Piščančji ragu in ovseni piškoti

Piščančji ragu z bučkami in šampinjoni so zdrava in odlična ideja za hitro kosilo, ovseni piškoti pa nepogrešljiv dodatek k malici.

Za pripravo piščančjega raguja potrebujemo: 0,5 kg piščančjih prsi, 0,5 kg šampinjonov, 1 večjo ali 2 manjši bučki, 3 stroke česna, dva ščepca soli, dva ščepca mlete paprike, 2 žlici olja.

Piščančje prsi operemo, osušimo, narežemo na kocke ter jih posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Česen olupimo in nasekljamo. Bučko in šampinjone operemo. Bučke narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe. V posodi segrejemo olje in na njem popečemo piščančje meso. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo šampinjone in nato še bučko. Vse skupaj premešamo, pražimo 5 minut, pokrijemo s pokrovko in kuhamo še od 10 do 15 minut.

Nasvet: Piščančji ragu postrežemo zraven riža, testenin, krompirja ali h kateri drugi prilogi.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 100 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 80 g rozin, 1 pecilni prašek, 1 jajce za premaz, pest ovsenih kosmičev za posip, marmelada ali čokoladni namaz za polnilo.

V mešalnik stresemo ovsene kosmiče, polnozrnato moko, sladkor in vanilin sladkor, pecilni prašek, sol in rozine. Priklopimo mešalnik in mešamo toliko časa, da se sestavine premešajo, rozine pa nekoliko razdrobijo. Dodamo jajci in na kose narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pomokani površini in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo kroge ali kakšne druge like. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V posodici z vilicami stepemo jajce za premaz in z njim premažemo piškote. Čez enakomerno posujemo ovsene kosmiče. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Ko se piškoti nekoliko ohladijo, jih na spodnjem delu premažemo z marelično marmelado ali čokoladnim namazom ter ju po dva zlepimo skupaj.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi katero drugo moko (npr. klasično pšenično), vendar polnozrnata moka da skupaj z ovsenimi kosmiči prav poseben prijeten okus, poleg tega pa poskrbimo še za bolj polnovredne piškote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 20. november 2012 / 07:00

Ob stoletnici nazdravila s šampanjcem

Škofja Loka - V nedeljo je Polda Možina, po domače pr' Koleri z Dobračeve v Žireh, uradno, včeraj pa s sorodniki in prijatelji v loškem CSS, s pesmijo na ustih praznovala stoti rojstni dan...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 13. julij 2017 / 21:25

Pot pastirskih škratov

Pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki imajo sivo zelene ali sivo rjave lase, so veliki največ štirideset centimetrov, imajo najraje borovnice in masunek, doživijo pa lahko tudi...

Kronika / četrtek, 13. julij 2017 / 21:11

Leskovšku odpravili pripor

Sojenje Dragu Leskovšku, njegovi ženi in soobdolženim domnevne trgovine z ljudmi, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, bo dolgotrajno.

Rekreacija / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Po zlato čipko

Zmagovalec 19. Kolesarske dirke za zlato čipko je Luka Tavčar.

Kultura / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Iz Dolinarjeve kranjske zapuščine

V Galeriji Mestne hiše bo čez poletje na ogled likovno-dokumentarna razstava Lojze Dolinar. Velja za enega najbolj plodovitih slovenskih kiparjev dvajsetega stoletja.

Kranjska Gora / četrtek, 13. julij 2017 / 21:00

Kovaričeva mama

Slavica Robič, po domače Kovaričeva mama, je drugega junija v Gozdu - Martuljku praznovala 103. rojstni dan. Praznovala ga je v domači hiši s svojimi sorodniki, s sinom Marjanom in najbližjimi sosedi.