Piščančji ragu in ovseni piškoti

Piščančji ragu z bučkami in šampinjoni so zdrava in odlična ideja za hitro kosilo, ovseni piškoti pa nepogrešljiv dodatek k malici.

Za pripravo piščančjega raguja potrebujemo: 0,5 kg piščančjih prsi, 0,5 kg šampinjonov, 1 večjo ali 2 manjši bučki, 3 stroke česna, dva ščepca soli, dva ščepca mlete paprike, 2 žlici olja.

Piščančje prsi operemo, osušimo, narežemo na kocke ter jih posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Česen olupimo in nasekljamo. Bučko in šampinjone operemo. Bučke narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe. V posodi segrejemo olje in na njem popečemo piščančje meso. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo šampinjone in nato še bučko. Vse skupaj premešamo, pražimo 5 minut, pokrijemo s pokrovko in kuhamo še od 10 do 15 minut.

Nasvet: Piščančji ragu postrežemo zraven riža, testenin, krompirja ali h kateri drugi prilogi.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 100 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 80 g rozin, 1 pecilni prašek, 1 jajce za premaz, pest ovsenih kosmičev za posip, marmelada ali čokoladni namaz za polnilo.

V mešalnik stresemo ovsene kosmiče, polnozrnato moko, sladkor in vanilin sladkor, pecilni prašek, sol in rozine. Priklopimo mešalnik in mešamo toliko časa, da se sestavine premešajo, rozine pa nekoliko razdrobijo. Dodamo jajci in na kose narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pomokani površini in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo kroge ali kakšne druge like. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V posodici z vilicami stepemo jajce za premaz in z njim premažemo piškote. Čez enakomerno posujemo ovsene kosmiče. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Ko se piškoti nekoliko ohladijo, jih na spodnjem delu premažemo z marelično marmelado ali čokoladnim namazom ter ju po dva zlepimo skupaj.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi katero drugo moko (npr. klasično pšenično), vendar polnozrnata moka da skupaj z ovsenimi kosmiči prav poseben prijeten okus, poleg tega pa poskrbimo še za bolj polnovredne piškote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Gradijo mostove prijateljstva

Učenci Osnovne šole Simona Jenka Kranj so obiskali poljske sovrstnike.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:46

Kolesarska povezava Škofja Loka–Virmaše

Škofjeloški in kranjski župan, Tine Radinja in Matjaž Rakovec, sta v petek na mejo med občinama prikolesarila. S srečanjem sta uradno odprla kolesarsko povezavo Škofja Loka–Virmaše.

Slovenija / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:31

Želimo živeti v miru

Izrael je v soboto, 7. oktobra, po raketnem napadu in vdoru borcev palestinske oborožene skupine Hamas uradno razglasil vojno stanje. V deželi že osem let živi in dela Jan Zavrl z Jame pri Mavčičah.

Mularija / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:18

Jezikovna tržnica

Ob evropskem dnevu jezikov so na Osnovni šoli Gorje pripravili kulturni dan, ki so ga poimenovali Jezikovna tržnica. Gostili so tujejezične govorce, ki živijo v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:18

Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako o...

Bohinj / četrtek, 19. oktober 2023 / 18:51

Bohinjska hiša odpira vrata

Izpraznjene prostore nekdanjega vrtca v Bohinjski Bistrici namenjajo delavnicam medgeneracijskega centra, ki nosi ime Bohinjska hiša.