Piškoti za deževne dni
Takšno vreme, kot je zadnje obdobje, zna na nas vplivati skorajda depresivno, saj ni dneva brez deževne plohe. Zakaj se ne bi razvedrili in spekli nekaj piškotov? Med peko nam ne bo treba gledati skozi okno žalostnega vremena, bližnji pa se tudi ne bodo pritoževali nad sveže pečenimi piškoti.
Za pripravo maslenih brizganih piškotov potrebujemo: pol kg gladke bele moke, 350 g masla, 100 g sladkorja v prahu, 2 jajci, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici mleka, marmelado za nadev.
Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. V posodo narežemo zmehčano maslo in ga z mešalnikom penasto umešamo. Med stalnim mešanjem mu postopoma dodajamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in sol. Dodamo še jajci in dve žlici mleka. Nato med mešanjem dodajamo še moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. S pripravljenim testom napolnimo testomat z zvezdastim nastavkom ali dresirno vrečko, če testomata nimamo. Piškote brizgamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici na 180 °C približno 10 minut oz. toliko dolgo, da se piškoti zlato rjavo zapečejo. Pečene piškote ohladimo in jih na spodnji strani namažemo z marmelado ter jih zlepimo po dva skupaj. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Pomembno je, da so nekaj ur pred peko vse sestavine na sobni temperaturi.
Za kakavove rogljičke s kokosom potrebujemo: 350 g moke, 300 g masla, 1 jajce, 1 žlico kakava, 100 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, ščepec soli. Za preliv: 150 g jedilne čokolade, 50 g masla, 1 skodelico kokosove moke.
Moko presejemo ter ji primešamo kakav, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Iz ohlajenega testa oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Rogljičke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Za preliv nad vodno kopeljo raztopimo čokolado in maslo. Konice piškotov pomakamo v raztopljen čokoladni preliv in jih nato povaljamo po kokosovi moki.