Pred vhodom v rastlinjake podjetja Lušt

V Prekmurju je luštno

Kako ne, saj smo spoznali urejene kraje, prijazne ljudi in dobre jedi ter zanimive običaje.

Takoj ko smo prečkali reko Muro prek najdaljšega mostu v Sloveniji, smo zavili desno proti Beltincem in naprej po stari cesti proti Lendavi. Najprej smo se ustavili v Odrancih. Na začetku lepo urejenega naselja so vaščani zgradili zanimivo cerkev Svete trojice. Za cerkev, ki ima osmerokoten tloris, je načrte zrisal Plečnikov učenec Janez Valentinčič. Gradbena dela je vodil župnik Lojze Kozar, sicer velik ljubitelj glasbe, pisatelj, ljudski godec, navdušen kolesar in vsestranski kulturni delavec. V cerkvi, ki jo krasijo freske akademskega slikarja Staneta Kregarja, smo tudi zapeli.

Potem smo se odpeljali v Malo Polano, kjer smo si ogledali zadrugo Pomelaj. Pred leti je občina kupila opustošeno domačijo z željo, da na njej začnejo turistično dejavnost. Gospa Dragica nam je povedala, kako je zadruga organizirana in kako tržijo svoje izdelke. Razložila nam je tudi, da je pomelaj sicer kmet, ki nese moko v mlin. Izvedeli smo, da se v zadrugi trudijo gojiti avtohtono vrsto prekmurske koruze trdinke in na močvirnem predelu sadijo vrbje za šibe. Koruzno ličje, ki ga imenujejo bilje, in šibje, ki ima glede na čas rezanja in obdelave veliko različnih odtenkov, spreminjajo v različne uporabne predmete. Gospe Mariji sta nam pokazali, kako so včasih iz šibja pletli košare in kako iz ličkanja spletejo cekar. Sledila je še degustacija domačih jedi in peciva.

Nato smo se odpeljali v Veliko Polano in se sprehodili skozi središče naselja. Ogledali smo si park štorkelj in rojstno hišo Miška Kranjca. V Domu starejših Danijela Halasa so nam pripravili okusen prekmurski bograč in ob kavi zapeli nekaj prekmurskih pesmi.

Po kosilu smo odšli še v Renkovce in si ogledali nasade paradižnika podjetja Lušt. Da ne bi okužili paradižnika, so nam razdelili zaščitne obleke in nas obuli v plastične vrečke. V povsem prenovljenem rastlinjaku, ki je namenjen samo za oglede, nam je »Luštna« vodička Nika povedala veliko skrivnosti gojenja paradižnika. Naravnost osupljivi pa so podatki o velikosti Luštovih rastlinjakov. Nasadi so namreč veliki za 18 nogometnih igrišč, v njih je okrog 320 tisoč sadik paradižnika, ki bi postavljene v vrsto dosegle petdeset kilometrov.

Deset tednov stare sadike zasadijo v sredini januarja v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken. V rastlinjaku sadike rastejo 11 mesecev in zrastejo od devet do enajst metrov. Zaradi konstantne temperature in vlage lahko torej skoraj ves ta čas iz nje pridobivajo paradižnik. Za ogrevanje v rastlinjakih uporabljajo geotermalno vodo iz bližnje vrtine.

Paradižnike oprašuje 120 tisoč aktivnih čmrljev, ki tedensko oprašijo dobrih 1,5 milijona cvetov. Čmrlje – in ne na primer čebele ali ose – uporabljajo zato, ker imajo daljše rilce od čebel in zaradi tega lažje dostopajo do plodovnice. Čmrlji imajo tudi daljšo življenjsko dobo od čebel.

Po ogledu smo lahko paradižnik tudi pokusili, nekaj pa so nam ga prijazni gostitelji tudi podarili. In ni lepšega za Gorenjca, kot če mu kdo kaj podari. Tako smo se zadovoljni vračali domov z željo, da se v te kraje še vrnemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 24. november 2006 / 06:00

Za naložbe 2,5 milijarde tolarjev

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je ta teden kmetijskim gospodarstvom izdala odločbe o dodelitvi sredstev za naložbe, ki jih bodo morali končati do...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...