Idrijski žlikrof so predstavili Tomaž, Tilen in Valerija.

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, zgodbo povezovanja, samozavesti in ponosa.

Vila Podvin stoji na posestvu Podvin, ki se omenja v dokumentih že v 14. stoletju. V preteklosti je bila to grajska konjušnica in leta 1968 so jo preuredili v Restavracijo Podvin s sobami. Slovesno so jo odprli 1. junija 1968 pod vodstvom Milana Špilaka, leta 2013, 45 let kasneje – ravno tako 1. junija – pa je ekipa Podvina pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina in Marcele Klofutar odprtje po dveh letih, kar je bila »podvinska štala« zaprta, ponovilo. Takrat je bilo to kar pogumno dejanje. Restavracija je bila sicer vedno znana po odlični kuhinji in vitražih, ki jih je oblikoval slikar Stane Kregar. Tradicija se je nadaljevala, nova pogonska sila, tokrat Vile Podvin, je stopila tudi na pot povezovanja: z radovljiškimi restavracijami v Okuse Radol'ce, z lokalnimi dobavitelji, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici, s CUDV Radovljica, kjer ustvarjajo keramiko, na kateri so postrežene podvinske jedi nove slovenske kuhinje … V Vili gostijo pesnike in pisatelje, zanimive kulinarične dogodke, so del kulinaričnega združenja JRE.

Rojstni dan so praznovali kar dva dni: v soboto s tržnico, na kateri je za glasbeno vzdušje skrbel citrar Dejan Praprotnik, pozornost pa je pri obiskovalcih vzbujala stojnica z idrijskimi žlikrofi. V Idriji imajo 25. avgusta praznik žlikrofov; o njih in recepturi so lahko obiskovalci veliko izvedeli, pa tudi pokusili so jih lahko. Matjaž Jelovčan iz Gostišča Barbara pa je z veseljem razložil, kako je nastal sladki idrijski žlikrof – čokoladen, s sladkim nadevom, narejen po motivu žlikrofa iz Idrije. Da se je idejna zamisel uresničila, je trajalo kar leto dni.

Nedelja je bila v Vili slavnostna. Na podvinskem vrtu so organizirali popoldne s prijatelji: vinarjem Stojanom Ščurkom, Ireno Fonda in Špelo Marinko ter piranskim brancinom, Matjažem Erzarjem in njegovim svetom salam. Svečano kosilo pa so zaupali znanim kuharskim mojstrom: Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu, že omenjenemu Matjažu Erzarju, Marku Pavčniku in seveda domačemu mojstru Urošu Štefelinu. V šesthodnem meniju je vsak kuharski mojster pripravil eno jed, godalci iz Primorske, ki slišijo na ime Podokničarji, so skrbeli za glasbo v uvodnem delu, potem pa so kulturno dogajanje nadgradili nastop MPZ Triglav Lesce Bled ter mladi pevci Glasbenega studia Osminka – Tim Vogelnik, Ema Štefelin in Nina Dovžan Perovič. Najpogumnejši gostje so celo zaplesali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 4. junij 2018 / 10:24

Želijo si novih članov

Zgornja Bela – Koronarno društvo Gorenjska je v sodelovanju z Občino Preddvor in Javnim zavodom za turizem Preddvor v dvorani doma na Zgornji Beli organiziralo predavanje z naslovom Zdravje srca in...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:21

Trener in kapetan hokejistov ostajata na Jesenicah

Iz jeseniškega hokejskega kluba so sporočili, da so pred novo sezono podpisali novi pogodbi s trenerjem Gabrom Glavičem in kapetanom Gašperjem Glavičem, nove pogodbe pa že podpisujejo tudi z drugimi i...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:18

Razvijajo rešitve za e-kolesa

Na enem največjih in najpomembnejših kolesarskih sejmov na svetu Eurobike, ki seznanja z najnovejšimi trendi na področju kolesarstva, se je predstavilo tudi sedem slovenskih podjetij, med njimi Domel.

GG Plus / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:14

Strah je bil neopisljiv

Letos mineva petdeset let od prve slovenske alpinistične odprave v kalifornijski El Capitan. V Slovenskem planinskem muzeju so odpravi na čast 8. julija pripravili muzejsko razstavo in večer, na kater...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:12

Normalizirano stanje Zelencev

V lanskem letu je izrazita poletna suša negativno vplivala na kranjskogorski naravni rezervat Zelenci, vendar so se, kot ugotavljajo strokovnjaki, razmere letos izboljšale, stanje pa se je vrnilo v no...

Jesenice / ponedeljek, 17. julij 2023 / 18:26

Obnova najbolj dotrajanih jeseniških ulic

Na Jesenicah se zaključuje obnova dveh najbolj dotrajanih ulic v mestu, Kejžarjeve in Delavske ulice.