Marko Pavčnik v družbi kolegija hotela Astoria Bled

Čokoladni jedilnik

Neke vrste uvod v priljubljeni Festival čokolade v Radovljici predstavlja tudi večerja v Vili Podvin, na kateri je pomembna sestavina jedi čokolada. Letos je festival obiskala tudi čokoladna kraljica.

Tako smo v petek zvečer v družbi treh izjemnih slovenskih chefov, tudi članov združenja JRE, lahko okušali čokoladne Alpe, Primorje in Štajersko. Gostitelj chef Uroš Štefelin je tokrat pripravil jed, kjer so si na krožniku podali roke srna, medved in kakavova zrna. Njegova je bila še čokoladna sladica in tu smo si vseh pet prstov obliznili tudi zaradi sladoleda iz kisle smetane. Goste pa je najprej pozdravila njegova tepka: tepkina sladko-slana čokoladna pralina z gosjimi jetri ob spremljavi kozarca rose penine znamke Silveri šefa restavracije Pikol Tadeja Gašparina. Tadej je na večerji sodeloval tudi kot chef in predstavil dva res posebna krožnika, na katerih so novi okusi ustvarjali ugodje in istočasno porajali kup vprašanj. V osnovi je namreč spajal okuse morja s čokolado oziroma kakavovimi zrni. Krožnika: carpaccio iz gamberov s čokolado, pomarančno olje, suho cvetje in hrustljav krompirjev pire ter jakobova pokrovača v čokoladni tempuri z rdečo peso in kakavovimi zrni. Tako preprosto, a tako zapleteno.

Tretjega sodelujočega chefa pri večerji pa poznamo tudi s televizije. Včasih se kdo celo pošali, da je graščak iz Laškega. Marko Pavčnik je namreč šef restavracije Pavus na Gradu Tabor. Njemu so na čokoladnem jedilniku zaupali juho. Uporabil je 15 divjih zelišč, dodal kakavov raviol s telečjim priželjcem. Zame je bila to najokusnejša jed večera. Sicer slasten, a precej močnih okusov je bil tudi njegov zelenjavni krožnik s cvetačo, tartufi, kakavom in lešniki. Za zaključek večerje pa je na mizo prišla še čokoladna pregreha v obliki tablice Martine in Sebastjana Kalinška. Tokrat h krožnikom niso ponudili samo vinske spremljave, temveč tudi gin, rum in konjak.

Nasmejano 26-letno Manco Mlakar Willewaldt iz Lesc pa smo v soboto srečali na Festivalu čokolade v Radovljici v vlogi čokoladne kraljice. Sicer brez krone, a odeto v kombinacijo različnih rjavih odtenkov in oblik tekstila, za kar so poskrbele dijakinje Srednje šole za oblikovanje iz Maribora s pomočjo mentorice Cvetke Hojnik. Lani je festival gostil čokoladno modno revijo, letos ne, na radovljiški sladki festival se vrača drugo leto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 17. maj 2023 / 09:44

Podpore za nakup strojev

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob koncu aprila objavilo javni razpis, s katerim namenja 15 milijonov evrov za sofinanciranje nakupa kmetijske mehanizacije za spravilo...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Odgovori na vprašanje in pobude

(Iz gradiva za sejo občinskega sveta)

Splošno / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Skrbijo za lepe rože in vrtove

S cvetjem in zelenjem so polepšali poletni vsakdan na Plavžu.

Splošno / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Jeseniška gradbišča

Na parkirnem prostoru jeseniškega pokopališča na Blejski Dobravi hitijo z gradbenimi deli. Uredili bodo odvodnjavanje s parkirnega prostora, asfaltirali celot...

Splošno / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Na Hrušici bo 12 novih stanovanj

Na Hrušici gradijo nov stanovanjski blok. V njem bo 12 neprofitnih stanovanj. Sedem bo dvosobnih velikosti od 50 do 65 kvadratnih metrov, preostala bodo enosobna in garsonjere. Investitor gradnje...

Splošno / sobota, 20. oktober 2007 / 07:00

Na Hrušici odlično obvladajo gasilske veščine

Pri Prostovoljnem gasilskem društvu Hrušica se lahko od stoletnega jubileja naprej pohvalijo z vedno novimi uspehi in dosežki. Temeljito so obnovili dom, dobili novo sodobno gasilsko vozilo,...