pet profesionalnih kontinentalnih ekip, sedem kontinentalnih ekip ter reprezentanca Slovenije.

Končna štartna lista bo potrjena tik pred dirko, saj se ekipe pogosto zelo pozno odločajo, kdo bo nastopil in s kakšno taktiko bodo dirkali. Je pa že jasno, da bo zmago iz sezone 2017 branil Poljak Rafal Majka. Na seznamu prvokategornikov so še Primož Roglič, Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan, Matej Mohorič, Luka Mezgec in Jani Brajkovič.

Kranjčani v reprezentančnih dresih

Medtem ko v ožji krog favoritov na dirki ali vsaj na kateri od etap sodita tudi izkušena Gorenjca Matej Mohorič (Bahrain-Merida) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), pa se bodo pred domačimi navijači skušali izkazati tudi mladi gorenjski upi, ki jih bo v reprezentanci Slovenije vodil kranjski strateg Matjaž Zevnik.

»V klubu imamo mlado ekipo, ker pa fantje vse bolj aktivno dirkajo, sem z dosedanjim potekom sezone lahko zadovoljen. Že četrto leto bomo na dirki Po Sloveniji nastopali kot reprezentanca. Poleg naših tekmovalcev Nika Čemažarja, Jaka Primožiča, Mateja Drinovca, Martina Mavriča in Luka Čotarja bosta v ekipi še Matic Veber iz KK Bled in Marko Pavlič iz ekipe Meblo Jogi,« je povedal Zevnik.

»Progo smo si ogledali, za cilj pa smo si zastavili kakšno uvrstitev med prvih deset in da se izkažemo na katerem od begov. Nekateri v ekipi smo pripravljeni bolj za ravne prve etape, drugi pa na gorske,« je povedal kapetan reprezentančne ekipe Luka Čotar, na katerega prav gotovo računa trener Matjaž Zevnik.

»Ne glede na to, da bo letos konkurenca najmočnejša v 25 letih, bomo šli pogumno na dirko. Dirkali bomo sproščeno, nimamo česa izgubiti, lahko pa presenetimo. Fantje so motivirani in upamo, da bomo prijetno presenetili. To pomeni, da se bo na kateri od etap kdo uvrstil med prve tri, zadovoljen pa bom tudi, če se bo eden od naših v končnem razpletu uvrstil med prvih dvajset,« je povedal direktor in trener Kolesarskega kluba Kranj Matjaž Zevnik, ki dobro pozna nekdanjega člana kluba Mateja Mohoriča, ki tudi sedaj še večkrat trenira s kranjskim moštvom. »Na dirki po Italiji je pokazal, da je odlično pripravljen, na domači dirki pa bo marsikaj odvisno od tega, kakšno vlogo bo imel v ekipi. Če bo dobil proste roke, bo to zagotovo izkoristil,« je tudi povedal Zevnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 12. april 2022 / 06:59

Na Bledu odprli medgeneracijski center

V nedeljo, 10. aprila, so na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Bled slavnostno odprli Medgeneracijski center Vezenine Bled, hkrati so podelili tudi občinska priznanja.

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.