Piščančji ragu in ovseni piškoti

Piščančji ragu z bučkami in šampinjoni so zdrava in odlična ideja za hitro kosilo, ovseni piškoti pa nepogrešljiv dodatek k malici.

Za pripravo piščančjega raguja potrebujemo: 0,5 kg piščančjih prsi, 0,5 kg šampinjonov, 1 večjo ali 2 manjši bučki, 3 stroke česna, dva ščepca soli, dva ščepca mlete paprike, 2 žlici olja.

Piščančje prsi operemo, osušimo, narežemo na kocke ter jih posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Česen olupimo in nasekljamo. Bučko in šampinjone operemo. Bučke narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe. V posodi segrejemo olje in na njem popečemo piščančje meso. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo šampinjone in nato še bučko. Vse skupaj premešamo, pražimo 5 minut, pokrijemo s pokrovko in kuhamo še od 10 do 15 minut.

Nasvet: Piščančji ragu postrežemo zraven riža, testenin, krompirja ali h kateri drugi prilogi.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 100 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 80 g rozin, 1 pecilni prašek, 1 jajce za premaz, pest ovsenih kosmičev za posip, marmelada ali čokoladni namaz za polnilo.

V mešalnik stresemo ovsene kosmiče, polnozrnato moko, sladkor in vanilin sladkor, pecilni prašek, sol in rozine. Priklopimo mešalnik in mešamo toliko časa, da se sestavine premešajo, rozine pa nekoliko razdrobijo. Dodamo jajci in na kose narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pomokani površini in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo kroge ali kakšne druge like. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V posodici z vilicami stepemo jajce za premaz in z njim premažemo piškote. Čez enakomerno posujemo ovsene kosmiče. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Ko se piškoti nekoliko ohladijo, jih na spodnjem delu premažemo z marelično marmelado ali čokoladnim namazom ter ju po dva zlepimo skupaj.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi katero drugo moko (npr. klasično pšenično), vendar polnozrnata moka da skupaj z ovsenimi kosmiči prav poseben prijeten okus, poleg tega pa poskrbimo še za bolj polnovredne piškote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 9. december 2011 / 07:00

Zdravo je biti Res Nullius

Ena izmed najboljših slovenskih rokovskih skupin Res Nullius iz Velenja se je podala na koncertno turnejo, na kateri predstavljajo svoj novi album Prekletih bazar.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Razmejitve v času

Preprosto povedano – živeti sedaj. Nekatere ljudi zanese v sanjarjenje. Ure in ure so sposobni sanjariti, kako bi bilo, če bi bilo, in kdaj bo tako. Dokler nas to ne ovira pri opravljanju dnevnih o...

Razvedrilo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Sto let Nabrnikove Mance

Marijana Rogelj, po domače Nabrnikova Manca, iz Potoč pri Preddvoru je v nedeljo, 21. februarja 2016, dopolnila častitljivih sto let.

Gospodarstvo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:21

Posek iz sanitarnih razlogov

Lastniki gozdov so lani skoraj dve tretjini lesa posekali zaradi žledoloma in lubadarja.

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:18

Mamuti potujejo v Kanado

Hokejski veterani iz kranjske ekipe HK Mamut bodo aprila zastopali Slovenijo na svetovnem prvenstvu veteranov v kanadskem Windsorju, v ekipi pa bo tudi nekdanja hokejistka ženske lige NHL v Kanadi Ves...

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:17

Nazaj v »kvihtalnice«

Pozimi ni moč srečati ptic in starih ljudi. V redu, sem in tja vidiš kako vrano, ki sameva na goli zamrznjeni veji in se dere, da bi vedeli, da še živi. In če si zgoden, boš pri cerkvi sre...