Idrijski žlikrof so predstavili Tomaž, Tilen in Valerija.

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, zgodbo povezovanja, samozavesti in ponosa.

Vila Podvin stoji na posestvu Podvin, ki se omenja v dokumentih že v 14. stoletju. V preteklosti je bila to grajska konjušnica in leta 1968 so jo preuredili v Restavracijo Podvin s sobami. Slovesno so jo odprli 1. junija 1968 pod vodstvom Milana Špilaka, leta 2013, 45 let kasneje – ravno tako 1. junija – pa je ekipa Podvina pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina in Marcele Klofutar odprtje po dveh letih, kar je bila »podvinska štala« zaprta, ponovilo. Takrat je bilo to kar pogumno dejanje. Restavracija je bila sicer vedno znana po odlični kuhinji in vitražih, ki jih je oblikoval slikar Stane Kregar. Tradicija se je nadaljevala, nova pogonska sila, tokrat Vile Podvin, je stopila tudi na pot povezovanja: z radovljiškimi restavracijami v Okuse Radol'ce, z lokalnimi dobavitelji, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici, s CUDV Radovljica, kjer ustvarjajo keramiko, na kateri so postrežene podvinske jedi nove slovenske kuhinje … V Vili gostijo pesnike in pisatelje, zanimive kulinarične dogodke, so del kulinaričnega združenja JRE.

Rojstni dan so praznovali kar dva dni: v soboto s tržnico, na kateri je za glasbeno vzdušje skrbel citrar Dejan Praprotnik, pozornost pa je pri obiskovalcih vzbujala stojnica z idrijskimi žlikrofi. V Idriji imajo 25. avgusta praznik žlikrofov; o njih in recepturi so lahko obiskovalci veliko izvedeli, pa tudi pokusili so jih lahko. Matjaž Jelovčan iz Gostišča Barbara pa je z veseljem razložil, kako je nastal sladki idrijski žlikrof – čokoladen, s sladkim nadevom, narejen po motivu žlikrofa iz Idrije. Da se je idejna zamisel uresničila, je trajalo kar leto dni.

Nedelja je bila v Vili slavnostna. Na podvinskem vrtu so organizirali popoldne s prijatelji: vinarjem Stojanom Ščurkom, Ireno Fonda in Špelo Marinko ter piranskim brancinom, Matjažem Erzarjem in njegovim svetom salam. Svečano kosilo pa so zaupali znanim kuharskim mojstrom: Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu, že omenjenemu Matjažu Erzarju, Marku Pavčniku in seveda domačemu mojstru Urošu Štefelinu. V šesthodnem meniju je vsak kuharski mojster pripravil eno jed, godalci iz Primorske, ki slišijo na ime Podokničarji, so skrbeli za glasbo v uvodnem delu, potem pa so kulturno dogajanje nadgradili nastop MPZ Triglav Lesce Bled ter mladi pevci Glasbenega studia Osminka – Tim Vogelnik, Ema Štefelin in Nina Dovžan Perovič. Najpogumnejši gostje so celo zaplesali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 20. julij 2015 / 13:01

V boj z morskimi psi

Lokostrelka Toja Černe, ki je na univerzijadi v Južni Koreji osvojila srebrno odličje, se v boj za medaljo odpravlja tudi na Dansko.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 29. november 2017 / 18:24

Na derbiju največ besed o sodniku

Lokalni derbi v prvi nogometni ligi med Triglavom in Domžalami so z nič proti ena dobile Domžale, potem ko je s svojimi odločitvami veliko prahu dvignil sodnik Robert Ponis.

Šport / sreda, 29. november 2017 / 18:23

Tesna zmaga Ločanov

Škofja Loka – Rokometaši so v Ligi NLB odigrali tekme 11. kroga. Ekipa Urbanscape Loka je gostovala pri Krki in po izenačenem boju zmagala za gol. Bilo je 30 : 31 (17 : 16). Aleks Kavčič je zadel d...

Rekreacija / sreda, 29. november 2017 / 18:22

Prehrana po TKM (XII. del)

Kdaj je prijetneje plavati v morju, avgusta ali decembra? Verjetno se strinjamo, da avgusta, ko je voda topla, nas prijetno greje sonce, skratka idealne razmere za to aktivnost. Decembra, ko sta vo...

Nasveti / sreda, 29. november 2017 / 18:21

Bliža se december

Še malo, pa bomo zopet tam, kjer je najbolj noro, v decembru. V nedeljo pregledujem koledar za naslednji teden in ugotovim, da imam vsak dan v tednu eno stvar popoldne. V službi, nastopi otrok, pri...

Mularija / sreda, 29. november 2017 / 18:21

Dežela maket

V Hiši čez cesto na Miljah 11 ostajajo aktivni – tako so pripravili barvito Deželo maket, kjer tako otroci kot tudi ostali mladi po srcu lahko preko maket spoznajo svet železnic, živahni utrip luna...