Piškoti za deževne dni

Takšno vreme, kot je zadnje obdobje, zna na nas vplivati skorajda depresivno, saj ni dneva brez deževne plohe. Zakaj se ne bi razvedrili in spekli nekaj piškotov? Med peko nam ne bo treba gledati skozi okno žalostnega vremena, bližnji pa se tudi ne bodo pritoževali nad sveže pečenimi piškoti.

Za pripravo maslenih brizganih piškotov potrebujemo: pol kg gladke bele moke, 350 g masla, 100 g sladkorja v prahu, 2 jajci, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici mleka, marmelado za nadev.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. V posodo narežemo zmehčano maslo in ga z mešalnikom penasto umešamo. Med stalnim mešanjem mu postopoma dodajamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in sol. Dodamo še jajci in dve žlici mleka. Nato med mešanjem dodajamo še moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. S pripravljenim testom napolnimo testomat z zvezdastim nastavkom ali dresirno vrečko, če testomata nimamo. Piškote brizgamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici na 180 °C približno 10 minut oz. toliko dolgo, da se piškoti zlato rjavo zapečejo. Pečene piškote ohladimo in jih na spodnji strani namažemo z marmelado ter jih zlepimo po dva skupaj. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Pomembno je, da so nekaj ur pred peko vse sestavine na sobni temperaturi.

Za kakavove rogljičke s kokosom potrebujemo: 350 g moke, 300 g masla, 1 jajce, 1 žlico kakava, 100 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, ščepec soli. Za preliv: 150 g jedilne čokolade, 50 g masla, 1 skodelico kokosove moke.

Moko presejemo ter ji primešamo kakav, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Iz ohlajenega testa oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Rogljičke pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Za preliv nad vodno kopeljo raztopimo čokolado in maslo. Konice piškotov pomakamo v raztopljen čokoladni preliv in jih nato povaljamo po kokosovi moki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 7. avgust 2024 / 22:25

Upokojil se je Uroš

Konec junija se je upokojil kranjski poklicni gasilec Uroš Valič, ki je skoraj 36 let svoje poklicne poti posvetil gasilstvu in pomoči ljudem. Sodelavce in dinamično delo bo pogrešal, vendar mu dolgča...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Še četrta pot do telefonskega imenika

Ljubljana - V torek so na Telekomu Slovenije predstavili nov univerzalni Telefonski imenik Slovenije 2008, ki so ga kot izdajatelj pripravili v podjetju Teledat. V novem imeniku...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Adriina pilotska šola dobila nov simulator

Brnik - V sredo so v Letalski šoli Adrie Airways predstavili javnosti novo pridobitev – nov simulator letenja, ki šolo uvršča med najprepoznavnejše v Evropi. Adria Airways je ust...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

DHL odprl nov terminal

Brnik - V sredo so na Letališču Jožeta Pučnika odprli nov operacijski terminal DHL, kjer se bodo odslej na skupni lokaciji odvijale aktivnosti dveh DHL-ovih enot v Sloveniji. Po no...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Priznanja za gorenjske kmetije

V akciji Živimo s podeželjem so priznanje prejele družine Pintar iz Zgornje Sorice, Tušek iz Rovt v Selški dolini in Potočnik z Brezij.

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Prag ne sme biti previsok

Ljubljana - Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavilo stališča do predvidenih sprememb zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, hkra...