Obletnice

Na Suhi pri Predosljah bomo celo leto praznovali 730. obletnico prve omembe kraja v pisnih virih. Mala vas, ki je povezana z nastankom gradu Brdo in njihove gospode, živi svoje življenje že stoletja. V prvih pisnih virih je bilo podarjenih 17 hub ali kmetij in podobno število intenzivno obdelanih kmetij je na Suhi še danes. Ledinska ali hišna imena imajo vsaj 500-letno tradicijo in še vedno jih uporabljajo. Svetemu Štefanu, zavetniku konj, je posvečena podružnična cerkev na Suhi. V cerkvi je čudovit zlat oltar Marije z detetom, ki je med najlepšimi na Slovenskem. Življenje v vasi je teklo po zakonitostih letnih časov stoletja. Gasilsko društvo na vasi ima več kot 90 let delovanja in ravno tako pomembna, kot je vloga varovanja pred ognjem, je njegova povezovalna vloga med ljudmi. Tako ima vas izrazito podeželski značaj, ki na robu mestne občine predstavlja pravo posebnost.

Danes prevladuje moderno in intenzivno kmetijstvo, ki je v vseh kazalcih močno nad slovenskim povprečjem. Največje bogastvo slovenskega podeželja pa so ljudje, socialni kapital, ki ljudem na vasi daje občutek povezanosti, odgovornosti do kraja, ljudi, kulture in življenja na vasi. Na vasi je 233 ljudi, od tega jih je polovica članov gasilskega društva. Ljudje so vključeni še v druga društva – kulturna, športna, društvo upokojencev, vaščani so krvodajalci, skrbijo za cerkev, so aktivni člani v Župniji Predoslje. Na vasi še živijo običaji, ki jih v mestu nikoli ni bilo ali jih ni več ali jih obujajo le kot prireditev. Šranga, sprevod Miklavža s svojimi peklenščki, ki hodi od hiše do hiše, vragolije na »smajno« soboto je le nekaj dogodkov, ki jih predvsem mladina še vedno neguje in izvaja. V soboto smo predstavili knjižico, nekakšen zbornik življenja v preteklosti in življenja danes. Vaščanka pravi, da se je v zadnjih petdesetih letih Suha močno spremenila. Mislim, da so to spremembo v vas prinesle ženske, ki so se sem primožile. Znanje je moč.

Celo leto bodo dogodki, ki bodo vaščane povezovali in združevali. Poleg zbornika bodo uredili tablice z ledinskimi imeni, vas se bo s stojnico predstavila v mestu, piknik ob državnem prazniku bo priložnost za srečanje tudi s tistimi vaščani, ki so se odselili drugam. V Kulturnem društvu Predoslje imajo Sušani pomembno mesto, letos pripravljajo igro na prostem Deseti brat. Marijin kip z detetom bo restavriran do zadnje nedelje v avgustu, ko je v vasi semenj. Jeseni bo predavanje o zlatih oltarjih in na sveti večer pohod z baklami. Vse dogodke vaščani pripravljamo sami, izdaja knjižice, kulturni program, piknik, logotip, sami smo zbrali denar za tisk zbornika in vse ostalo.

Dobre ideje ljudi povežejo. Skupaj stopijo in delo je hitro opravljeno. V tem je prednost podeželja in njegovo bogastvo. In vedno je tako, da so nekateri navdušeni in sodelujejo, drugi so apatični, nekateri kritizirajo, in nekaterih ni nikjer … Je to človeško ali slovensko?

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 26. maj 2015 / 11:59

Mojstrovine vojne agitacije

Na razstavi Vojni plakat (1941–1945) v Kosovi graščini na Jesenicah je na ogled izbor plakatov iz bogate zbirke, ki jo hranijo v Gornjesavskem muzeju.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 17. april 2018 / 17:22

Finančni uradi odprli vrata

V petek je v vseh finančnih uradih po državi potekal dan odprtih vrat, ko njihovi uslužbenci niso izdajali odločb, ampak državljanom delili informacije s področja davkov in carin.

Nasveti / torek, 17. april 2018 / 17:20

Obletnice

Na Suhi pri Predosljah bomo celo leto praznovali 730. obletnico prve omembe kraja v pisnih virih. Mala vas, ki je povezana z nastankom gradu Brdo in njihove gospode, živi svoje življenje že stoletj...

Razvedrilo / torek, 17. april 2018 / 17:20

Čokoladni konec tedna

Konec tedna, med 20. in 22. aprilom, bo Radovljica gostila tradicionalni, že sedmi Festival čokolade, Ljubljano pa so prejšnji teden obiskali evropski barmanski virtuozi, ki so mešali glasbene koktajl...

Kronika / torek, 17. april 2018 / 17:17

Denar za plačilo takse spravljala v lasten žep

Škofja Loka – Škofjeloški kriminalisti obravnavajo kazensko ovadbo, ki jo je zoper svojo uslužbenko podal državni organ, ker naj bi si več let prilaščala denar od plačila takse. »Domneva se, da je...

Rekreacija / torek, 17. april 2018 / 17:16

Nova zmagovalca Jošt traila

Prvi v cilju tretjega Jošt traila je bil Timotej Bečan – še bolj vesel, ker je v ženski konkurenci zmagalo njegovo dekle Jasmina Jelovšek. Oba sodita med najboljše na slovenski gorskotekaški sceni.