Idrijski žlikrof so predstavili Tomaž, Tilen in Valerija.

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, zgodbo povezovanja, samozavesti in ponosa.

Vila Podvin stoji na posestvu Podvin, ki se omenja v dokumentih že v 14. stoletju. V preteklosti je bila to grajska konjušnica in leta 1968 so jo preuredili v Restavracijo Podvin s sobami. Slovesno so jo odprli 1. junija 1968 pod vodstvom Milana Špilaka, leta 2013, 45 let kasneje – ravno tako 1. junija – pa je ekipa Podvina pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina in Marcele Klofutar odprtje po dveh letih, kar je bila »podvinska štala« zaprta, ponovilo. Takrat je bilo to kar pogumno dejanje. Restavracija je bila sicer vedno znana po odlični kuhinji in vitražih, ki jih je oblikoval slikar Stane Kregar. Tradicija se je nadaljevala, nova pogonska sila, tokrat Vile Podvin, je stopila tudi na pot povezovanja: z radovljiškimi restavracijami v Okuse Radol'ce, z lokalnimi dobavitelji, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici, s CUDV Radovljica, kjer ustvarjajo keramiko, na kateri so postrežene podvinske jedi nove slovenske kuhinje … V Vili gostijo pesnike in pisatelje, zanimive kulinarične dogodke, so del kulinaričnega združenja JRE.

Rojstni dan so praznovali kar dva dni: v soboto s tržnico, na kateri je za glasbeno vzdušje skrbel citrar Dejan Praprotnik, pozornost pa je pri obiskovalcih vzbujala stojnica z idrijskimi žlikrofi. V Idriji imajo 25. avgusta praznik žlikrofov; o njih in recepturi so lahko obiskovalci veliko izvedeli, pa tudi pokusili so jih lahko. Matjaž Jelovčan iz Gostišča Barbara pa je z veseljem razložil, kako je nastal sladki idrijski žlikrof – čokoladen, s sladkim nadevom, narejen po motivu žlikrofa iz Idrije. Da se je idejna zamisel uresničila, je trajalo kar leto dni.

Nedelja je bila v Vili slavnostna. Na podvinskem vrtu so organizirali popoldne s prijatelji: vinarjem Stojanom Ščurkom, Ireno Fonda in Špelo Marinko ter piranskim brancinom, Matjažem Erzarjem in njegovim svetom salam. Svečano kosilo pa so zaupali znanim kuharskim mojstrom: Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu, že omenjenemu Matjažu Erzarju, Marku Pavčniku in seveda domačemu mojstru Urošu Štefelinu. V šesthodnem meniju je vsak kuharski mojster pripravil eno jed, godalci iz Primorske, ki slišijo na ime Podokničarji, so skrbeli za glasbo v uvodnem delu, potem pa so kulturno dogajanje nadgradili nastop MPZ Triglav Lesce Bled ter mladi pevci Glasbenega studia Osminka – Tim Vogelnik, Ema Štefelin in Nina Dovžan Perovič. Najpogumnejši gostje so celo zaplesali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 25. november 2008 / 07:00

Pasti igralništva, Mamona in Marsa (boga vojne)

Že v času, ko je graščina Drnča še služila Psihiatrični bolnišnici v Begunjah, so nastajali načrti, da bi postala samostojna ustanova, ki bi ne bila namenjena boleznim, ampak raznovrstnim stiskam sodo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 7. junij 2018 / 20:55

Brez odškodnine za rušenje

Janez Tičar in Marko Bogataj na sodišču od Darsa in države nista iztožila skoraj 400 tisoč evrov.

Kranjska Gora / četrtek, 7. junij 2018 / 20:54

Urejajo prometne režime

Parkiranje v središču Kranjske Gore bo še naprej brezplačno, a časovno omejeno, v Jasni bo za parkiranje treba plačati. Do začetka glavne poletne turistične sezone bodo uredili tudi parkirišče v Zelen...

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:53

Peljali bi jih v Avstrijo

Letošnje Srečanje turističnih društev obvodnih krajev Slovenije je bilo v Zbiljah. Udeležilo se ga je več kot štiristo prostovoljcev in turističnih zanesenjakov iz vse Slovenije.

Razvedrilo / četrtek, 7. junij 2018 / 20:52

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, z...

Nasveti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:51

Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami....